12.10.2015

Heikki Nystedt

Heikki Nystedt

Johtaja, sijoitustoiminta
Helsinki
+358 40 724 9226

» Markkinoiden riskinottohalukkuus palautunut kuunvaihteen jälkeen

» EKP on valmis lisätoimiin ja Fedin koronnosto-odotukset siirtyneet vuodenvaihteen yli

» Velkapääomamarkkinoilla autoyhtiöt ja raaka-ainesidonnaiset yhtiöt myrskyn silmässä


Markkinoiden riskinottohalukkuus palautunut kuunvaihteen jälkeen


Viime viikolla nähtiin riskimarkkinoilla selkeä riskinottohalukkuuden palautuminen. Osakemarkkinat nousivat Euroopassa reilut viisi prosenttia ja Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi päätyi yli kolmen prosentin nousuun. Viikko oli kuluvan vuoden vahvin tähän mennessä. Raaka-aineet nousivat laajalla rintamalla ja velkamarkkinoilla yrityskohtaiset riskilisät laskivat.


Alkavalla viikolla markkinoiden katseet kohdistuvat ennen kaikkea Q3 –tuloskauteen varsinkin Yhdysvalloissa. Talouslukurintamalla saadaan maailmanlaajuisesti lisätietoa inflaation kehittymisestä. Kehittyvien markkinoiden ja etenkin Kiinan tilanne on aiheuttanut paljon epävarmuutta viime aikoina. Tästä syystä markkinat tulevat keskittymään raportointikaudella etenkin yrityskohtaisiin ohjeistuksiin.


EKP on valmis lisätoimiin ja Fedin koronnosto-odotukset siirtyneet vuodenvaihteen yli


Maailmanlaajuisesti talouskasvu ja inflaatio-odotukset laahaavat. Tästä syystä keskuspankkipolitiikka pysyy edelleen erittäin kevyenä. Yhdysvalloissa Fedin koronnosto-odotukset ovat siirtyneet tasaista tahtia rullaavasti eteenpäin. Tällä hetkellä korkomarkkinat hinnoittelevat ensimmäistä koronnostoa ensi vuoden tammi-maaliskuulle. Euroopassa EKP seuraa tarkasti kehittyvien markkinoiden tilanteen kehittymistä ja ennen kaikkea sitä, milloin yhdysvaltalaiset virkaveljet nostavat korkoa.


Mikäli talouskasvuodotukset laskevat Euroopassa, niin tällöin EKP on valmis lisätoimiin. Lisätoimina voi tulla kyseeseen i) osto-ohjelman pidennys vuodella ii) talletuskoron lasku ja iii) osto-ohjelman määrän kasvattaminen tai näiden yhdistelmät. Näkemyksemme mukaan edellä olevista vaihtoehdoista määrän kasvattaminen ja talletuskoron lasku ovat tehokkaimpia keinoja inflaatio-odotusten nostamiseksi.


Velkapääomamarkkinoilla autoyhtiöt ja raaka-ainesidonnaiset yhtiöt myrskyn silmässä


Viime viikkojen aikana velkapääomamarkkinoiden keskiössä ovat yllättäen olleet hyvänluottolaadun yritykset päästölukujen kanssa likaantuneen Volkswagenin ja raaka-ainesidonnaisten yhtiöiden, kuten Glencore, johdolla. Kasvanut yhtiökohtainen epävarmuus on näkynyt selkeästi tuottovaateiden nousuna markkinoilla. Toisin sanoen korkosijoittajat uskovat, että kyseisten yhtiöiden osalta maksuhäiriön/konkurssin todennäköisyys on kasvanut.


Nämä yhtiö- ja toimialakohtaiset shokit ovat aikaansaaneet selkeää tuottovaateiden nousua myös muissa hyvänluottolaadun yrityslainoissa. Näkemyksemme mukaan noussut tuottotaso tarjoaa hyviä sisäänmenon paikkoja. Tämä sama pätee ylipäätään koko yrityslainamarkkinoihin, jossa ennen kaikkea riskillisemmät lainat tarjoavat näkemyksemme mukaan hyvää tuottoa alla olevaan riskiin suhteutettuna.


Tuottovaateiden nousu on näkynyt nousseena tuottotasona myös Taaleritehtaan korkoratkaisuissa. Taaleritehdas Korkoallokaation juokseva tuottotaso tällä hetkellä noin 4,0 %, ja Taaleritehdas Korkeammat Korot on tasolla 5,5 %.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kahdeksan päivää yhtiötietämystä hakemassa
Seuraava
Kaikki ei ole niin huonoa kuin miltä näyttää
Samu Lang