28.09.2015

Vierailimme kahdessa osin ajallisesti päällekkäisessä sijoittajakonferenssissa 21.-24.9.2015


Osallistuimme hiljattain kahteen sijoittajakonferenssiin Saksan Münchenissa. Toisen järjesti Baader Bank ja toisen Berenberg ja Goldman Sachs yhteisvoimin. Ensin mainitussa oli paikalla noin 550 osallistujaa ja jälkimmäisessä vielä enemmän. Viimeaikojen kurssiheilunnan yhteydessä oli erittäin tärkeää käydä kuuntelemassa, mitä yhtiöt oikeasti näkymistään ajattelevat.


Seminaareissa oli paikalla osin samoja yrityksiä eri päivinä, koska molemmat tapahtumat olivat Münchenissa. Näin sijoittajien oli mahdollista saada erinomainen kokonaiskuva saksankielisen Euroopan ja eritoten saksalaisten yhtiöiden tilanteesta. Paikalla oli yhteensä lähes 200 yhtiötä. Koska osallistuimme seminaareihin kahden hengen voimin, saimme peräti kahdeksan päivän verran tuoretta tietoa yritysten tilanteista. Ehdimmekin kuunnella noin 60 firman kuulumiset. Osan yhtiöistä tapasimme kasvotusten ns. one-on-one -tapaamisissa. Lisäksi vaihdoimme ajatuksia sijoittajakollegoiden kanssa ja kuulimme arvostettuja ekonomisteja esimerkiksi Goldman Sachsilta.


Münchenin seminaareissa oli paljon suuryrityksiä paikalla, mikä auttoi kokonaiskuvan saamisessa. Keskityimme luonnollisesti merkittävissä määrin myös pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin, joilla on suuri paino ArvoReinin salkussa. Näkemyksemme mukaan on helpompi tuottaa lisäarvoa vähäisellä seurannalla olevissa pienissä yhtiöissä kuin useiden kymmenien analyytikkojen seuraamissa suuryhtiöissä. ArvoReinin näkökulmasta painotamme myös arvoyhtiöitä, koska pitkällä aikavälillä arvosijoittaminen on osoittautunut erinomaiseksi sijoitustyyliksi.


ArvoRein-yhtiöillä menee hyvin!


ArvoReinin salkkuyhtiöiden kuulumiset olivat vakuuttavia. Pidimme henkilökohtaisia tapaamisia noin 10 salkkuyhtiön kanssa. Iloksemme voimme todeta, että monet johtajista tai pääomistajista ovat itse lisänneet omistuksiaan yhtiöissään, mikä kielii vahvasta uskosta tulevaisuuteen ja viittaa myös siihen, että kyseiset henkilöt näkevät osakkeiden arvostustasot houkuttelevina. Useat yritysjohtajat ihmettelivät yhtiöidensä osakkeiden laskua, koska liiketoiminta luistaa ja monilla muun muassa Kiina-paino ja kehittyvien markkinoiden paino on nolla prosenttia.


Tapaamisemme vahvistivat myös sen, minkä olimme itse päätelleet tulosraporttien yhteydessä: yhtiöillä menee liiketoiminnallisesti erinomaisesti. Valittamista emme kuulleet juuri keltään. Tältä osin tilanne eroaa esimerkiksi Suomen yleisestä valitusilmapiiristä merkittävästi.


Korostukset vaihtuneet – näkyy hinnoittelussa


Vielä edellisvuonna monet globaalit suuryritykset korostivat kehittyvien markkinoiden hyvää imua ja näiden markkinoiden osuutta liikevaihdosta. Tilanne on nyt kääntynyt. Raaka-aineiden hintapaine, kehittyvien markkinoiden (erityisesti Kiinan) talouskasvun hyytyminen ja esimerkiksi valuuttojen heikkeneminen ovat kaikki näkyneet heikkoutena tai ainakin heikkenevänä kehityksenä liiketoiminnassa esimerkiksi Etelä-Amerikassa, Kiinassa ja Aasiassa laajemminkin. Nyt yritykset tuntuvat kehittyvien markkinoiden mahdollisuuksien julistamisen sijaan korostavan liiketoiminnan stabiiliutta kehittyneillä markkinoilla. ”Eurooppa elpyy maltillisesti, ja USA:ssa menee kovaa”, on tyypillinen kuvaus tilanteesta.


Voidaan todeta, että hyvin paljon kehittyvien markkinoiden epävarmuuksista on hinnoiteltu sisään. Toki monet ovat selvinneet lähes kolhuitta johtuen esimerkiksi pienestä kehittyvien maiden osuudesta liiketoiminnassa. Välillä silti lapsi tuppaa menemään viemäriin pesuveden mukana…


Autoskandaali


Maanantai-aamuna meinasimme imaista aamusumpit väärään kurkkuun, kun aamiaispöydässä Financial Timesin kannessa oli juttu Volkswagenin päästövääristelyskandaalista USA:ssa. Skandaali johti pääjohtaja Winterkornin eroon. Seminaarissa emme tavanneet Volkswagenia, mutta monia autoteollisuustoimijoita tapasimme. Luonnollisesti tapahtuneesta oltiin järkyttyneitä eikä selviä johtopäätöksiä osannut tehdä kukaan. Volkkarin osake on kuitenkin laskenut alkuvuoden huipuistaan jo selvästi yli 50 prosenttia kirjoitushetkellä.


ArvoReinissä ei ole Volkswagenin osakkeita ja henkilöautosektorin paino salkussa on muutenkin käytännössä nolla.


Monin paikoin arvostustaso laskenut selvästi


Viime aikojen turbulenssi markkinoilla on johtanut arvostuskertoimien laskuun laajalla rintamalla. Esimerkiksi ArvoReinin salkun tunnusluvut (mediaaneja) ovat sangen matalat. Tämän vuoden P/E-ennuste on n. 13,1 vs. vertailuindeksin (STOXX Europe 600 Net Return Eur) vastaava 16,1. Ensi vuodelle vastaavat lukemat tippuvat samassa järjestyksessä tasolle 10,8 ja 13,9. Myös viimeisimmillä P/B-luvuilla ollaan salkun osalta tasolla 1,61 vs. vertailuindeksin vastaava lukema 2,23. Yhtiön velkaisuuden huomioivalla EV/EBIT-luvulla olemme vuoden 2015-ennusteilla tasolla 10,8 vs. indeksin 13,9 ja 2016 kohdalla tilanne on 9,2 vs. 12,6. Olemme siis liikkeellä kautta linjan noin 25 prosenttia halvemmilla arvostuskertoimilla vertailuindeksiin nähden! Viime aikojen heikohko markkinakehitys on näin ollen tehnyt osakkeiden arvostustasoista entistä houkuttelevampia.


ArvoReinin kehitys ollut hyvää


ArvoRein on noussut vuoden alusta (tilanne 24.9.2015) 8,1 prosenttia vs. vertailuindeksin 1,4 prosentin nousu, joten suhteellisesti voimme olla erittäin tyytyväisiä salkun kehitykseen. Olemme kestäneet laskun indeksiä paremmin. Uskoaksemme salkun alhainen arvostustaso antaa suojaa kurssilaskua vastaan. Näin on nähdäksemme tapahtunutkin.


Toiminnan alusta (9.9.2011) ArvoRein on noin 85 prosenttia plussalla, kun vertailuindeksi joutuu tyytymään noin 70 prosentin tuottoon. Yritämme kasvattaa tätä 15 prosenttiyksikön rakoa entisestään loppuvuoden aikana.


Seminaarin loppupäätelmät


Markkinakohinan keskellä oli erinomaisen tärkeää käydä hakemassa vahvistusta näkemyksellemme yhtiökohtaisten kuulumisten kautta. Noin 60 yrityksen kuulumisten jälkeen voimme jatkaa luottavaisina kohti loppuvuotta.


Osakepoimijan kannalta tilanne on otollinen, koska markkinamyllerryksen jäljiltä useita laadukkaita yhtiöitä saa hyvin houkuttelevilla hinnoilla. Loppuvuonna teemme vielä useita matkoja kohdealueellemme saksankieliseen Eurooppaan.


Taaleritehtaan salkunhoitotiimin osallistujat seminaarissa: Jonas Koivula ja Olli Viitikko

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Politiikka ja heikko liira olleet myrkkyä turkkilaisosakkeille – Iranista kasvuoptio
Seuraava
Riskinottohalukkuus palautumassa?
Heikki Nystedt