21.01.2019

Positiivinen vire jatkuu riskimarkkinoilla. Mielenkiintoista on, että sekä osake- että korkomarkkinoiden liikkeet ovat osoittaneet sijoittajien edelleen uskovan vahvasti Yhdysvaltojen tulos- ja talouskehitykseen. Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat nimittäin korjanneet joulukuun pohjista n. 14 % ylöspäin. Myös muut markkinat ovat kiivenneet mukana, mutta eivät yhtä voimakkaasti. Markkinaa ovat vetäneet sykliset ja pienet yhtiöt -  juuri ne sijoitusteemat, joista sijoittajat kaikkosivat vuoden 2018 viimeisen kvartaalin aikana, kun talouden veto näytti olevan käännekohdassa.

Viimeisimmät taloudesta saadut luvut eivät ole ruusuisia. Edelleenkin ollaan alle ekonomistien odotusten lähes kaikkialla. Toisaalta tuloskausi on juuri alkanut, ja siitä saadut ensimmäiset luvut ovat olleet hieman odotettuja positiivisempia. Talouden fundamentit ovat todistetusti muuttuneet viime vuotisesta hyvin positiivisesta ympäristöstä. 

”Pääsyyllinen” osakkeiden positiiviseen tunnelmaan on Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin koronnostotahdin hidastaminen ja kova osakkeiden lasku. Hyvin usein liian kireä rahapolitiikka on ollut syy taloussyklin loppumiselle,  ja siksi Yhdysvaltojen keskuspankin viestintä on ollut osakkeille piristysruiske. Osakkeet saavat siis lisäaikaa, mikäli talousdata ei heikkene entisestään. 

Toisaalta myös isoimmat geopoliittiset kompastuskivet ovat liikahtaneet hieman positiivisempaan suuntaan. Yhdysvaltojen ja Kiinan välisistä kauppasotakeskusteluista on kuulunut varovaisen positiivisia huhuja. Sopimukseton eli ns. kova brexit näyttää myös epätodennäköiseltä ainakin lyhyellä aikavälillä, kun maaliskuun lopun aikarajaa huhuillaan siirrettävän. Kaikki tämä on kuitenkin vielä epävirallista ja on vaikea ennustaa, miten kummassakaan lopulta käy. Päivän polttavimmaksi poliittiseksi aiheeksi on nousemassa Yhdysvaltojen sisäinen budjettikiista ja tuleva velkakattoneuvottelu, mutta markkina tuntuu pitävän näitä merkityksettöminä ainakin toistaiseksi.

Toinen merkittävä talouspoliittinen muutos Fedin koronnostotauon lisäksi on ollut Kiinan keskushallinnon lupaus elvytyksestä. Kiinan talouskasvu on hidastunut jo jonkin verran, osin viranomaisten rajoitettua velkaantumisen kasvua. Nyt talouskasvun elvyttämiseksi Kiinan keskuspankki on helpottanut pankkien lainanantoa. Lisäksi on väläytelty mm. verojen laskua. Maailman suurimpien talouksien päättäjien reagointi hidastuvaan kasvuun on pienentänyt merkittävän taantuman todennäköisyyttä. Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka pitkälle toimet riittävät.

Osakemarkkinassa jatkamme edelleen alipainossa. Nostimme kuitenkin hieman Yhdysvaltojen painoa hyvin alkaneen tuloskauden ja madaltuneiden tulosodotusten johdosta. Yhdysvallat jää kuitenkin edelleen alipainoon. Olemme positiivisia kehittyvistä markkinoista sekä valikoiden Euroopan osakemarkkinoista. 

Korkopuolella olemme vähentäneet käteispainojamme, jotka ovat viime aikoina olleet historiallisen korkeita. Olemme tähän mennessä sijoittaneet käteistä pääosin euroalueen valtionlainoihin. Heikoista tuottotasoista huolimatta näemme, että valtionlainat ovat tärkeä osa globaalia allokaatiosalkkua, sillä ne hajauttavat osakemarkkinariskiä. Oikea hajautus korostuu, kun taloudessa koittavat vaikeammat ajat. 

Loppukaneettina mainitsen, että markkina on nyt antanut uuden mahdollisuuden keventää riskiä ja hajauttaa salkkua turvaavampaan suuntaan, mikäli osakeriskin kantaminen on viime aikoina tuntunut raskaalta eikä yöunen päästä ole oikein saanut kiinni.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat palautuneet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa – tuloskausi alkaa tällä viikolla
Seuraava
Politiikka muodostunut varteenotettavaksi markkinariskiksi