28.01.2019

Kauppasota, Brexit, keltaiset liivit, Yhdysvaltojen sisäpoliittiset kärhämät sekä Italian kiukuttelu. Tässä vaiheessa sijoitusneuvojakin voi myöntää, että poliittiset riskit ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Poliittinen riski on yksi vaikeimmin arvioitavista riskeistä, ja on itsessään myrkkyä sijoitusmarkkinoiden luottamukselle. Tällä hetkellä suurin osa päivittäistä informaatiovirtaa on joko sitä mitä Trump sanoo, mikä tärkeä Brexit-äänestys on taas menossa tai kuka Kiinan tirehtööri lähtee Yhdysvaltoihin neuvottelemaan. Informaatiovirta on välillä positiivista, välillä negatiivista, mutta ainoa varmuus on se, että ei ole varmuutta mistään. 

Tiedämme historiasta sen, että aina löytyy joku ratkaisu ongelmiin. Tällä hetkellä kiistapukarit ymmärtävät varmasti, kuinka paljon vahinkoa voidaan väärillä poliittisilla valinnoilla aiheuttaa. Esimerkiksi Ison-Britannian eron ilman sopimusta arvioitaisiin aiheuttavan n. 8 %:n loven Ison-Britannian BKT:ssa, mikä olisi aikamoinen talouskatastrofi. Vertailukohdaksi voidaan ottaa vaikkapa finanssikriisin 4,2 %:n tiputus. Tästä syystä uskomme, että monissa näissä poliittisissa ongelmissa päästään varmasti paineen alla vähintäänkin laastariratkaisuihin, mutta arvet niistäkin valitettavasti jäävät. Euroopan sisäpoliittiset kiistat tulevat jatkumaan ja maailmanpoliisin tittelistä tullaan taistelemaan vielä tulevaisuudessakin Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.  

Miten tässä kannattaa sitten asennoitua sijoitusmarkkinoihin? Lähtökohtaisesti poliittiset riskit ovat muodostuneet oston paikaksi ja tuomiopäivää huutelevat ovat jääneet pahasti rannalle. Ongelmien eskaloituessa päättäjät usein löytävät kompromissiratkaisuja tasapainotilanteen saavuttamiseksi. Tässäkin kannattaa mielestäni loppujen lopuksi luottaa siihen, että ihmisten kyky ratkaista ongelmia ja innovoida voittaa aina pelon. Sijoittajienkin on syytä laittaa jäitä hattuun ja pysytellä hyvässä hajautuksessa ja pitkässä sijoitushorisontissa.  

Näkemyksemme on, ettei Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota eskaloidu väläyteltyihin, jopa biljoonaan asti ylittäviin tariffeihin. Olemme ylipainossa kehittyvien markkinoiden osakkeissa, osittain kauppasotanäkemyksen vuoksi, mutta myös odotettua kevyemmän Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan takia, joka avittaa kehittyvien markkinoiden talouksia. Globaaleissa allokaatiosalkuissamme olemme edelleen osakkeissa strategisesti alipainossa hidastuvan globaalin talouden vuoksi, joka ei ole näyttänyt vielä tasaantumisen merkkejä.

Sijoittajan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että mikä tahansa näistä poliittisista riskeistä voi kuitenkin vaikeutua ja muodostua möröksi markkinoille hyvinkin nopeasti. Siksi onkin tärkeää seurata tilannetta ja varmistaa, ettei sijoitussalkkuihin ole ajautunut riskikeskittymiä.

Tärkeitä poliittisia päivämääriä tästä eteenpäin:

  • 29.1. Brexit plan B- äänestys,
  • 30.-31.1. US-Kiina neuvottelut
  • 16.2. USA:n liittovaltio uudestaan osittain kiinni? 
  • 28.2. Kauppasotaneuvotteluiden ”aselepo” päättyy
  • 29.3. Brexit-deadline
     

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Riskimarkkinat positiivisessa vireessä, mutta talousdatasta tarvitaan vielä varmuutta
Seuraava
Yhdysvaltain keskuspankki taipui, talousdata edelleen vaihtelevaa