13.12.2021

Viime viikolla markkinoilta kuului helpotuksen huokaus, kun alustavien Pfizerin ja BioNtechin tulosten mukaan kolmen rokotuksen sarja on hyvin tehokas uutta koronan Omikron-varianttia vastaan. Variantin todettiin myös aiheuttavan aiempaa lievempiä oireita, mutta viitteet aikaisempia variantteja huomattavasti nopeammasta leviämisnopeudesta ovat huolestuttavia. Ensimmäiset havainnot Omikronista tehtiin Etelä-Afrikassa, jossa muunnoksen vauhdittamana päivittäiset tartuntaluvut hipovat jo kahtakymmentä tuhatta, joka ei jää kauas edellisen tartunta-aallon huipusta. Tanska, Norja ja Iso-Britannia tiukensivatkin koronarajoituksiaan viime viikolla tartuntamäärien kasvaessa tuntuvasti. Sijoitusmarkkinoilla nähtiin markkinoiden hermoilusta kertovan VIX-indeksin laskevan suurimpien huolien hälventyessä lähes 35 % tasoiltaan 20 %:n tuntumaan samalla riskisentimentin parantuessa. Sekä Saksan 2-vuotinen että 10-vuotinen korko nousivat viikon aikana noin 5 korkopisteellä päätyen -0,70 % ja -0,35 %:n tasoille. USA:ssa nähtiin reilumpi yli 10 korkopisteen liike 2 ja 10 vuodessa tasoille 0,70 % ja 1,49 %. Perjantaina julkistettu marraskuun inflaatioluku 6,8 % oli korkein sitten 80-luvun alun, suurimpina ajureina lentomatkustus, hotellit ja käytettyjen autojen hinnat.

Kuluvasta viikosta tulee keskuspankkirintamalla kiireinen, kun USA:n (Fed), Euroopan (EKP), Englannin (BOE) ja Japanin (BOJ) keskuspankit pitävät korkokokouksensa. Fedin keskiviikon päätös on luonnollisesti odotetuin, sillä inflaatiopaineet ovat osoittautuneet aikaisemmin odotettua pidempiaikaisemmiksi työmarkkinoiden tiukentuessa entisestään.

Kuluvasta viikosta tulee keskuspankkirintamalla kiireinen, kun USA:n (Fed), Euroopan (EKP), Englannin (BOE) ja Japanin (BOJ) keskuspankit pitävät korkokokouksensa. Fedin keskiviikon päätös on luonnollisesti odotetuin, sillä inflaatiopaineet ovat osoittautuneet aikaisemmin odotettua pidempiaikaisemmiksi työmarkkinoiden tiukentuessa entisestään. Markkinat ovatkin siirtyneet hinnoittelemaan Fedin koronnostoa kesälle 2022 myöhäisen syksyn sijaan. Monet odottavat myös keskuspankin osto-ohjelman alasajon nopeuttamista, korkoja tuskin nostetaan ennen kuin osto-ohjelma on saatu päätökseen. Odotukset EKP:n osalta eivät ole yhtä suuret, marraskuun korkeasta vuosi-inflaatioprintistä (4,9 %) huolimatta. Myös Englannin ja Japanin keskuspankkien odotetaan pysyvän tarkkailuasemissa Omikron-variantin lymyillessä taustalla.

Kehittyvien talouksien Frontier-markkinoilla ruudut ovat vilkkuneet globaaliin poliittiseen tilanteeseen liittyvistä uutisotsikoista. Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajalle, ja Ukrainan presidentti on esittänyt väitteitä joulukuuksi suunnitellusta vallankaappaushankkeesta, johon kytkeytyy Venäjän edustajia. Venäjä on kiistänyt väitteet ja Valkoinen talo on myös ollut kommentoimassa kriisiä vaatien diplomaattisia ratkaisuja jännitteiden lieventämiseksi. Sotilasliitto Naton pääsihteeri Stoltenberg on varoittanut seuraamuksista, mikäli Ukrainaa vastaan käytetään sotilaallista voimaa. Venäjän tavoitteista selvää lienee vain se, että Yhdysvaltain joukkoja sen rajalla tai Ukrainan jäsenyyttä Natossa ei tulla hyväksymään. Presidentti Putinille lienee lisäksi tärkeää pitää Venäjän vaikutusvaltaa yllä globaalissa politiikassa. Valuuttamarkkinoilla Ukrainan valuutta hryvnia heikentyi marraskuussa 3,5 % dollaria vastaan, Venäjän rupla tosin heikentyi vielä enemmän. 

Toisaalla EU:n ja Valko-Venäjän kiristyneet välit ovat saaneet palstatilaa, kun Valko-Venäjä masinoi pakolaisia Puolan vastaiselle rajalleen. Valko-Venäjä pyrkii näin ilmeisesti painostamaan EU:ta pakotteiden purkamiseksi. Suunnitelma on kuitenkin toiminut päinvastaisesti ja EU:n kerrotaan jo hyväksyneen viidennen sanktiopaketin Valko-Venäjää vastaan. Tällä kertaa listalla on teollisuusyritysten lisäksi 17 henkilöä ja 11 organisaatiota. Jo aiemmat pakotteet ovat vaikuttaneet valtion rahoitukseen, lentoliikenteeseen ja maan kannalta tärkeään öljy- ja potaskakauppaan.

Kehittyvien talouksien korkomarkkinoilla Kiinan talousaktiviteetin pehmeys on osaltaan heijastunut negatiivisesti riskinottohalukuutteen. Kiinassa esillä on ollut erityisesti rakennussektorin vaikeudet, jotka heikentävät kasvukuvaa yhdessä tiukan linjan koronarajoituspolitiikan kanssa. Paljon otsikoissa olleet kiinalaiset kiinteistökehitysyhtiöt Evergrande ja Kaisa eivät lopulta enää pystyneet selviytymään velvoitteistaan ja ajautuivat velkojen uudelleenjärjestelyyn. Kiinan viranomaiset ovat tehneet viimeisten kuukausien aikana useita toimenpiteitä, joilla on pyritty turvaamaan yhtiöiden kotimaiset operaatiot ja pitämään vaikutukset kotimaan talouteen vähäisinä. Kiinan keskuspankki on myös tarjonnut likviditeettiä markkinoille ja lisäksi laskenut pankkien vähimmäisvarantovaatimusta. Arvioimme markkinavaikutusten jäävän pieniksi, koska uudelleenjärjestely oli jo pitkälti hinnoiteltu markkinoilla.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut salkunhoitaja Timo Leinonen.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Omikron ja Fed heiluttelevat markkinoita
Seuraava
Keskuspankit heräilemässä Ruususen unestaan