01.02.2021

Viime viikolla markkinat laskivat ensimmäisen kerran sitten viime syksyn. Rokottamisen aikataulu venyy euromaissa, optiomarkkinoilla käytävä spekulaatio kaataa hedgerahastoja, ja sitten kaiken lisäksi kaikki on kallista ja mennyt liian hyvin liian nopeasti.  Pienet ja jopa suuretkin korjausliikkeet ovat tervetulleita tähän markkinaan. 

Kaikki ei ole aina ruusuilla tanssimista, eivätkä osakkeetkaan aina mene vain ylöspäin. Osakemarkkina tarvitsee aikaa myös sille, että osakekohtaiset tulokset osoittavat olevansa arvostuksiensa mukaiset. Toisaalta myönnettäköön, että tämä vuosi on jo nyt tuonut oman osansa yllätyksiä, kuten esimerkiksi sen, että parhaiten menneet sijoitukset ovat olleet epäonnistuva videopelikauppaketju, konkurssin partaalla oleva elokuvateatteriketju ja koirateemainen kryptovaluutta. Näitä on jokainen media ympäri maailman kommentoinut, joten jätän aiheen rauhaan. 

Tarkastellaan sen sijaan muutamia markkinoiden huolia. 

Rokottamisen aikataulusta on todella paljon älämölöä ja sormien osoittelua EU:ssa. Rokotteet ovat myöhässä ja syy ei tietenkään ole kenenkään. EU tosin tilasi rokotteita monia kuukausia myöhemmin kuin esim. Iso-Britannia ja rokotevalmistajien virhemarginaali tuotannon ylös ajamiseen oli käytännössä nolla. Lopputuloksena toimitukset Eurooppaan myöhästyivät. 

Talouden palautumista saadaan siis odottaa todennäköisesti kuukausi tai kaksi pidempään kuin aikaisemmin, mutta edelleen on paljonkin syytä optimismiin siitä, että EU hoitaa asian kunnialla maaliin. Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat jo melko hyvin vauhdissa saadakseen n. 50 % väestöstään rokotettua kesään mennessä tai jopa aikaisemminkin. Se luo pohjan palvelualojen todelliselle elpymiselle ja uskoa kulutuksen kasvulle sekä työllisyyden paranemiselle globaalisti. Tältä osin ei siis mikään ole juuri muuttunut.

Moni näyttää pelkäävän osakemarkkinan kuplaantumista eli merkittävää, laaja-alaista osakemarkkinoiden arvostuksen nousua ilman suurta muutosta osakemarkkinan tuloksentekokyvyssä. Toistaiseksi olemme nähneet mahdollista kuplaantumista vain osassa markkinaa. Osakeindeksien korkeita arvostuksia puolustavat sekä tuloskasvuodotukset että matala korkotaso. Tuloskasvun ansiosta osakemarkkinoiden arvostustasot voisivat jopa laskea hieman ja tämän vuoden tuotto olisi edelleen positiivinen. 

Tänä vuonna talous ja tulokset todennäköisesti kasvavat. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että markkinoilla tietyt osa-alueet ovat jäämässä jälkeen. Sykliset alat ovat menneet hyvin, mutta tilaa parantua olisi edelleen. Kehittyvät markkinat, Euroopasta tietyt osa-alueet kuten vakuutusyhtiöt, osittain pankit, teollisuuden alat voivat pärjätä tänä vuonna hyvin toipuessaan koronan vaikutuksista. Lisäksi pienyhtiöt globaalisti voivat edelleen menestyä hyvin. Pahimpien koronkärsijöiden suhteen olemme edelleen melko varovaisia, niissä pitää olla valikoiva ja väistää pahimmat velkahirviöt. 

Toistaiseksi osakemarkkinoiden korjausliikkeet tarjoavat siis sijoittajille oston paikkoja, varsinkin niillä alueilla, jotka ovat osittain jääneet kyydistä tässä vuoden aikana. Markkina arvostaa näitä mahdollisuuksia sitten, kun konkreettisesti näkee paranevaa dataa. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Rokoteaikataulu ja osakeoptimismi nostavat kysymyksiä – kuva talouden palautumisesta ennallaan
Seuraava
Pessimisti pettyi – osakemarkkinat kaikkien aikojen huippuihinsa