25.01.2021

Viime viikko jatkui riskimarkkinoilla alkuvuodesta tutuissa positiivissa merkeissä. Globaalit osakemarkkinat nousivat pari prosenttia. Kärjessä jatkoivat kehittyvät markkinat, jotka ovat yhdysvaltalaisten pienyhtiöiden ohella alkuvuoden selkeitä voittajia. Kehittyneissä maissa kehitys on ollut tasaisempaa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa osakeindeksit ovat tänä vuonna nousseet keskimäärin 2-4 %. Korkopuolella voittajia ovat olleet riskiyrityslainat. Vastaavasti valtionlainat ovat kärsineet hieman alkuvuoden aikana nousseista koroista. Dollarin lievä vahvistuminen on tuonut tukea eurosijoittajalle alkuvuoden aikana.

Viime viikon tärkeimmät talousuutiset saatiin loppuviikosta, kun Euroopan keskuspankki kertoi rahapolitiikan näkymistä torstaina ja ostopäällikköindeksit antoivat kuvaa talouden näkymistä. Ostopäällikköindeksit alleviivasivat jo viime vuodelta tuttuja trendejä. Yhdysvaltain talous vaikuttaa selvinneen koronaviruksen loppuvuoden aallosta vähin vaurioin ja ostopäällikköindeksit kertovat vahvoista näkymistä myös palvelusektorilla. Sen sijaan Euroopan tilanne näyttää kireiden rajoitustoimien myötä haastavalta juuri palvelusektorin heikon tilanteen takia. Näkymät säilyvät haastavina myös tulevien kuukausien aikana ennen kuin rajoitustoimia voidaan purkaa lämpenevien säiden myötä toisen kvartaalin aikana. Euroopan valopilkkuna on teollisuussektori, jonka näkymät säilyvät edelleen varsin positiivisina. 

Koronavirustartuntojen osalta tilanne on parantunut hieman sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Iso-Britanniassa viruksen ärhäkkäästi tarttunut muunnos on saatu kuriin rajuilla rajoitustoimilla eivätkä Manner-Euroopan tartunnat ole Espanjaa lukuun ottamatta nousseet.

Koronarokotteista on kuultu sen sijaan sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvät uutiset liittyvät Israeliin, jossa valtaosa yli 60-vuotiaista on rokotettu vähintään kertaalleen. Tautitapaukset riskiryhmissä ovat tämän jälkeen vähentyneet selvästi. Vaikka kyse on toistaiseksi ennemminkin korrelaatiosta kuin kausaliteetista ja selittäviä tekijöitä on suurella todennäköisyydellä muitakin, on uutinen ehdottomasti positiivinen rokotteiden tehon näkökulmasta.

Huonot uutiset sen sijaan liittyvät viruksen mutaatioon ja rokotteiden saatavuuteen. Etelä-Afrikan virusmutaatiosta saadut alustavat tiedot viittaavat siihen, että nykyiset rokotteet tehoavat sitä vastaan heikosti. Lyhyellä aikavälillä pahin skenaario olisi se, että uutta mutaatiota vastaan jouduttaisiin kehittämään uusi rokote. Vaikka uusi rokotetekniikka mahdollistaa uusien rokotusten valmistamisen ja hyväksymisen nopeasti, viittaa tieto siihen, että jokin versio koronaviruksesta päätyy kiertämään populaatiossa nykyisten influenssavirusten tavoin myös varsinaisen pandemian tauottua.

Toinen huono uutinen on se, että laajaan käyttöön erityisesti Euroopassa suunnitellun AstraZenecan rokotteen toimitukset tulevat olevaan suunniteltua pienemmät ensimmäisen kvartaalin aikana. Niinpä takamatkalta rokotuksiin lähtenyt Eurooppa jäänee rokotuksissa jälkeen myös vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. 

Jatkamme allokaatiosalkuissamme vertailuindeksiä korkeammalla riskitasolla. Strateginen, pitkän aikavälin talous- ja markkinakuva tukee edelleen näkemyksemme mukaan riskisijoituksia. Rokotuksiin liittyvät haasteet nostavat todennäköisyyttä talouden avautumisen lievälle viivästymiselle, mutta laajamittaisten rokotusten käynnistymisen jälkeen ei ole tullut ilmi tekijöitä, jotka todella uhkaisivat skenaariota taudin poistumisesta kuluvan vuoden aikana. Vastaavasti talousdata viittaa edelleen vahvistuvaan talouteen ja kysynnän selvään nousuun rajoitustoimien poistuessa.

Riskimarkkinoiden sentimentti on noussut kohisten viime kuukausien aikana ja lähestyy monien mittareiden osalta jo historiallisesti korkeita tasoja. Yliampuva optimismi nostaa todennäköisyyttä korjaukselle, mutta on ollut historiallisetsi välttävä indikaattori sellaisen alkamisesta. Korjauksen sijasta mittarit saattavat rauhoittua myös hetkellisellä vaakalennolla. Siksi tarkkailemme tilannetta, mutta emme toistaiseksi lähde keventämään salkkujemme riskitasoa merkittävästi. Uskomme myös, että mahdollinen korjausliike aiheuttaa positiivisten talousnäkymien johdosta nopeasti ostopainetta. 

Osakkeiden sisällä pidämme Yhdysvallat ja kehittyvät markkinat ylipainossa. Viime viikolla nostimme salkkuihimme eurooppalaista vakuutussektoria, jonka valuaatio näyttää mielestämme houkuttelevalta. Yhtiöt hyötyvät lievästä korkojen noususta ja ovat pääasiassa hyvässä kunnossa. Luovuimme sen sijaan eurooppalaisesta elintarvikesektorista, jonka palautumisnäkymät vaikuttavat haastavilta koronatilanteen jatkuessa haastavana lähitulevaisuudessa. Korkosijoitusten sisällä ei ole tehty muutoksia. Jatkamme yrityslainojen ja riskiyrityslainojen ylipainottamista.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Koronarajoitusten poistumisen ajankohta vielä epävarma, mutta keskuspankit eivät ole vetämässä tukeaan pois tänä vuonna
Seuraava
Markkinoilla heiluntaa – sijoittajille aukeaa taas oston paikkoja