10.08.2015

» Kesän aikana raaka-aineet ja kehittyvät markkinat ovat laskeneet, kun taas länsimaiset osakkeet ovat pitäneet kohtalaisen hyvin. Kehityksen taustalla on Fedin rahapolitiikan kiristäminen sekä Kiinan talouskasvun hidastuminen.

» Markkinat odottavat nyt Fedin ensimmäisen koronnoston tapahtuvan syys- lokakuussa. Historiassa Fedin ensimmäinen koronnosto on johtanut hieman vaikeampaan periodiin osakemarkkinoille, mutta ei mitään dramatiikkaa. Dollarin vahvistumisen myötä eurooppalaiset osakkeet ovat menestyneet historiassa hyvin.

» Allokaatiosalkuissa olemme säilyttäneet ylipainon osakkeissa. Suosimme voimakkaasti eurooppalaisia osakkeita ja riskisiä yrityslainoja. Samalla alipainotamme yhdysvaltalaisia osakkeita ja kehittyviä markkinoita


Kesällä raaka-aineet ja kehittyvät markkinat laskussa


Kesän ja itse asiassa koko alkuvuoden aikana Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi on ollut varsin vakaa. S&P 500 -indeksi on liikkunut 1993 ja 2131 pisteen välillä. Eli varsin pienehköt vaihtelut, vaikka vuoden aikana on kohdattu markkinakorkojen nousua, Kreikan kriisiä ja raaka-aineiden voimakasta laskua. Juuri nyt S&P 500 -indeksi on lähellä 200 päivän liikkuvaa keskiarvoa ja teknisesti lyhyellä tähtäimellä tämän (2073) tason on hyvä pitää.


Euroalueen Eurostoxx 50 -indeksi on sen sijaan liikkunut paljon enemmän alkuvuonna. Alkuvuonna koettiin kova euro-osakkeiden nousu EKP:n vetämänä, minkä jälkeen euro-osakkeet laskivat korkojen nousun ja Kreikan kriisin johdosta. Heinäkuussa koettiin myös nopea toipuminen, kun Kreikka pääsi alustavaan sopuun velkapaketista.


Kehittyvien markkinoiden MSCI EM -indeksi on sen sijaan laskenut dollarimääräisenä n. 7 % alkuvuonna ja n. 19 % viime vuoden huipuista. Samoin raaka-aineet – öljy mukaan lukien – ovat jatkaneet kovaakin laskua kesän aikana.


Taustalla odotukset Fedin koronnostojen alkamisesta


Kehittyvien markkinoiden ja raaka-ainehintojen laskun taustalla on odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin (Fedin) korkojen nostojen alkamisesta sekä Kiinan talouskasvun hidastuminen. Historiassa kehittyvillä markkinoilla on usein nähty talouskriisejä, kun on Fedin koronnostoperiodi ja dollari vahvistuu. Tällöin juuri kehittyvillä mailla rahoituksen hinta kallistuu ja rahoituskriisit toteutuvat. Näin voi käydä nytkin yksittäisissä kehittyvissä maissa ja esim. Brasilian talous on lähellä kriisiytymistä. Emme kuitenkaan nyt odota laajoja kriisejä kehittyvillä markkinoilla, kuten esim. v. 1997-98 Aasian ja Venäjän kriisien aikana tapahtui.


Fed nostanee syys - lokakuussa, mutta ensi vuonna korkojen nostotahti varsin maltillista


Markkinat odottavat nyt Fedin nostavan ensimmäisen kerran joko syyskuun tai lokakuun kokouksessa. Syyskuun kokouksen koronosto todennäköisyys on nyt n. 50 %. Joka tapauksessa ensimmäinen koronnosto tapahtuu syys-lokakuussa tai viimeistään joulukuussa. Loppuvuoden markkinat tulevat paljon keskittymään Fedin koronostoon ja miten korko-, osake- ja raaka-ainemarkkinat tämän kestävät.


Historiassa Fedin ensimmäisen koronnostojen ympärillä yhdysvaltalaiset osakkeet ovat menneet hieman heikommin (laskeneet n. 3 %). Samalla kuitenkin euro-osakkeet ovat menneet historiassa kohtalaisen hyvin, varsinkin mikäli dollari on vahvistunut samalla.


Kun ensimmäinen koronnosto on takana ja sijoittajat uskovat, että Yhdysvaltain talous kestää tämän, osakkeet jatkavat nousuaan. Odotamme osakkeiden säilyvän parhaana sijoitusluokkana aina vuoteen 2017 asti. Vasta sitten kun Fedin koronnostot todella iskevät Yhdysvaltain talouteen, on osakkeita pitänyt todella alipainottaa. Nykyisin tämä taso Fedin viitekoroille on n. 3 %:n taso, mikä saavutetaan aikaisintaan vuoden 2017 lopussa. Fedin koronnostot tulevat tällä kertaa olemaan hyvin maltillisia.


Allokaatiosalkuissamme olemme säilyttäneet ylipainon osakkeissa ja suosimme eurooppalaisia osakkeita


Allokaatiosalkuissamme suosimme edelleen voimakkaasti eurooppalaisia osakkeita. Osakesijoituksista lähes puolet on edelleen sijoitettu Eurooppaan. Esim. Allokaatio 50 -rahaston kaikista sijoituksista 26 % on sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä paino on vain 11 %.


Allokaatio 50 -salkuissa osakepaino on nyt n. 56 %:n tasolla. Vaikka korjausliikkeitä esiintyy, odotamme osakkeiden yleisesti menestyvän loppuvuonnakin korkosijoituksia paremmin.


Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä yrityslainoja euroalueella. Perustelu on yksinkertainen: EKP:n toimien johdosta korkosijoittajat siirtyvät riskissä ylemmäs eli ostavat entistä riskisempiä korkosijoituksia. Toki allokaatiosalkuissamme on turvaavana osana myös mm. yhdysvaltalaisia valtionlainoja sekä Italian ja Espanjan valtiolainoja. Olemme myös säilyttäneet kohtalaisen isot käteispainot.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korjausliikkeen jälkeen uskomme osakkeisiin
Seuraava
Fedin koronnosto ja Kiina huolina – suosimme eurooppalaisia osakkeita