15.06.2015

Alkuvuoden huuman jälkeen pääomamarkkinat on vallannut loppukeväästä melko pessimistinen tunnelma. Euroalueen osakkeet ovat laskeneet yhtäkkiä yli 10 % huhtikuun lopun huipuista. Samalla euroalueen turvasataman - Saksan 10 vuoden valtiolainan - arvo on laskenut noin 8 %. Mistä on kysymys?


Ensin huhti-toukokuussa liian pitkään jatkuneita konsensusnäkemyksiä purettiin. EKP:n voimakkaiden toimien johdosta monet sijoittajat uskoivat, että euroalueen valtiolainojen korot vain laskevat, dollari vain vahvistuu ja euro-osakkeet vain nousevat. Kaikki kolme sijoitusteemaa kääntyivät hetkessä toisinpäin.


Tämänkin jälkeen euroalueen pitkien korkojen nousu on jatkunut. Hieman yli kuukaudessa Saksan 10 vuoden korko on noussut 0,05 %:sta hetkellisesti jo 1,0 %:iin. Taustalla on erityisesti euroalueen talouskasvu, joka on kiihtymässä 1,5 %-2 %:iin täksi ja ensi vuodeksi. Tämä on rakenteellisesti sairaalle euroalueelle erinomainen uutinen. Samalla myös inflaatio on hieman kiihtymässä paljolti öljyn hinnan kohoamisen myötä.


Korkojen nousun taustalla oli kyllä myös arvostuskuplan puhkeaminen. Unohdetaan hetkeksi EKP:n valtiolainojen osto-ohjelma (QE). Arvioidaan euroalueen talouskasvuksi 1,5 % ja inflaatioksi edes 1,0 %. Tällöin Saksan 10 vuoden korolle ”oikea” tasapaino taso olisi n. 2,5 %. Eli oli se 0,05 % aikamoinen kupla! Joku huumorimies voisi kääntää sen P/E luvuksi 200. EKP siis ostaa valtiolainoja ainakin vielä reilun vuoden. Näin ”oikea” taso Saksan 10 vuoden korolle voisi olla 1-1,5 %.


Ongelmalliseksi korkojen nousun tekee se, että pääomavirrat ovat viimeisen seitsemän vuoden aikana olleet poikkeuksellisen suuret kaikkiin korkoinstrumentteihin. Voimakas pääomavirtojen kääntyminen korkorahastoista poispäin voisi aiheuttaa vielä nykyistäkin pahempia liikkeitä korkomarkkinoilla. Tämä aiheuttaisi väristyksiä kaikissa sijoitusluokissa ja jopa maailmantaloudessa, kehittyvät taloudet mukaan lukien. Yhdysvaltain keskuspankki (FED) tietää tämän ja siksikin korkojen nostot tulevat ensi vuonna olemaan hyvin maltillisia.


Osakkeissa samanlaista arvostuskuplaa ei ole. Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden arvostustasot ovat toki yli historiallisen keskiarvon, mutta vain hieman. Euroopan arvostustasot ovat noin historiallisella keskiarvotasolla. Talous- ja tuloskasvun jatkuessa osaketuotot voivat länsimaissa jatkua edelleen positiivisina eivätkä arvostustasot edes kohoa.


Odotammekin osakkeiden säilyvän parhaana sijoitusluokkana aina vuoteen 2017 asti. Toki tämä kesä voi jatkua volatiilisena, kun sijoittajat ihmettelevät Kreikan velkaneuvotteluja, mutta ennen kaikkea Fedin rahapolitiikan kiristämisaikeita. Osakkeiden, riskisten yrityslainojen ja käteisen sopivalla yhdistelmällä pärjää tämänkin kesän yli mukavasti.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Turkin parlamenttivaalit: vaalien suurin häviäjä presidentti Erdogan
Seuraava
Markkinoiden fokus Fedin koronnostossa – suosimme eurooppalaisia osakkeita