08.10.2018

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Vahva talousdata nosti pitkiä korkoja Yhdysvalloissa 

Odotuksia paremmat ostopäällikköindeksit, odotetun vahvat työllisyysluvut sekä hieman aiempaa haukkamaisemmat kommentit keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powellilta ajoivat pitkät korot nousuun viimeisen viikon aikana. Esimerkiksi 10 vuoden valtionlainan tuottotaso nousi 15 korkopistettä n. 3,2 prosenttiin, mikä on korkein taso sitten vuoden 2011. Kahden vuoden Yhdysvaltain valtionlainan korko on myös tuplaantunut 12 kuukauden aikana 2,9 prosenttiin. Vaikka korkokäyrä jyrkkeni talousoptimismin kautta, ottivat osakemarkkinat korkojen nousun vastaan hermostuneesti. Liikkeet USA:n osakemarkkinoilla olivat kuitenkin maltillisia, S&P 500 -indeksi laski viikon aikana noin prosentin, teknologiayhtiöindeksi Nasdaq puolestaan n. kolme prosenttia. Euroalueella korot palautuivat hieman jenkkikorkojen vanavedessä, mutta pysyivät viime aikojen vaihteluvälissä. Myös Euroopassa osakkeet laskivat, Euro Stoxx 50 -indeksin viikon muutos oli n. -1,5 prosenttia.

Epävarmuus Italian budjettineuvotteluista ja velkakestävyydestä painaa Eurooppaa

Italian populistihallitus antoi marginaalisesti periksi budjettisuunnitelmassaan. Vuoden 2019 alijäämätavoite pidettiin 2,4 %:ssa, mutta seuraavien vuosien budjettivaje-ennustetta laskettiin. Seuraavaksi odotetaan EU:n komission vastausta budjetista ensi maanantaina. Todennäköisesti budjetti ei mene EU:n siivilästä läpi ilman tappelua. Italian hallituksen johtohenkilöiden kommentointi on edelleen epäjohdonmukaista, jossa hallituspuolueiden johtajat pitävät tiukasti vaalilupauksistaan kiinni ja valtionvarainministeri Tria puolestaan puhuu velan leikkaamisesta ja EU:n budjettisääntöjen noudattamisesta. Voi hyvin olla, että Italian valtionlainojen korkojen täytyy nousta vielä merkittävästi ennen kuin populistihallitus myöntyy tiukentamaan budjettikuriaan. Odotamme Italian tilanteen pysyvän otsikoissa vielä hyvän aikaa ja heiluttavan markkinoita, erityisesti kun luottoluokittajat päivittävät arvionsa Italian valtion luottokelpoisuudesta tulevina viikkoina.

Öljyn hinnannousu jakaa kehittyviä maita voittajiin ja häviäjiin

Öljyn tämän vuoden vahva hinnannousu n. 83 dollariin tynnyriltäja dollarin vahva kehityskulku ovat tukeneet öljyntuottajayhtiöitä ja -maita. Toisaalta öljyä tuoville maille hinnan nousu ei ole tervetullutta, varsinkin jos oma valuutta on devalvoitunut ja inflaatio uhkaa karata käsistä (esim. Turkki). Samaan aikaan jenkkikorkojen nousu painaa erityisesti maita joilla on paljon dollarimääräistä velkaa. Dollarikorkojen nousu painoikin erityisesti kehittyvien markkinoiden osakkeita ja bondeja. Sunnuntaina Kiinan keskuspankki ilmoitti pienentävänsä pankkien reservivaatimuksia tukeakseen lainanantoa uusien tariffien kanssa painiville kiinalaisyrityksille. Kiinan osakemarkkinat olivat maanantaiaamuna laskussa lisäelvytyksestä huolimatta.

Allokaatiosalkuissamme laaja globaali hajautus – osakepaino neutraalissa

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50 % ja käteispaino on n. 14 %. Osakkeiden sisällä suosimme edelleen yhdysvaltalaisia osakkeita. Euroopassa meillä on varsin isot painot teknologiayhtiössä. Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä HY-lainoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa, sekä käteistä. Kehittyvillä markkinoilla meillä ei ole edelleenkään sijoituksia osakkeissa eikä koroissa. Viimeisen 12kk aikana Allokaatio 50 -rahasto on tuottanut n. 1,5 % ja Allokaatio 100 -rahasto n. 4,8 %.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Nouseeko Eurooppaan teknologiajättiläisiä?
Seuraava
Osakkeiden laskun takana korkojen nousu USA:ssa ja maailmantalouden kasvun hidastuminen