17.12.2018

Viimeisen 100 vuoden aikana Yhdysvaltojen osakkeet ovat tuottaneet joulukuussa keskimäärin 1,6 %. Lisäksi 73 % joulukuun osakemarkkinoista ovat olleet positiivisia. Joulukuu on siis ainakin historiallisesti ollut parasta aikaa olla osakemarkkinoilla.  Valitettavasti tänä vuonna edes Joulupukki ei ole onnistunut pelastamaan markkinatunnelmaa.. Esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkina on paikallisessa valuutassa tuottanut joulukuussa -5,7 %. 

Tunnelmaa ei ole myöskään nostanut se, että Euroopan ja Kiinan talousdatat heikkenevät entisestään. Eurooppaa painavat edelleen useat sisäpoliittiset kädenväännöt. Kipeästi rakenteellisia uudistuksia tarvitsevat Euroopan taloudet kompastelevat taas omaan toimettomuuteensa. Kiina on jumittunut kauppasotakeskusteluihin, eikä suostu Yhdysvaltojen vaatimusten mukaisesti vähentämään omaa protektionismiaan. Kauppasotakeskustelu on johtanut nokitteluun puolin ja toisin, mikä taas on johtanut investointien jäätymiseen yritysten karsastaessa epävarmaa kauppatilannetta. 

Miten tämä sentimentin happaneminen näkyy osakemarkkinoilla? 

Osakesijoittajat ovat siirtyneet defensiivisempiin sijoituksiin. Yhdysvalloissa viime aikojen parhaimpia sektoreita ovat olleet terveydenhuolto, peruskulutus sekä sähköyhtiöt. Pienet yhtiöt, sykliset yhtiöt sekä teknologiayhtiöt ovat voineet huonosti. Tämä sama ilmiö on nähty myös Euroopassa sekä kehittyvillä markkinoilla. Erona on kuitenkin se, että kehittyviin markkinoihin sijoittanut osakesijoittaja voisi olla jopa positiivisesti yllättynyt viime aikojen kehityksestä, sillä se on syksystä lähtien ollut ylivoimainen suhteessa muihin alueisiin. 

Osakkeiden laskun takana on talouskasvuodotusten kääntyminen korkealta tasolta. Osakemarkkinat rupesivat hinnoittelemaan tätä syksystä lähtien ja viime aikoina myös korkomarkkinat ovat reagoineet kasvupelkoihin, kun Yhdysvaltojen pitkät korot ovat laskeneet suhteellisen nopeasti. Talouden kasvuvauhdin suunnan kääntyessä odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronnostoistakin heikkenevät ja tämä antaa kehittyvien markkinoiden talouksille hengitystilaa niin kauan kuin talouden tila kuitenkin pysyy kohtuullisena. 

Globaalin talouskasvun ruusuinen kuva on nyt murrettu, ja sijoittajat miettivät omaa asennoitumistaan uuteen tilanteeseen.  Jos me jotain tiedämme, niin ainakin sen, että pienyhtiöt sekä sykliset yhtiöt eivät näytä sijoittajia hirveästi tällä hetkellä kiinnostavan. 

Miten lähestymme nykyistä markkinaa globaaleissa allokaatioratkaisuissamme? 

Muutamat suuret investointipankit ovat jo ehtineet luovuttaa sijoitusvuoden 2019 osalta, nostaen esiin enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia. Monet ovat kuitenkin edelleen positiivisia osakkeista vuonna 2019. Olemme itse sitä mieltä, että osakkeet todennäköisesti tuottavat vuonna 2019, mutta maltillisesti.  On kuitenkin todettava samalla, että yhtiötasolla analyytikot ovat edelleen liian positiivisia, ja että tulemme näkemään enenevissä määrin niin tulospettymyksiä kuin analyytikoiden tuloskasvuodotusten laskua vuosina 2019 ja 2020. 

Olemme osakkeissa tällä hetkellä taktisesti alipainossa.  Globaaleissa allokaatiosalkuissamme olemme vaihtaneet ydinsijoituksiamme defensiivisempään suuntaan niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Lisäksi olemme myyneet riskilainoja korkopuolella. Allokaatiosalkkumme osakepaino on 47 % ja käteispaino 20 %. 

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi olemme suosineet riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Taaleri Talk Show: Sijoitusvuosi 2019
Seuraava
Markkinoilla joulun ympärillä voimakasta heiluntaa - ei vaikuta isoon kuvaan