27.12.2018

Reippaista markkinaliikkeistä johtuen tässä lyhyt kommenttimme markkinaliikkeistä myös näin välipäivinä.

Euroopan markkinat olivat viimeksi auki perjantaina 21.12. Sen jälkeen muualla maailmalla liikkeet ovat olleet voimakkaita – molempiin suuntiin.

Yhdysvalloissa osakemarkkinat (S&P 500 indeksi) laskivat Euroopan sulkeutumisen jälkeen (pe 21.12. ja ma 24.12.) vielä noin 5 % lisää. Suunta kääntyi yhtä voimakkaasti eilen (26.12.), kun USA:n osakemarkkinat nousivat 5 % päivässä ja täten Euroopan perjantain sulkeutumisen jälkeen nähdyt laskut käytännössä kuitattiin takaisin. Näin ollen, varsin loogisesti, Euroopan markkinat avasivat tänään käytännössä viime perjantain päätöstasoilla.

Uutisvirrasta löytyy selitykset liikkeille, joskin niiden voimakkuus mielestämme kuvaa vallitsevaa yleistä hermostuneisuutta pääomamarkkinoilla. Ennen joulua markkinat säikähtivät ymmärrettävästi Fed:in odotettua tiukempaa perustelua koronnostoille ja näkemystä vielä kahdesta koronnostosta vuodelle 2019. Tämän jälkeen presidentti Trumpin kritisointi Fediä kohtaan jatkui ja huhut pääjohtaja Powellin erottamisesta kasvoivat. Maanantaina markkinat vielä pelästyivät USA:n valtionvarainministeri Mnuchinin kyseltyä maan suurimmilta pankeilta niiden takeista maksuvalmiuden säilymisestä myös pahimmassa skenaariossa. Kaiken tämän keskellä osa liittovaltiosta on nyt kiinni, kun valkoinen talo ja kongressi kiistelevät ensi vuoden budjetista ja rajamuurin rakentamisesta.  

Eilen vastaavasti voimakkaalle nousulle haettiin selitystä uutisesta, jonka mukaan USA:n delegaatio matkustaisi tammikuun alkupuoliskolla Kiinaan edistämään sopua kauppasodassa. Myös Mastercardin raportti vahvasta joulumyynnistä sekä öljyn hinnan nousu tukivat osakkeita. Pelot Fedin Powellin potkuista ovat nekin osoittautumassa ainakin toistaiseksi turhiksi. Luonnollisesti joulun heikko likviditeetti pahensi markkinareaktioita näihin uutisiin. 

Edellä kuvatut lyhyen aikavälin liikkeet eivät aiheuta muutoksia ison kuvan näkemykseemme. Talouskasvu on heikentymässä myös Yhdysvalloissa, kun aiemmin indikaattorit heikentyivät jo euroalueella ja Aasiassa. Yritysten 4Q tuloskausi ja varsinkin ohjeistukset 2019 tulevat olemaan pettymys markkinoille. Tarvitsemme Fedin pyörtävän puheensa alkuvuodesta 2019 eli etteivät nosta kahta kertaa viitekorkoja vuoden 2019 aikana. Alkuvuodesta 2019 paljon riippuu Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluista, jotka edistyivät presidenttien edellisessä tapaamisessa, mutta jatkuvat edelleen. Isossa kuvassa emme odota seuraavasta taantumasta tulevan syvää talouskriisiä länsimaissa vaan mieto taantuma tai talouskasvun hidastuminen, varsinkin Yhdysvalloissa. Pidämme osakkeet edelleen alipainossa. Allokaatio 50 salkun osakepaino on edelleen n. 43,5 %. 

Lyhyellä tähtäimellä seuraamisen arvoista on se, miten yrityslainojen riskilisien leventyminen ja osakemarkkinoiden lasku saattavat heikentää talouskasvua entisestään. Nämä yhdessä kauppasodan kanssa voivat lykätä investointeja entisestään. Lisäksi Yhdysvaltain hallinnon sulkeminen ja poliittiset ongelmat voivat edelleen pahentaa yritysten investointihalukkuutta.  

Jouni Saario ja Tuomas Komulainen 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Joulukuu ei näytä pelastavan sijoitusvuotta
Seuraava
Maailmantalouden kasvu hidastuu edelleen ja tulosvaroituksia on odotettavissa - pelastavatko Fed ja kauppaneuvottelut?