28.05.2018

Italian poliittinen tilanne muuttui viime viikolla ja viikonloppuna aiempaa jännittävämmäksi, kun ensin presidentti Mattarella nimitti professori Conten pääministeriehdokkaaksi, mutta ei hyväksynyt uuden hallituksen ministerinimeä. Mattarella ei hyväksynyt populistipuolueiden Viiden Tähden Liikkeen (M5S) ja Pohjoinen Liigan ehdottamaa Paolo Savonaa talous- ja valtiovarainministeriksi. Ilmeisesti Savonalla oli Plan B olemassa Italian euroerolle. Välikohtauksen seurauksena pääministerikandidaatti Giuseppe Conte totesi, ettei hänellä ole mahdollista saada hallitusta kasaan. Samalla M5S uhkaa presidentti Mattarellaa virkasyytteellä, vaikka Italiassa presidentillä on ehdoton valta hyväksyä tai hylätä ministeriesitykset. 

Tänään maanantaina presidentti Mattarella nimitti ex IMF-ekonomistin Carlo Cottarellin uudeksi pääministeriehdokkaaksi. Ilmeisesti Cottarelli on kokoamassa euromyönteisen virkamieshallituksen siihen asti, kunnes ennenaikaiset vaalit Italiassa järjestetään joko syyskuussa tai ensi vuoden alussa. Näin presidentti Mattarella osti Italialle ja koko euroalueelle aikaa. Toisaalta voihan olla, että seuraavissa vaaleissa populistipuolueet M5S ja Pohjoinen Liiga saavat vielä entistä suuremman kannatuksen. Eli tähän Italiaan tullaan vielä palaamaan, vaikka kesästä selvittäisiin virkamieshallituksen avulla. 

Italian 10 v. korko on nyt noussut jo 2,5% tasolle ja maalla erääntyy n. 300 mrd. eurolla velkoja seuraavien 12 kuukauden aikana. Italian velkojen kokonaismäärä on n. 2300 miljardia euroa (132 % BKT:stä) ja suurimmat velkojat ovat EKP-järjestelmä ja italialaiset pankit.    

Myös Espanjassa voi hallitus kaatua 

Perjantaina myös Espanjaan syntyi riski hallituksen kaatumisesta. Sosialistinen puolue nosti epäluottamusäänestyksen pääministeri Rajoyn vähemmistöhallintoa vastaan ja hallituksen tukija Ciudadanos vaati ennenaikaisia vaaleja. Kova takinkääntö Ciudadanokselta, joka on kuitenkin ymmärrettävä: gallupien mukaan ennenaikaiset vaalit johtaisivat Ciudadanoksen selvään vaalivoittoon ja Rajoyn johtama PP jäisi vasta neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Rajoy on jyrkästi torjunut ennenaikaiset vaalit, mutta näillä eväillä vähemmistöhallinnon voi olla vaikea jatkaa. Markkina hermoili perjantaina asian osalta kun espanjalaisosakkeet laskivat ja korot myös Espanjassa nousivat.  

Euro heikentynyt poliittisten riskien johdosta 

Euroalueen ja varsinkin Italian poliittinen tilanne on heikentänyt euroa (nyt EUR/USD 1,165). Lisäksi euroalueen talousindikaattorit ovat viime kuukausina jääneet odotuksista ja Yhdysvalloissa talousdata on jatkunut hyvällä tasolla. Nettolunastukset eurooppalaisrahastoista olivat viime viikolla EFPR:n tilastojen mukaan 4,4 miljardia euroa, mikä on suurin nettomäärä sitten Brexit-äänestyksen kesällä 2016 (Lähde: OP). 

12.6. järjestettävä Trumpin ja Kim Jong Unin tapaaminen Singaporessa on takaisin agendalla. Kim Jong puhui viikonloppuna sovittelevaan sävyyn ja tämä riitti rauhoittamaan Trumpin, joka viime viikolla yllättäen uhkasi perua neuvottelut.

Allokaatiosalkuissamme olemme vähentäneet euro-osakkeita ja lisänneet japanilaisia pienyhtiötä  

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 51 % ja käteispaino n. 11 %. Viime viikkoina olemme vähentäneet osakkeita euroalueella ja lisänneet hieman japanilaisia pienyhtiötä. Samalla dollarin vahvistuminen ja yhdysvaltalaisten osakkeiden nousu ovat avittaneet allokaatiorahastojamme.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kauppakeskustelut rauhoittuneet - Italian ja EM -maiden ongelmat ainakin vielä olemassa
Seuraava
Venäläiset raaka-aineyhtiöt hyötyvät korkeista hinnoista ja edullisesta ruplasta