09.04.2015

Mielestämme eurokriisi on ohi. EKP:n voimakkaiden toimien johdosta esimerkiksi isojen entisten kriisimaiden Italian ja Espanjan 5v. lainojen korot ovat laskeneet jo 0,5 %:iin. Kun eurokriisi oli pahimmillaan vuosina 2011 ja 2012, Italian ja Espanjan korot olivat 6–7 %:n tasolla. Nykyisin Italialla ja Espanjalla ei ole mitään ongelmia rahoittaa alijäämiään.


Myös eurotalous piristyy tämän ja ensi vuoden aikana. Taustalla ovat euron devalvoituminen, öljyn hinnan lasku ja valtioiden sekä yritysten rahoituskustannusten romahtaminen. Näin lainanto ja investoinnit voivat hyvinkin euroalueella elpyä jo tämän vuoden toisella puoliskolla. Koko euroalueen talouskasvu voi näin piristyä jopa 1,5 %-2 %:iin vuoden 2015 toisella puoliskolla ja ensi vuoden aikana. Tämä olisi rakenteellisesti sairaalle euroalueelle erinomainen uutinen.


Olemme viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alkupuolella ostaneet lisää euro-osakkeita sekä riskisiä yrityslainoja. Samalla olemme vähentäneet yhdysvaltalaisia osakkeita. Allokaatiosalkuissamme osakesijoituksista jo lähes 50 % on sijoitettu Eurooppaan, kun maailman osakemarkkinoilla Euroopan paino on vain noin 22 %. Eli näkemystä on otettu. Toistaiseksi olemme vain hieman laskeneet osakepainoa ja muuttaneet osakesijoituksia hieman defensiivisemmäksi, mutta säilyttäneet osakkeiden ylipainon.


Vaikka odotamme osakkeiden vuosikymmenen jatkuvan aina vuoteen 2017 asti, kesän aikana voi olla syytä laittaa hieman jäitä hattuun. Yhdysvalloissa talouskasvu on jo jatkunut niin pitkään, että työmarkkinat ovat kiristyneet ja palkat alkavat nousta. Maan keskuspankki (Fed) tullee nostamaan pitkästä aikaa ohjauskorkoaan syyskuussa, ensimmäisen kerran tässä syklissä. Tämä on historiassa luonut hieman vaikeampia aikoja kaikkiin sijoitusluokkiin - osakkeissa toki vain korjausliikkeitä ja maltillisempia tuottoja.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Päästrategimme videolla: eurokriisi on ohi!
Seuraava
Sijoittajat muuttuvat vaativammiksi tästä eteenpäin
Samu Lang