13.06.2016

» Viime viikon lopulla osakemarkkinat laskivat globaalisti ja varsinkin Euroopassa, kun muutama kysely ennakoi Englannin eroavan kansanäänestyksessä EU:sta.
» Englannissa tehdään nyt hyvin paljon pienien otoksien kyselytutkimuksia EU- kansanäänestyksen tuloksesta. Varsinkin netissä tehtävien kyselyjen luotettavuus on kyseenalainen. Pääomamarkkinat kuitenkin reagoivat nyt ennen kansanäänestystä (23.6.) näihin kyselyihin voimakkaasti.
» Odotamme edelleen Englannin jäävän EU:hun, mutta luonnollisesti kansanäänestyksessä voi tapahtua mitä tahansa. Eurooppalaiset osakkeet ovat nyt jo ainakin osin varautuneet Englannin eroamiseen EU:sta ja emme suosi niiden myymistä.
» Allokaatiosalkuissamme olemme maltillisessa ylipainossa osakkeissa. Viime viikon lopulla vähensimme hieman riskisiä yrityslainoja Euroopassa, jotka olivat pitäneet kohtalaisen hyvin.
» Tällä viikolla sijoittajien fokus on Englannin kansanäänestyksen lisäksi keskuspankkien korkopäätöksissä Yhdysvalloissa keskiviikkona ja Japanissa torstaina. Luonnollisesti viimeisimmät kyselyt Englannista heiluttavat kursseja myös tällä viikolla.


Epäilyttävät kyselyt Englannissa heiluttavat osakekursseja globaalisti

Viime viikon lopulla ja varsinkin viime perjantaina osakekurssit laskivat globaalisti ja varsinkin Euroopassa, kun ainakin yksi kysely ennakoi Englannin eroavan EU:sta. Kyseinen perjantainen kysely oli netissä tehty n. 2000 vastaajan voimin. Kyselyn tuloksen mukaan n. 55 % äänestäisi eroamisen puolesta (Brexit) ja vain n. 45 % äänestäisi EU:hun jäämisen puolesta (Remain). Viikonlopun aikana toisessa kyselyssä puolestaan EU:hun jäämistä kannatti pieni enemmistö.

Englannissa tehdään nyt lukuisia pieniä kyselyjä kansanäänestyksen tuloksesta pienien yritysten toimesta joiden luotettavuus on hyvin kyseenalaisia. Monet ovat netissä tehtyjä ja puhelimella tehdyissä EU:n kannattajilla on edelleen enemmistö.

Kun katsotaan Bloomberg-tietotoimiston kokoamaa aineistoa kyselyistä, jossa painotetaan enemmän luotettavia ja viimeisiä kyselyjä, tilanne on 47 % EU:n puolesta, 44 % eroamisen kannalla ja 9 % vastaajista eivät tiedä. Eli tilanne on varsin tasainen.

Seuraavien puolentoista viikon aikana kyselytutkimukset ja muut Brexit arviot tulevat heiluttamaan markkinoita. Ja moniin kyselyihin on syytä suhtautua varauksella.

Odotamme edelleen Englannin jäävän EU:hun, mutta luonnollisesti kansanäänestyksessä voi tapahtua mitä tahansa. Eurooppalaiset osakkeet ovat jo ainakin osin varautuneet Englannin eroamiseen EU:sta ja emme nyt suosi niiden myymistä.


Eurooppalaisten osakkeiden arvostustaso edullinen, kun taas valtiolainat ja monet turvalliset (IG) yrityslainat ovat kalliita

Kun sijoittajat pelkäävät Englannin EU:sta eroamista ja sen kerrannaisvaikutuksia koko EU:ssa, sijoittajat ovat nyt paenneet turvallisiin valtiolainoihin. Saksan 10v. korko on nyt vain 0,01% ja kaikki tätä lyhyempien lainojen korko on negatiivinen.

Viime viikkojen aikana korkosijoittajat ovat paenneet myös hyvän luottoluokituksen (IG) omaaviin lainoihin. Esimerkiksi LVMH-yrityksen 2019 lainan korko on nyt -0,01 % eli sijoittajat periaatteessa maksavat yritykselle talletuksesta. Samaan aikaan LVMH:n osakkeen vapaa kassavavirta osakkeelle tuottaa n. +5,2 % per vuosi.

Eli joko meillä on maailmanloppu tulossa tai sitten valtiolainat ja turvalliset (IG) yrityslainat ovat nyt varsin kalliita. Samalla osakkeet ovat nyt edullisia Euroopassa. Ja vaikka taantuma tai EU-kriisi tulisikin, niin tällöin kyllä monien yrityslainojen riskilisät nousisivat.


Allokaatiosalkuissamme riskiä on osakkeissa, mutta myös riskisissä yrityslainoissa

Allokaatiosalkuissamme osakkeet ovat hyvin pienessä ylipainossa tai neutraalissa. Allokaatio 50 -salkuissa osakepaino on nyt n. 52 %.

Viime viikon lopulla myimme hieman riskisiä (HY) lainoja Euroopassa. Mikäli EU:n kriisi realisoituisi Englannin kansanäänestyksen jälkeen, likviditeetti voisi ainakin hetkellisesti vaikeutua myös riskisissä yrityslainoissa.


Allokaatio

» Osakkeet ovat hienoisessa ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja taantumasta.

» Kiinan keskuspankin elvytys, öljyn hinnan nousu ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskipreemiot laskuun ja osakemarkkinat nousuun.

» Mikäli Englanti jää EU:hun, eurooppalaiset osakkeet nousevat.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet ja varsinkin rakennusyhtiöt hyötyvät EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Alkuvuonna olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja hieman kehittyviä markkinoita.


Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia erityisesti Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

» Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinakorkojen nousulta ja osakkeiden laskulta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Heikot työllisyystilastot viikonlopun suurin shokki
Seuraava
Kyselyt Britanniassa heiluttavat osakekursseja globaalisti