30.08.2023

Avaamme uuden Sijoitusidean saksalaiseen Jenoptikiin, STOXX Europe Basic Resources ETF:ään ja Pilvipalvelut ETF:ään joista tarkemmin alla. Samassa myymme Sijoitusideoista Dermapharman osakkeet, Euroopan Pankit ETF:n (BNK FP) sekä Kiinan Internet yhtiöt ETF:n (KWBE IM).
Euroopan pankit ovat kehittyneet korkojen nousujen myötä suotuisasti ja vaikka yleisesti pankit hyötynevät vielä korkotason liikkeestä, on markkinoilla jo odotuksia jopa korkojen laskuista ja nykytaso tarjoaa mielestämme hyvän tason irtautua ETF:stä. Kiinan internet yhtiöt ETF ei ole kehittynyt odottamallamme tavalla minkä lisäksi Kiinan osalta geopoliittiset riskit ovat koholla joka pahimmillaan voi johtaa jopa Kiinalaisten yhtiöiden de-listaukseen Yhdysvaltojen markkinoilta vaikka emme pidäkään tätä todennäköisenä.

Alla uudet Sijoitusideamme pähkinänkuoressa:

Jenoptik AG (JEN GY)


Ostamme Sijoitusideoihin saksalaisen Jenoptikin osakkeita. Yhtiö on erikoistunut optisten laitteiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Yhtiön asiakastoimialoja ovat esimerkiksi puolijohdeteollisuuden laitevalmistajat, elektroniikkayhtiöt sekä bioteknologia- ja lääkeyhtiöt. Lisäksi yhtiö tarjoaa tuotteita liikkumisen ja turvallisuuden toimialoille. Yhtiön tuotteet valmistetaan pääsääntöisesti Saksassa, mutta yhtiöllä on toimintoja ja edustajia yli 80 maassa.

Yhtiön tärkeimmät asiakkaat ovat puolijohdeteollisuuden laitevalmistajat ja näistä erityisesti hollantilainen ASML. Yleinen pula puolijohteista ja Euroopan heikko asema toimialalla on saanut puolijohdeyhtiöt tekemään suuria investointeja Aasian ulkopuolelle ja Jenoptik on hyvissä asemissa hyötymään tästä monivuotisesta investointisyklistä. Tänä vuonna keskipitkän aikavälin kysyntäkuva on saanut vielä lisävauhtia kasvavasta kiinnostuksesta tekoälyä hyödyntävien sovellusten käyttöön (mm. ChatGPT), mikä tukee kasvavaa investointitarvetta puolijohdeteollisuudessa. Vahvaa kysyntää kuvaa se, että Jenoptikin puolijohdeteollisuuden kapasiteetti on jo myyty vuoden 2023 osalta ja yhtiö ottaa tällä hetkellä tilauksia vuodelle 2024 – tilauskirjasta lähes puolet ajoittuu jo ensi vuoden toimituksiin.

Yhtiön Q2-tulos ylitti markkinoiden odotukset sekä liikevaihdon kasvun (+14%) sekä EBITDA-marginaalin parannuksen osalta (20,3%). Yhtiö oheistus liikevaihdolle (1050-1100m euroa) ja kannattavuudelle (EBITDA-% 19,0-19,5%) vaikuttaa varsin konservatiiviselta vahvan alkuvuoden jälkeen ja ohjeistusnostot loppuvuonna ovat mahdollisia. Osakemarkkinat reagoivat tulokseen negatiivisesti tilauskirjan jäätyä hieman edellisvuoden ennätystasoja pienemmäksi, mutta toimitusjohtaja kommentoi tärkeimmän segmentin (Advanced Photonic Solutions) kysyntäkuvan olevan edelleen erittäin vahvan.

Viime kuukausien kurssilaskun takia osakkeen arvostustasot vaikuttavat varsin edullisilta. Vuodelle 2024 odotetaan yli 10 prosentin tuloskasvua ja lähes 10% liikevaihdon kasvua. Ensi vuoden tulosennusteella laskettu P/E on 13,9. Suhteessa omaan historiaansa nähden yhtiön arvostus on maltillinen (12kk eteenpäin katsova P/E on ollut viimeisen 5:n vuoden ajalta keskimäärin 18,8).

Näkemyksemme mukaan yhtiöllä on hyvät kasvumahdollisuudet niin orgaanisesti kuin yritysostoinkin hajanaisella korkean teknologian optiikan toimialalla ja puolijohdeteollisuuden mittavat investoinnit antavat lisätukea kasvulle lähimpien vuosien aikana.


Euroopan raaka-aineyhtiöt ETF (Lyxor STOXX Europe Basic Resources UCITS ETF - BRES FP):

Lyxor STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF seuraa eurooppalaisten raaka-aineyhtiöiden kurssikehitystä. ETF:än suurimpia omistuksia ovat mm. Rio Tinto Plc, Glencore PLC, Anglo American PLC ja UPM-Kymmene Oyj.

Suhteessa omaan arvostushistoriaansa sekä yleiseen markkinaan raaka-aineyhtiöt ovat tällä hetkellä edullisia. Kiinan mahdolliset elvytystoimet talouden vahvistamiseski olisivat positiivinen triggeri sektorille.

Raaka-aineyhtiöiden kysyntää tukee myös globaalit ilmastotavoitteet. Raaka-aineita, mm. terästä, alumiinia ja kuparia, tarvitaan jotta siirtymä uusiutuvaan energiaan voi toteutua.


Pilvipalvelut ETF (First Trust Cloud Computing UCITS ETF - SKYE NA):

ETF Sijoittaa globaalisti teknologiayhtiöihin, jotka erikoistuvat pilvipalveluihin sekä niiden ympärille oleviin palveluihin, kuten esimerkiksi kyberturvallisuuteen. Noin 93 % ETF:n omistuksista on Yhdysvalloissa.
Valittavien yhtiöiden kriteereinä on vähintään 500m USD markkina-arvo sekä 4,5 % maksimipaino per yhtiö. ETF pitää tällä hetkellä sisällään 65 yhtiötä, kun sääntöihin kirjattu maksimi on 80.

Tulevaisuuden liiketoiminnot sekä jatkuvasti kasvava digitalisaatio nostaa merkittävästi digitaalisen infrastruktuurin kysyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että pilvipalvelut ja niihin liittyvät liiketoiminnot nauttivat rakenteellisesta kasvusta vielä pitkään. Pilvipalvelut sekä datan käsittely ja sen hallinta on jo nyt kriittistä yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Yritykset keskittyvät ja budjetoivat yhä enemmän kyberturvallisuuteen sekä pilvikapasiteetin ja palveluiden toimintaan.
Nopeasti kasvava ja kehittyvä tekoäly sekä sen mahdollisuudet on jo nyt olemassa oleva pitkän aikavälin ajuri. ETF pitää esimerkiksi sisällään omistukset myös Alphabetista (Google), joka on oman keskustelutekoälynsä jo julkaissut (Bard), sekä Microsoftista, joka omistaa osan ChatGPT:stä.

Statistan ennusteiden mukaan tekoälymarkkinan odotetaan kasvavan 20-kertaiseksi vuodesta 2021 vuoteen 2030. Pilvipalveluiden osalta Fortune BI arvioi vuosittaisen kasvuvauhdin olevan 20 % vuosina 2022-2030.

ETF pitää sisällään vahvan kasvunäkymien omaavia yhtiöitä, mutta tästä huolimatta siihen kuuluvien yhtiöiden P/S-luvun keskiarvo on hieman alle 3.

Idean julkaisuhetkellä suurimpia omistuksia ovat datan Flash-varastointiratkaisuja kehittävä ja tarjoava Pure Storage, laajasti pilvipalveluissa ja tekoälyssä mukana oleva IBM sekä maailman laajimman ja yhden käytetyimmän pilven (AWS) omaava Amazon.

Tutustu ETF:en avaintietoesitteisiin näistä linkeistä:
First Trust Cloud Computing UCITS ETF
Lyxor STOXX Europe Basic Resources UCITS ETF
KraneShares CSI China Internet UCITS ETF
Lyxor STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF

Lisätietoa Sijoitusideoista saat Aktia Välityksestä, puhelimitse numerosta 046 714 7115 tai omalta pankkiiriltasi.

Tämän Sijoitussuosituksen päätöksentekoon ovat osallistuneet Markus Lappeteläinen ja Miikka Kuusi. 

Tämä teksti on osa rahoitusvälinettä koskevaa sijoitussuositusta. Koko sijoitussuositus muodostuu tästä tekstistä ja osiosta ”Tärkeää tietoa sijoitusideoista”. Sieltä löydät myös etuja ja eturistiriitoja koskevat tiedot. Tärkeää tietoa sijoitusideoista.
​​​​​​​ 

« Takaisin sijoitusideaan

Edellinen
UUSI SIJOITUSIDEAMUUTOS: MYY JENOPTIK, OSTA CTS EVENTIM SEKÄ MUUTOS STRATEGISESSA ALLOKAATIOSSA
Seuraava
UUSI SIJOITUSIDEAMUUTOS: OSTA TIETOEVRY, MYY TOKMANNI JA HEXATRONIC