30.05.2016

Kävimme Jonas Koivulan kanssa Frankfurtissa ja Berliinissä 24-26.5.2016 tapaamassa sekä ArvoReinin että MikroReinin salkkukohteita. Matkan aikana tapasimme kahta ArvoReinissä olevaa yhtiötä ja kahta MikroReinissä olevaa yhtiötä. Lisäksi tapasimme kuluttajasektorianalyytikon ja Saksan asuinkiinteistöpuolen sijoitusjättiläisen. Kiertueemme painopiste oli tuttuun tapaan pienissä ja aliseuratuissa yhtiöissä, joissa näkemyksemme mukaan markkinat ovat suuryhtiöihin nähden huomattavasti tehottomammat ja siten hinnoitteluvirheiden todennäköisyys korkeampi.

Tässä raportissa on muutamia esimerkkejä matkamme tapaamisista.


Yritys A: laatutarpeet näköautomaation kasvuajurina

Ensimmäisenä tapasimme jo pitkään ArvoReinin salkussa olleen yhtiön, joka tekee erilaisia konenäköratkaisuja. Yhtiö hyötyy merkittävästi teollisten prosessien automaatiotrendistä. Pintojen ja muotojen näköratkaisut ovat suurimmassa roolissa. Ohjelmistojen osuus liiketoiminnasta on kasvussa ja yritys panostaakin T&K-toiminnastaan noin 80 prosenttia ohjelmistopuolen kehitykseen.

Yritys on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan vuodesta 1998 lähtien keskimäärin noin 22 prosentin vuositahtia ja tulostaan yli 30 prosentin vauhdilla. Sadan miljoonan euron liikevaihto on nyt ylitetty ja seuraava tavoite on asetettu 150 miljoonaan euroon. Toimialalla on ollut selvä myötätuuli ja se näyttäisi jatkuvan. Arvostustaso on silti edullinen: esimerkiksi 2017e P/E on alle 15, P/B (hinta/oma pääoma) 17e noin 1,6 ja EV/EBIT (yritysarvo/liikevoitto) 17e noin 11. Yritysjärjestelykohteeksi päätymistäkään ei voi sulkea pois, jos pääomistaja sellaiseen myötämielisesti suhtautuisi.


Yritys B: autojen suunnittelupalveluita kasvumarkkinalla

Autoteollisuus on mullistumassa. Ennen oli lähinnä bensiini- ja dieselkulkuneuvoja, mutta nykyään on jos jonkinlaista hybridiä ja sähköautoa. Erilaisten automallien lukumäärä on kasvanut merkittävästi ja tekniikat ovat kehittyneet yhä monimuotoisemmiksi. Lisäksi käytännössä kaikki suuret autovalmistajat haluavat ulkoistaa ainakin osan suunnittelutöistään erikoistuneille insinööritoimistoille, joita myös Yritys B edustaa – esimerkkiasiakkaina voidaan mainita Daimler, BMW ja Volkswagen. Toimialan kasvu ylittää selvästi globaalin BKT-kehityksen.

Yhtiö listautui vuoden 2015 loppupuolella. Sillä on hyvät edellytyksen yltää noin 80 miljoonan liikevoittoon lähivuosina, mutta markkina-arvo on vain hieman yli 400 miljoonaa euroa. Sijoittajien luottamus yhtiöön ei siis ole vielä korkealla. Näin ollen vuoden 2016 P/E-luku pyörii karkeasti 10:n nurkilla, osinko alkaa lähestyä 5 prosenttia ja esimerkiksi EV/EBIT-tunnuslukuennuste tälle vuodelle on alle 8. Huomioiden toimialan näkymät arvostustasoa on hankala pitää vaativana.


Yritys C: viihdetapahtumia ja lipunmyyntiä

Yhtiö järjestää erilaisia ”live entertainment” -tapahtumia, mutta ehkä mielenkiintoisin osa yritystä on tällä hetkellä hyvässä nousussa oleva internet-pohjainen lipunmyyntipalvelu, joka on tehty yhteisyrityksenä kahden saksalaisen mediajätin kanssa. Esimerkiksi verrokkiyhtiö CTS Eventimin kannattavuus on erinomainen – jopa niin erinomainen, että moni toivottaisi koventuvan kilpailun tervetulleeksi. Mediajättien avustuksella Yhtiöllä C on erinomaiset mahdollisuudet ajaa lipun-myyntibisnestään ylös hyvällä vauhdilla.

Yhtiöllä on myös piilovarallisuutta taseessaan (kiinteistöjä) jopa noin 20 miljoonan arvosta. Yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä alle 100 miljoonaa euroa, joten jos lipunmyyntiliiketoiminnan kasvu menee suunnitelmien mukaisesti tai edes lähimainkaan sinnepäin, osakkeessa on näkemyksemme mukaan tuntuvaa nousupainetta.


Deutsche Wohnen

Meiltä ei löydy salkuista Deutsche Wohnenin osakkeita, mutta yhtiön omistuksessa on lähes 150.000 asuntoa Saksassa, joten yhtiöllä on hyvä käsitys Saksan asuinkiinteistömarkkinan tilanteesta. Viime vuosina ArvoRein on hyötynyt merkittävästi vahvasta painotuksesta kiinteistösektorin yrityksiin. Korkotaso on matala, asuntopulaa on havaittavissa, arvostustasot niin asunnoissa kuin kiinteistöyhtiöissäkin monilta osin matalat ja nykyinen ympäristö ohjaa monien sijoituksia kohti matalan riskin kiinteistöjä.

Mutta ovatko hyvät ajat jo ohi? Ehkei sentään, mutta kilpailu on monilta osin koventunut ja etenkin suurissa kaupungeissa tuottotasot on jo painettu kohtuullisen alas. ArvoReinin näkökulmasta tapaaminen vahvisti kuitenkin sen, että salkkumme erikoistuneilla toimijoilla on hyvät edellytykset jatkaa oikeaan suuntaan nykyisissä markkinaolosuhteissa. Luonnollisesti esimerkiksi korkotason nousu vähentäisi kiinteistösektorin houkuttelevuutta sijoituskohteena.


Havainnot salkkuja ajatellen

ArvoReinin ja MikroReinin kohdalla tapaamiset vahvistivat jälleen kerran sen, että vaikka yleinen markkinaympäristö on monella mittarilla epävarma, yhtiötasolla tilanne vaikuttaa hyvältä. Molempien salkkujen arvostustaso on varsin edullinen sekä absoluuttisesti että suhteessa vertailuindeksiin. Molemmat salkut ovat myös kehittyneet toimintansa alusta varsin hyvin. Markkinaympäristön yhtään helpottaessa salkkujemme pitäisi olla erinomaisessa iskussa kohti uusia tasoja, koska yhtiömmekin ovat.

Jatkamme jalkatyötä yritystapaamisten merkeissä myös tulevina kuukausina. Asiakkaillemme ja lukijoillemme toivotamme aurinkoista ja rauhallista kesää.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Show me the moneyyyyy!
Seuraava
Metsästä tulosta