09.11.2016

  • Markkinareaktio negatiivinen, mutta paniikista ei puhettakaan
  • Osakkeissa liikettä, korot rauhallisempina
  • Maailma jatkaa radallaan – ei syytä radikaaleihin muutoksiin sijoituksissa

Donald Trumpista tulee USA:n seuraava presidentti ja republikaanit saivat enemmistön myös Capitol Hillille. Päivittelyt sikseen - mitä Trump ajattelee ja mitä se tarkoittaa markkinoiden kannalta?

Trumpin käytännön toimia on vaikeampi ennakoida kuin ”keskivertoehdokkaan”, mutta talouspolitiikan, eli verotuksen keventäminen yksityishenkilöiltä ja etenkin yrityksiltä on yksi pääteeseistä.

Nähtäväksi jää tuleeko Trump lupaustensa/uhkailujensa mukaisesti neuvottelemaan NAFTA:n ja muut vapaakauppasopimukset uusiksi. Protektionistinen vivahde maan ulkomaankauppapolitiikassa on joka tapauksessa suunta mitä kohti tästä lähdetään. Tuontitulleja Yhdysvaltoihin tullaan suurella todennäköisyydellä näkemään.

Julkisen sektorin investoinnit jäänevät kokonaisuudessaan pykälää vähäisemmiksi kuin vaihtoehdossa Clinton, mutta puolustusmenoihin Trump tulee panostamaan voimakkaasti.

Markkinatalouden kasvattina Trump tullee yrittämään finanssialan sääntelyn löyhentämistä. Helppoa se ei tule nyky-ympäristössä olemaan, mutta yhdysvaltalaisten pankkien toimintaympäristö saattaa hyvinkin hieman helpottua.

Energiapolitiikan suhteen Trump suosii keskimääräistä nykylinjaa enemmän fossiilisten polttoaineiden käyttöä, mutta samalla tulee muistaa, että yksin hän ei maailman energia- ja ympäristöpoliittisia linjauksia tule tekemään.

Hyviä sektorivalintoja tulevat todennäköisesti olemaan Yhdysvalloissa kotimarkkinasta hyötyvät kulutustavarayhtiöt, lääkesektori, finanssisektori ja puolustussektori. Suurien vientiyhtiöiden ja samoin Yhdysvaltoihin vientiä harjoittavien yhtiöiden toimintaympäristön heikkenemisestä spekuloidaan.

Osakemarkkinat tulevat tänään happanemaan, mutta homma on ihan hallinnassa. Markkina-avaus Euroopassa noin 3 % miinukselle ja jenkkimarkkinan osakefutuurit ennakoivat vastaavaa. Korkomarkkinoilla liikkeet ovat olleet tätäkin maltillisempia. Kannattaa muistaa, että keskuspankkien osto-ohjelmat eivät ole yön aikana hävinneet mihinkään. Dollari on heikentyi aluksi selvästi, mutta suurin lasku on jo tasoittumassa.

Yhteenveto:

Mitkään markkinaliikkeet eivät indikoi paniikkia. Näkemyksemme on ja pysyy, eli tämäkään yksittäinen tapahtuma ei tule olemaan syy myllertää sijoitussalkkua radikaalisti uusiksi. Markkinoilla on käteistä erittäin paljon ja halventuvat osakkeet alkavat kiinnostamaan yllättävänkin nopeasti, vaikkakin epävarmuus ja volatiliteetti tulee hieman nousemaan. Käytännön implikaatiot eivät tule olemaan kuin murto-osa siitä miten paljon mediahuomiota tämä yksittäinen tapahtuma on saanut.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Äänestyspäivä, vihdoin
Seuraava
Nopeasti siitäkin sitten selvittiin