06.02.2018

Aamun uutinen on yöllä Yhdysvalloista alkanut osakemarkkinoiden äkillinen pudotus. Otetaan tänään kantaa vain siihen ja samalla markkinan isoon kuvaan, jota ei tule koskaan unohtaa.

Hyvä uutinen on se, että mikään ei ole yön aikana muuttunut. Ei ole mitään yhtä talouteen tai politiikkaan liittyvää uutista, joka olisi äkillisesti tehnyt mistään sijoitusluokasta sen huonompaa (tai parempaa).

Huono uutinen on se, että Yhdysvaltojen listattujen osakkeiden arvosta hävisi yön yli reilut 4 % ja sama sentimentti on luonnollisesti tarttunut Aasiaan ja Eurooppaan.

Liikkeen syy on monen tekijän summa. Markkinoiden kuminauhaa oli venytetty aika reippaasti ja jonkun piti jossain vaiheessa joustaa. Eilen osakkeet joustivat.

Isossa kuvassa näemme taustalla (osakkeille painetta antavan) korkojen ripeän nousun, osakemarkkinoiden samanaikaisen jopa ennätyksellisen hulppean nousun, sekä alhaisen volatiliteetin huokuttamat ja mahdollistamat korkeat leveraatioasteet.

Laskun voimakkuuteen ja jopa paniikinomaisuuteen vaikutti käsityksemme mukaan automatisoitujen sijoitusstrategioiden suuri määrä sekä algoritmien suuri osuus kaupankäynnistä. Molemmille on paikkansa ja käyttötarkoituksensa, jotka löytyvät lähinnä tasaisesti nousevan markkinan ympäriltä, mutta poikkeustilanteissa niiden puutteellisuus tulee esiin ja se saattaa realisoitua eilisen kaltaisesti. Jotkut käyttävät termiä ”flash crash”, mutta terminologiat nyt ovat makuasia.

Nousseet korot ovat antaneet painetta osakkeille jo viime syksystä, mutta veroale ja alhaisena pitkään pysytellyt volatiliteetti on ostanut osakkeille aikaa. Viime viikon alussa alkanut volatiliteetin nousu todennäköisesti teki eilen tehtävänsä riittävän monelle, erilaiset systemaattiset strategiat alkoivat purkamaan leverointeja, algoritmikaupankäynti lähti seuraamaan perässä, kurssilasku nosti volatiliteettia lisää ja se laukaisi uusia myyntejä, kurssit lähtivät laskemaan kiihtyvällä tahdilla ja jossain vaiheessa loputkin hyppäsivät mukaan.

Liikkeen voimakkuus tuli toki yllätyksenä, mutta itse korjaus ei. Allokaatiostrategioissamme olimme tähän varautuneet laskemalla riskitasoja sekä osake- että korkopuolelta ja lisäämällä käteispainoa.

Isossa kuvassa osakkeet ovat nyt hieman houkuttelevammin hinnoiteltuja suhteessa tuloskuntoon, mutta samalla tulee ymmärtää, että nyt ollaan koronnostosyklissä ja se tulee isossa kuvassa maltillistamaan tuottoja.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Inflaatiota horisontissa?
Seuraava
Osakkeet korjasivat laskujaan, mutta...