13.05.2016

  • Valtio alensi strategisen omistuksen rajaa Nesteessä
  • Fortum tarjosi Ekokemistä
  • Jenkkien vähittäiskauppa fokuksessa


Alkaa tuntua jo aika rutiininomaiselta aloittaa nämä aamujorinat toteamalla että markkinoilla oli eilen laskupäivä. Mutta, jos kaikki tärkeimmät indeksit Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa laskivat (en laske tärkeimpien joukkoon Kreikan ja Portugalin pörssejä…) niin muun lopputuloksen vääntämiseen on eväät vähissä kuin hyvät aamiaispaikat Helsingissä.

Eiliseltä jäi myös aika vähän mihin tarttua kommenttien tai analyysin muodossa. Euroalueen BKT-kasvu Q1 yllätti Eurostatin ensimmäisten alustavien tietojen mukaan positiivisesti ollen +0,6 %. Odotellaan nyt kuitenkin vielä virallisempaa dataa ennen pidemmälle meneviä johtopäätöksiä, ja pidetään mielessä, että inflaatio on tällä hetkellä kasvua kovempi pähkinä purtavaksi. Työttömyysasteen lasku ei ole heijastunut palkkoihin eikä EKP ole lähimaillakaan korkojen nostoa.

Euroalueen teollisuustuotanto kangerteli maaliskuussa enemmän kuin odotettiin. Vuositason kasvu oli 0,2 %.

Iso-Britannian keskuspankki jätti odotetun yksimielisesti koron ennalleen (0,50 %), mutta höyläsi parin seuraavan vuoden talouskasvuennusteista prosentin kymmenyksen tai pari pois. Lähestyvä Brexit-äänestys on Carneyn mukaan jarruttanut talouskasvua, ja mikäli Brexit toteutuu, niin kasvu hidastuu entisestään. Vedonlyöntimarkkina implikoi Brexitille tänään aamulla noin 30 % todennäköisyyttä.

Neste Oilin osake antoi eilen parisen prosenttia periksi, kun hallitus ilmoitti aikovansa mahdollisesti pudottaa omistusosuuttaan nykyisestä 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin. Aikataulua ei kommentoitu. Näkemyksemme Nesteen osakkeesta on edelleen positiivinen, yhtiöllä on vahva tase joten valtion tukea se ei siitä näkökulmasta tarvitsekaan, mutta kaikki uusi informaatio otetaan toki kriittisesti huomioon.

Fortum on tehnyt alustavan ja ei-sitovan tarjouksen Ekokem Oyj:n osakkeista. Kiertotalousyhtiö Ekokemin markkina-arvo on listaamattomien osakkeiden markkinapaikalla noin 350m euroa, joka on noin 3 % Fortumin markkina-arvosta. Tarjouksen arvosta tai muistakaan yksityiskohdista ei ole vielä tietoa. Suhtaudumme nykytiedoilla uutiseen neutraalisti.

Tänään kuullaan jenkkien huhtikuun vähittäiskauppaluvuista klo 15:30. Vähittäiskaupan isojen firmojen (mm. Macy’s ja Nordstrom) Q1 tulokset ovat olleet lähinnä karmaisevia, joten on mielenkiintoista nähdä tuoreet (lue: Q1 jälkeistä aikaa peilaavat) makrotilastot. Samaan teemaan osuu myös Michigan-kuluttajaluottamusindeksi klo 17:00. Euroalueen Q1 BKT:sta uusi arvio klo 12:00.

(Anekdoottina mainittakoon, että aika moni kommentaattori on pannut merkille öljyssä teknisen ns. Golden Cross ostosignaalin. Konkreettisesti se tarkoittaa sitä, että 50 päivän liukuva keskiarvo on breikannut 200 päivän liukuvan keskiarvon alhaalta ylös. Samalla mennään vuoden huipuissa. Pidättäydymme ottamaan öljystä selvää näkemystä, mutta haluamme huomioida sen faktan että öljyn hinnan ja pörssien kurssikehitysten korrelaatio on selvässä laskussa.)

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Alkuviikon nousu katkesi
Seuraava
Piristymistä havaittavissa öljyn tukemana