13.11.2023

Suomalaisten pörssiyhtiöiden Q3-tuloskehitystä ei voida sanoa vahvaksi, sillä kokonaisuutena liikevaihdot ja tulokset laskivat edellisvuodesta reilusti. Markkinoiden odotukset ovat kuitenkin olleet laskussa viime kuukausina, ja tämä on näkynyt alentuneiden analyytikkoennusteiden lisäksi osakekurssien laskuna. Kokonaisuutena Suomi-yhtiöiden tulokset olivat suunnilleen analyytikko-odotusten mukaisia, vaikka liikevaihdot jäivätkin hieman ennusteista.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut salkunhoitaja Paavo Ahonen.

Yhtiökohtaiset erot olivat toki edelleen suuria, mistä saatiin esimakua jo ennen tuloskautta lukuisten tulosvaroitusten muodossa. Heikon tulosvuoden lopulla markkinoiden katseet ovat jo tulevaisuudessa, sillä parille seuraavalle vuodelle ennusteissa on selkeää tuloskasvua. Tämän toteutuessa nykyiset osakekurssit tarjoaisivat monin paikoin poikkeuksellisen alhaisia arvostustasoja pitkäaikaiselle sijoittajalle.

Q3-tuloksissa ei ollut enää isoa draamaa

Analyytikkojen tulosennusteet olivat olleet laskussa jo ennen suomalaisten pörssiyhtiöiden Q3-tuloskautta, ja kokonaisuutena raportoidut tulokset olivat näiden odotusten mukaisia. Liikevaihdot jäivät hieman odotuksista, mutta niissäkin kyse oli pääosin pienistä eroista, ja isoja liikevaihtopettymyksiä oli vain vähän. Itse tuloksissa toki yksittäisiä suuriakin positiivisia ja negatiivisia yllätyksiä nähtiin tuttuun tapaan. Tulosnäkymänsä heikkenemisestä varoitti syksyn aikana moni yhtiö (esim. Nokian Renkaat, Fiskars, Ponsse), mutta muutamia positiivisiakin tulosvaroituksia nähtiin (esim. Kemira). Isoista yhtiöistä syklisillä metsä- ja metalliteollisuuden yhtiöillä tulosheikkous on jatkunut, mutta toisaalta monilla rahoitussektorin yhtiöillä vahva tuloskehitys jatkui, ja esimerkiksi Nordean Q3-raportti oli edelleen erittäin hyvä. Isoilla konepajoilla kehitys on ristiriitaisempaa. Vielä tänä vuonna tuloskehitys on ollut vahva, mutta uusien tilausten saaminen on monilla konepajoista kääntynyt heikommaksi, ja tämä on heikentänyt ensi vuoden tulosnäkymää. Toisaalta konepajoista erityisesti Wärtsilä ja Kone raportoivat Q3:lla hyvistä tilauksista. 

Osakekursseissa kuitenkin isoja liikkeitä

Suomen tulosviikoista jäivät monelle tulosraporttien lisäksi mieleen myös useat voimakkaat osakekurssien liikkeet, jotka eivät aina olleet pelkästään loogisia reaktioita varsinaisiin tulosyllätyksiin. Joissain osakkeissa kurssiheilunta saattoi olla kymmeniä prosentteja parin päivän sisällä, kun katsotaan kurssin alinta ja korkeinta tasoa. Osittain näiden liikkeiden takana saattoivat olla viime viikkojen isot liikkeet muutenkin globaaleilla osakemarkkinoilla, mutta osittain myös tämän vuoden markkinalaskun jälkeinen markkinan hermoilu ja yksittäiseen kvartaalitulokseen liittyvän informaation hetkellinen ylikorostaminen. Isoja lyhyen ajan kurssimuutoksia on viime viikkoina nähty mm. joissain IT-, teknologia- ja kiinteistöalojen osakkeissa.

Monien suomalaisten osakkeiden arvostus on matala

Vuosi 2023 on ollut heikko Suomen osakemarkkinoilla. Suomalaisten pörssiyhtiöiden tulokset ja tulosennusteet ovat olleet paineessa, ja lyhyen ajan tulosnäkymä on sumuinen. Toisaalta tämänhetkiset tulosennusteet ennustavat heikon tulosvuoden 2023 jälkeen tuloskasvua tuleville vuosille, ja tämä tekee monien osakkeiden arvostustasoista houkuttelevia etenkin pidemmälle katsovalle sijoittajalle. Pörssiyhtiöiden joukossa on iso määrä hyvin johdettuja suuria ja pieniä yhtiöitä, jotka ovat parantaneet kannattavuuspotentiaaliaan viime vuosina ja ovat hyvissä asemissa, kun taloustilanne ja kysyntä jossain vaiheessa kääntää liikevaihdot kasvuun. Osakemarkkinat pyrkivät aina katsomaan tulevaisuuteen, ja nyt fokus on myös mahdollisen yhtiöiden tulosten paranemisen aikataulussa ja suuruudessa. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Miksi korkokäyrän inversio on niin hyvä taantumaindikaattori?
Seuraava
Ruotsi on Suomea velkaisempi