03.06.2019

Markkinoiden viime viikkojen kestoteema, Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota, oli myös viime viikon merkittävin puheenaihe. Neuvotteluissa ei nähty edistystä, äänenpainot jopa kiristyivät edelleen. Lisäpontta heikolle tunnelmalle toi Trumpin ilmoitus uusista tulleista Meksikon tuonnille, joilla pyritään painostamaan Meksikoa siirtolaiskiistassa. Kiina sen sijaan väläytti mahdollisuutta rajoittaa Yhdysvalloille tärkeiden metallien vientiä sekä kertoi laativansa listan Kiinassa toimivista ”epäluotettavista” länsiyrityksistä. Globaali osakemarkkina laski viikon aikana 1,5 %. Markkinoiden heikoin lenkki oli Yhdysvallat, joissa osakkeet laskivat 2,5 %. Toukokuussa voimakkaasti laskeneet kehittyvien markkinoiden osakkeet päätyivät sen sijaan yli prosentin plussalle Kiinan elvytysuutisten siivittämänä. Erittäin voimakkaita liikkeitä nähtiin myös korkomarkkinoilla. Yhdysvalloissa pidemmät korot laskivat voimakkaasti, kun sijoittajat siirsivät varojaan turvallisina pidettyihin valtionlainasijoituksiin. Korot laskivat myös Euroopassa, jossa Saksan 10 vuoden valtionlainan tuotto-odotus painui alhaisimmalle tasolleen vuosikymmeniin. Tilanne onkin nyt se, että lainatessaan Saksalle rahaa kymmeneksi vuodeksi joutuu sijoittaja maksamaan noin 0,2 % vuotuisen korvauksen sen sijaan, että saisi sijoituksestaan tuottoa.

Kauppasota hallinnee sijoitusmarkkinoihin liittyvää uutisointia myös tulevina viikkoina. Tärkein kiintopiste on kesäkuun lopussa pidettävä G20-maiden kokous, jossa Kiinan ja Yhdysvaltojen on määrä jatkaa keskusteluja aiheen tiimoilta. Markkinoiden heikko vire ja taloudesta kantautuvat negatiiviset viestit epäilemättä huolettavat molempien maiden johtoa, mutta panoksia saatetaan silti korottaa vielä ennen neuvotteluiden alkamista. Neuvotteluiden pitkittyminen on eittämättä heikko signaali, mutta näkemyksemme on edelleen se, että molemmat maat pyrkivät löytämään vähintäänkin lyhyen aikavälin ratkaisuja neuvotteluiden edistämiseksi. 

Kauppasodan vaikutukset ovat näkyneet myös reaalitaloudessa. Viimeisin signaali saatiin Saksasta, jossa työttömien määrä nousi selvästi toukokuun aikana. Osa muutoksesta selittyy laskentatavan muutoksella, mutta suunta oli siitä huolimatta huolestuttava. Yhdysvalloissa talous vaikuttaa edelleen verrattain vahvalta. Uusimmat uutiset kuullaan tänään, kun Atlantin toisella puolella julkaistaan mm. ostopäällikköindeksidataa. Uutiset ovat mielenkiintoisia myös Yhdysvaltain keskuspankin näkökulmasta. Talousindikaattoreita herkeämättä seuraava keskuspankki pitää oman kokouksensa juuri ennen juhannusta. Markkinat odottavat nyt selvästi keskuspankin reagoivan heikentyvään näkymään laskemalla korkoja vielä kuluvan vuoden aikana siitäkin huolimatta, että keskuspankki on viestittänyt katsovansa talouden kehitystä rauhassa. Saman viestin toistaminen kesäkuun kokouksessa olisi selkeä pettymys markkinoille.

Toukokuun heikosta riskisentimentistä huolimatta pidämme osakkeet edelleen neutraalipainossa. Markkinoiden riskinottohalukkuudesta kertovat indikaattorit huutavat nyt punaisella, ja saattaisivat tarjota mahdollisuuden markkinalaskun hyödyntämiseen, mikäli näkemys kauppasodan kohentuvasta tilanteesta ei seuraavien viikkojen aikana romutu. Indeksitasolla pidämme edelleen Yhdysvaltain ja kehittyvien markkinoiden osakkeet ylipainossa. Euroopassa näemme laajan osakemarkkinan haastavana mm. finanssi- ja öljy-yhtiöitä painottavien indeksien takia, ja korostamme siksi yhtiö-, maa- ja sektoritason aktiivista salkunhoitoa. Korkosijoituksissa korkojen lasku laskee tuotto-odotuksia entisestään, mutta toisaalta yrityslainojen nousseet riskimarginaalit johtavat siihen, että yrityslainoissa tuotto-riskisuhde näyttää edelleen kohtuullisen houkuttelevalta. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Euroopan poliittinen myllerrys jäi puolitiehen, markkinat hikoilevat kauppasotaa
Seuraava
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 07.06.2019