13.05.2019

Viime viikolla riskimarkkinat osuivat tämän vuoden ensimmäiseen töyssyyn. Sinänsä harmillista on se, että päätettiin ajaa samaan töyssyyn kuin viime vuonna, eli kauppasotaan. Osakemarkkinat pärjäsivät laajasti yllättävän heikosti, varsinkin kehittyvillä markkinoilla. Maailman osakemarkkinat päätyivät viime viikon osalta euromääräisesti -2%,  kun taas kehittyvät markkinat luisuivat -6% . Korkomarkkinoilla Euroopan riskilainat sekä kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan lainat kärsivät eniten. Yrityslainojen riskilisät eivät kuitenkaan leventyneet hirveästi viikon aikana.

Heikentynyt tunnelma sai alkunsa jo toissa viikolla, kun alustavasti hyvältä vaikuttaneet Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasotaneuvottelut törmäsivät seinään. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin syytösten mukaan Kiina oli alkanut peruuttamaan jo aiemmin antaneita lupauksiaan. Tästä johtuen Trump määräsi saman tien lisätulleja Kiinalle. Viime viikon neuvottelut eivät enää auttaneet ja lisätullit astuivat voimaan 10.5. Tullit nousivat 10 prosentista 25 prosenttiin 200 miljardin Kiinan viennille Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä on luvattu keskustelujen jatkuvat asian tiimoilta, mutta alustavasti ne näyttäisivät venyvän kesäkuulle. Trumpin sanoin, Yhdysvalloilla ei ole kiire neuvottelupöytään takaisin.  

Markkinat ovat ottaneet toistaiseksi lisätullit melko rauhallisesti vastaan. Näin oli myös viime vuonna, sillä markkinat eivät uskoneet, että tilanne pysyisi samana pitkään. Ensimmäinen osakemarkkinareaktio tulleihin oli kehittyvien markkinoiden sekä Kiinan osakkeiden heikentyminen suhteessa muuhun maailmaan. Myöhemmin, tilanteen pitkittyessä, osakemarkkinat rupesivat laajasti voimaan huonosti, sillä tilannetta ei saatu korjattua ja globaalit talouskasvuhuolet nousivat pintaan. Tulleilla on se hankala vaikutus, että yritysten investoinnit jäätyvät ja kuluttajahinnat lähtevät nousemaan keinotekoisesti. Alustava vaikutus voi olla inflatorinen, mutta pidempi vaikutus on talouskasvun heikkeneminen kysynnän sopeutuessa uusiin hintoihin. Pitkittyessään lisätullit alkavat siis satuttamaan talouksia. 

Markkinoille on kuitenkin tärkeätä se, että viimeksi maailma ei romahtanutkaan vaikka tullit tulivat voimaan. Tästä esimerkkinä Yhdysvallat on jatkanut edelleenkin talousmielessä vahvana ja talousdata ympäri maailman näyttäisi olevan parantumaan päin. Toisaalta, ajateltu kasvu vuodelle 2019 ei ole näillä näkymin toteutumassa samalla lailla kun ennustettiin vuonna 2018, mutta globaali talous jatkaa kuitenkin kasvu-uralla.  Suuri kiitos tästä kuuluu elvytykselle. Kiinan valtio tukee talouskehitystä sen minkä voi, ja Yhdysvaltojen keskuspankki ei ole enää nostamassa ohjauskorkoa, ainakaan vuonna 2019.

Lisäpiristettä saadaan tuloskaudesta, varsinkin Yhdysvalloissa, jossa yritykset ovat raportoineet yli odotusten ja liikevaihdon kasvu on vuoden takaiseen mitattuna vahvana noin +5% tasolla. Eurooppa ja Japani ovat raportoineet absoluuttisesti heikompia lukuja, mutta kumpikaan ei täysin romahtanut ja monen yrityksen näkemykset tulevaisuudesta ovat oikein hyvät. 

Pysymme allokaatiostrategioissamme neutraalissa osakepainossa. Olemme vähentäneet kehittyvien markkinoiden osakepainoa hieman viime aikoina. Kompensoimme nostamalla Tyynenmeren, sekä Euroopan painoa hieman. Näkemyksemme on, että nykyisellään epävarmuus nousee, mutta taloustilanne parantuu hitaasti. Riskinä on se, että mikäli kauppasota jatkuu nykyisellään ilman helpotusta, niin talouskasvuodotukset rupeavat heikkenemään ja osakemarkkinat voivat huonosti.    

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 10.05.2019
Seuraava
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 17.5.2019