30.03.2015

Eurokriisi on mielestämme ohi. Entisten isojen kriisimaiden Italian ja Espanjan valtiolainojen korot ovat romahtaneet 0.5 % tasolle, ja näin kyseiset maat pystyvät rahoittamaan alijäämänsä helposti. Myös euroalueen reaalitalous on elpymässä. Euron devalvoituminen, öljyn hinnan lasku ja yritysten rahoituskustannusten voimakas lasku johtavat euroalueen talouskasvun piristymiseen vuosien 2015 ja 2016 aikana. Allokaatiosalkuissamme ylipainotamme voimakkaasti euroalueen osakkeita ja olemme vähentäneet osakesijoituksia Yhdysvaltoihin. Viimeksi euroalueella ostimme Italian osakemarkkinoita.


Eurokriisi on ohi


EKP:n voimakkaiden toimien johdosta euromaiden valtiolainojen korot ovat laskeneet hyvin alhaiselle tasolle. Esimerkiksi Saksan ja Suomen alle 5 v. lainojen korot ovat laskeneet jo negatiiviseksi. Eli sijoittajat maksavat, että saavat sijoittaa niihin. Myös isojen entisten kriisimaiden Italian ja Espanjan 5 v. lainojen korot ovat laskeneet jo 0,5 %:iin. Kun eurokriisi oli pahimmillaan 2011 -2012 Italian ja Espanjan korot olivat vielä 6 – 7 %:n tasolla. Nykyisin Italialla ja Espanjalla ole mitään ongelmia rahoittaa alijäämiään.


Myös eurotalous piristyy 2015 - 2016


Myös euroalueen talouskasvu tulee piristymään tämän ja ensi vuoden aikana. Taustalla ovat:


1) Euron 20 % devalvoituminen elvyttää globaalit vientiyritykset.

2) Öljyn hinnan lasku avittaa yritysten tuloksia ja kotitalouksien ostovoimaa.

3) Valtioiden rahoituskustannukset ovat laskeneet.

4) Kotitalouksien ja yritysten rahoituksen saatavuus helpottuu ja kustannukset laskevat.

5) Lainanto ja investoinnit elpyvät 2 H 2015 - 2016.


Näin euroalueen talouskasvu voi hyvin piristyä 1,5 %:n tasolla ja jopa 2 %:iin 2H 2015 – 2016 aikana. Tämä on rakenteellisesti sairaalle euroalueelle erinomainen uutinen.


Allokaatiosalkuissamme suosimme euro-osakkeita ja riskisiä yrityslainoja

Euroalueen osakkeet ovat nyt n. 40 % maltillisemmin arvostettuja kuin yhdysvaltalaiset. Historiallisesti tämä aliarvostus on ollut n. 20 - 30 %. Tänä vuonna euron heikentyminen tulee avittamaan euroalueen yritysten tuloksia ja lisäksi euroalueen piristyminen avittaa tuloskehitystä.


Allokaatiosalkuissamme osakesijoituksista jo lähes puolet on sijoitettu Eurooppaan.


Viimeisimpinä olemme allokaatiosalkuissa lisänneet Italian osakemarkkinoita. Alkuvuoden aikana olemme puolestaan vähentäneet yhdysvaltalaisia osakkeita. Aivan viime viikolla vaihdoimme instrumenttia, jolla sijoitamme Japaniin sekä myimme pienen ETF-sijoituksemme öljy-yhtiöihin. Allokaatio 50 -salkuissa osakepaino on edelleen n. 59 %:n tasolla, eli olemme pitäneet osakkeiden ylipainon entisellään.


Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä yrityslainoja euroalueella. Perustelu on yksinkertainen: EKP:n toimien johdosta korkosijoittajat siirtyvät riskissä ylemmäs eli ostavat entistä riskisempiä korkosijoituksia. Toki allokaatiosalkuissamme on turvaavana osana myös mm. yhdysvaltalaisia valtionlainoja sekä Italian ja Espanjan valtiolainoja.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Juhani Elomaa kertoo videolla, miten Taaleritehtaan vuosi 2014 onnistui
Seuraava
Päästrategimme videolla: eurokriisi on ohi!