07.04.2017

Pekka Halmes

Pekka Halmes

Johtaja, yksityispankkiirit
Helsinki
+358 40 063 1481

Nostan hattua jokaiselle suomalaiselle yrittäjälle. Tällä hetkellä uudet työpaikat syntyvät juuri pk-yrityksiin. Ne hakevat kasvua innovaatioista, uusiutumisesta ja kansainvälistymisestä (Lähde: 1/2017 Pk-yritysbarometri). Yrittäjien kovan työn ja riskinoton ansiosta Suomen talouden rattaat pysyvät pyörimässä.

Yrittäjän olisi hyvä sovittaa yrittäjähatun lisäksi päähän välillä myös omistajan hattua. Miksi näin?

Koko varallisuus kiinni omassa yrityksessä. Osalla yrittäjistä yrittäjän itsensä ja usein koko perheen kaikki ylimääräinen varallisuus laitetaan oman yrityksen kehittämiseen. Yrittämisen alkuvaiheessa näin pitääkin olla, koska riskinotto mahdollistaa yrityksen käynnistämisen ja alun voimakkaan kasvun. Tämä vaihe ei kuitenkaan saisi jäädä päälle. Forssalaisen sorvaamoyrittäjän ei välttämättä kannata käyttää viiden edellisen vuoden voittoja ja ostaa peltihallista tiloja omaksi vuokraamisen sijaan. Aina silloin tällöin yrittäjän kannattaisi pysähtyä hetkeksi miettimään kokonaisvarallisuutensa kehittymistä ja riskienhallintaa.

Ylimääräinen hillottuna pankkitilillä. Suomalaisten pankkitileillä on arviolta 85 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että merkittävä osuus suomalaisten varallisuudesta lepää tuottamattomana nollakorolla, kun taas toisaalla pääomista on pulaa. Entä jos edes osa tästä summasta laitettaisiin töihin, tuottamaan mahdollisuuksia sekä kasvua omaksi ja yhteiseksi hyödyksi? Ahkera raha ansaitsee enemmän. Pankkien säästö- ja käyttelytilit ovat pidemmän aikavälin sijoituskohteina luokattoman huonoja.

Ei hajautusta. Arviolta alle puolet yrittäjistä sijoittaa varallisuuttaan oman yrityksensä ulkopuolelle. Usein sijoitettaessakin pitäydytään omalla toimialalla. Metsäkoneyrittäjä sijoittaa metsäyhtiöihin ja hitsausyrittäjä konepajoihin. Riskienhallinnan näkökulmasta sijoituksia pitäisi kuitenkin hajauttaa ykkösprioriteetin eli oman yrityksen liiketoiminnan kehittämisen jälkeen kauemmas omasta toimialasta. Hajautettu salkku kohentaa yöunien laatua, tasaa riskejä ja parantaa tuotto-odotuksia pidemmällä aikavälillä.

Sijoittaminen tai laajemmin varainhoito saatetaan nähdä vaikeana ja paljon perehtymistä vaativana asiana. Pitkälle pääsee jo muutamalla perusasialla ja sillä että lähtee liikkeelle. Aalto-yliopiston professorin Markku Kaustian mukaan suurin sijoitusvirhe on olla sijoittamatta lainkaan. Selkokielisiä ja ryhdikkäitä asiantuntijapalveluita on saatavilla, ellei ole aikaa tai kiinnostusta tehdä kaikkea itse.

Hatunnosto kuuluu siis yrittäjille, jotka laittavat oman menestyksen kautta saavutetun varallisuuden töihin omaksi hyödykseen sekä muiden yrittäjien kasvun ja menestymisen mahdollistamiseksi. Tämä taas pitää Suomen kasvu-uralla ja luo uutta omistajuutta.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Pankkien monopolista ketterien palvelujen verkostoksi
Seuraava
Osaketerroristien 3 viimeaikaista iskua – tuhansia uhreja