27.05.2015

Kevään aikana olen käynyt tapaamassa useiden sellaisten arvoyhtiöiden johtoa, joita olemme seuranneet yli kymmenen vuotta ja joihin olemme myös sijoittaneet. Useimmat näistä yhtiöistä esiintyvät sijoittajakonferensseissa harvakseltaan tai eivät laisinkaan, ja niiden sijoittajaviestintäkin on usein vähäistä. Tavoitteena on käydä siellä, missä muut eivät käy ja saada siitä informaatioetua. Villeroy & Boch on yksi näistä yhtiöistä.


Ensisijainen arvoyhtiön määritelmä on matala markkina-arvo suhteessa omaan pääomaan (matala P/B-luku), mutta monen yhtiön kohdalla arvoa ja arvokkuutta löytyy laajemminkin. Esimerkiksi Villeroy & Boch omistaa edelleen suuria maa-alueita Luxemburgissa, missä sillä on aikanaan ollut tuotantoa. Nyt suunnitteilla oleva kyseisten alueiden muuttaminen asuinalueiksi nostaisi Villeroy & Bochin omistamien maa-alueiden arvoa mahdollisesti jopa kymmenillä miljoonilla. Koska yhtiön markkina-arvo on 400 miljoonaa, siinä piilee siis suuria piiloarvoja.


Yhtiön arvokkuus konkretisoituu sen synnyinkaupungissa Metlachlissa. Puolet kaupungin asukkaista vaikuttaa olevan yhtiön palveluksessa ja yhtiön vanhoja ja uudempia tuotantoyksiköitä tulee vastaan tämän tästä. Lounastimme rahoitusjohtajan kanssa yhtiön omistamassa, omistajaperheen aikanaan asuttamassa vanhassa linnassa, ja kuten arvata saattaa, paikka suorastaan huokui yhtiön perinteitä.


Tuotantoyksiköitä kierrellessä myös työntekijöiden sitoutuneisuus yhtiötä kohtaan ilmeni selvästi. Yli 25 vuoden ura yhtiössä ei ole mitenkään poikkeuksellinen, ja työtehtävistä riippumatta korkea ammattiylpeys oli silmiinpistävää. Tässä videota tuotannosta:



Mielestäni on hyvin tärkeätä toteuttaa arvosijoittamista laajemmalla perspektiivillä eli mm. tutustua yhtiöihin perusteellisemmin ja pyrkiä selvittämään mahdollisimman tarkkaan myös, mitä lukujen takana on. Pitkäjänteisyys ja hyvä perehtyneisyys yhtiöihin ovat arvosijoittajan hyvän onnistumisen tärkeimmät edellytykset.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Iloisen nousumarkkinan huumaa
Seuraava
Saudiarabialainen pikaruoka – vaihtoehto Kotipizzalle?