14.01.2015

Alkuvuoden tietämillä julistetaan yleensä toinen toistaan nokkelampia näkemyksiä, joiden karille tussahtamista on sitten mukava muistella loppuvuonna. Jotkut katkeroituvat eliniäksi. Senkin uhalla alla on 4 positiivista ja 1 negatiivinen poiminta vuodenalun ratoksi. Yksi vuosi lyhyehkönä ajanjaksona edustaa omassa sijoitusfilosofiassani enemmän tai vähemmän satunnaiskulkua, mutta seuraavien valintojen uskon kantavan myös pidemmällä aikavälillä.


SSH Communications Security


Tietoturvaa kuumempaa alaa ei tällä hetkellä ole. Kaiken maailman kyberterroristit alistavat suuryrityksiä toimintakyvyttömiksi jatkuvasti. Tietoturvauhat rehottavat maasta, toimialasta, yrityksestä tai yksilöstä huolimatta. SSH:n osaaminen on hyvin harvan sijoittajan tiedossa. Yksikään analyytikko ei tee julkisia raportteja yhtiön edesottamuksista. Ymmärryksemme mukaan yhtiöllä on kuitenkin poikkeuksellista osaamista ja patentteja, joiden realisoitumisesta saataneen esimakua 2015. Viime vuotta koskevaa tulosvaroitusta ei kuitenkaan edelleenkään voi täysin sulkea pois. Jos sellainen tulee, se on tämän lennon viimeinen kuulutus riskinsietokykyisille. Paino Taaleritehdas MikroMarkassa n. 7,6 %.


Okmetic


Yllätysosingosta on ilmoitettu. Kassa jaetaan tyhjäksi ennen lunastusta? Pitkään on vouhotettu, että ennemmin tai myöhemmin Okmetic päätyy vaikean toimialan erikoisosaajana jonkin suuremman toimijan haaviin. Arvostus ei ole kallis, vaikka lunastuskellojen kolinaa ei kuuluisikaan. Jos lähtö tulisi, alle 7 euroa per osake olisi selvä pettymys. Taaleritehdas MikroMarkassa paino n. 7,5 % ja Taaleritehdas ArvoMarkassa n. 2,3 %.


Glaston


On mukavampi neuvotella asiakkaiden kuin rahoittajien kanssa. Tämän tietää myös käännettään jatkavan Glastonin johto. Mr. Market taitaa vielä pelätä yhtiön vanhoja syntejä tai sitten häntä eivät näin pienet kioskit edes kiinnosta. Noin 70 millin markkina-arvo ei ole liikaa. Paino Taaleritehdas MikroMarkassa n. 5,5 %.


Nordea


Myönnän, että on jokseenkin tylsä valinta. Kaikkihan sen tietävät, että yhtiön osinkojen ennakoidaan nousevan selvästi. Nordea on selvästi pohjoismaisia verrokkeja halvempi. Poliittisia riskejä yhtiön toiminta-alueilla on paljon. Pankin toimintaympäristö ei todellakaan ole helppo tällä hetkellä. Venäjä-riskejä liioitellaan, koska yhtiön luottokannasta noin 2 % on itänaapurissa. Suurin uhka pitkällä aikavälillä lienee Ruotsin asuntomarkkina. Sielläkin on ymmärretty, etteivät hannuhanhet voi kaiketi loputtomiin ottaa asuntolainaa 150 vuodeksi. Norjan öljyturskakin voi haista pahalta, ja Suomi jatkaa usvassa taapertamista. Odotellaan silti järkevämpiä kurssitasoja ja otetaan ne kohoavat osingot sillä välin, kun sitruunasta puristetaan lisää mehua. Paino Taaleritehdas ArvoMarkassa n. 8,5 % ja Suomi Osinko -strategiassa 16 %.


Orion


Yhtiön menneisyys on kieltämättä häikäisevän hieno lähes mittarilla kuin mittarilla. Tämä turvalliseksi mielletty kansanosake kätkee kuitenkin taakseen paljon vaaroja. Arvostus on hyvin pinkeäksi puhallettu. Patenttipuolella on selvää vastatuulta. Osinkoa on hankala kasvattaa, kun osingonjakosuhde on 100 % ja tuloskasvua on nähtävissä vain peräpeiliin katsomalla. Kannattavuus on laskutrendillä. Kehityshankkeiden varaan on vielä hankala nojata. Taaleritehtaan sijoitusratkaisuissa ei ole Orionin osakkeita.


Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole suosittaa kenellekään mitään. Lukijoille toivotan onnea ja menestystä tälle vuodelle ja erityisesti pidemmälle aikavälille!

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
MENA-alueen ykköspankki
Seuraava
Matkaraportti Tanskasta