12.04.2018

Energiantuotannon päästöjen vähentäminen on globaali megatrendi, jota ei tarvitse enää Trumpia lukuun ottamatta monelle perustella. Suurin osa julkisesta keskustelusta kohdistuu tällä hetkellä aurinko- ja tuulivoimaan. Se on täysin perusteltua, sillä niistä on jo monissa maissa saatu kannattavia ilman tukia. Myös Suomessa keskustelun painopiste on siirtymässä valtion tuotantotuista niiden tavoitteisiin. 

Aurinko-ja tuulivoiman tuotanto vaihtelee olosuhteiden mukaan, ja paine energian varastoinnin kehittämiseksi on kova. Energiaa voidaan akkujen lisäksi varastoida esimerkiksi lämpönä kodin vesivaraajaan tai sähkönä vauhtipyöriin. Kasvuyhtiöiden markkinaa läheltä seuraavana olen nähnyt kymmeniä erilaisia energian varastointimenetelmiä kehittäviä yhtiöitä. Näistä varmastikin joku vielä onnistuu tekemään keksinnöstään maailmanlaajuisen menestystarinan. Toivotan kaikille onnea yritykseen!

Olen viimeisen puolentoista vuoden aikana tutustunut tasaista uusiutuvaa energiaa tuottavaan ratkaisuun, geotermiseen energiaan. Se on maan ytimessä muodostuvaa energiaa, joka on varastoitunut maan alle. Tätä ”loputonta” energiamuotoa hyödynnettiin jo muinaisessa Roomassa, kun taloja lämmitettiin maan pinnalle tulevien kuumien lähteiden avulla. Noin sata vuotta sitten keksittiin, kuinka kuumasta vedestä saadaan tehtyä sähköä. 

Geotermisen energian hyödyntämisen leviämistä estää sen riippuvuus paikallisista olosuhteista, mutta sitä tuotetaan kuitenkin jo kymmenissä maissa ympäri maailmaa. Johtava esimerkki on Islanti, joka tuottaa lähes 90 % kaikkien maan rakennusten lämmitystarpeesta ja reilu 25 % sähköstä maan alta. 

Geoterminen energia tulee tuskin koskaan dominoimaan globaalia energiantuotantoa, mutta se on sopivilla alueilla erittäin hyvä täydennys tuotantopalettiin, varsinkin sen tuottaman energian tasaisuuden vuoksi.

Saksan valtio on päättänyt sulkea kaikki ydinvoimalansa vuoteen 2022 mennessä. Yhtenä korvaavana vaihtoehtona valtio tukee geotermistä sähköntuotantoa pyrkien edesauttamaan alan kasvua. Münchenissä, jossa tätä tekstiä kirjoitan, on päätetty tuottaa koko kaupungin kaukolämpö geotermisellä energialla vuoteen 2040 mennessä. 

Espoon Otaniemessä on käynnissä Suomen ensimmäinen yritys porata kaukolämmitykseen sopivaa vettä maan alta. 

Uusiutuvien aikakaudella tarvitsemme myös tasaisia energian lähteitä ja geoterminen energia kantaa oman kortensa tähän kekoon.  

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Aktiivinen omistajuus tehostaa tuulivoiman tuotantoa
Seuraava
Perinteiset toimialat digimurroksessa – case Securitas