02.11.2020

Pekka Samuelsson

Pekka Samuelsson

Sijoitusjohtaja, impakti-sijoitukset
Helsinki
+358 50 523 5834

Viimeisen vuoden aikana suhteellisesti vastuullisempiin yhtiöihin tehdyt sijoitukset ovat tarjonneet merkittävää ylituottoa yleiseen markkinaan nähden. Ns. SRI-indeksit, joihin on valittu vastuullisuusrankingien mukaan 25% toimialojensa parhaista yhtiöistä, ovat tuottaneet Euroopassa 6,4 %-yksikköä enemmän kuin yleinen indeksi. Myös Yhdysvalloissa ero on lähes 6 %-yksikköä. Ilmiö ei ole uusi, mutta tänä vuonna se on aiempaa vahvempi ja vahvin se on yhtiöissä, joiden liiketoiminnan keskiössä on ilmastonmuutoksen torjunta. Uusiutuvan energian yhtiöt ovat tuottaneet viimeisen vuoden aikana 83 % (S&P Clean Energy Total return index)!

Näen kolme pääsyytä tähän kehitykseen:

Ensiksi, liiketoiminnan ulkoisvaikutuksille,erityisesti vaikutuksella ilmastonmuutokseen, on kasvava merkitys. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on viimeisen vuoden aikana saatu aikaan konkreettisia toimia (esim. EU:n vihreän korona-elpymisen paketti), joiden nähdään jatkuvan. Arvopaperimarkkinat arvostavat korkeammilla kertoimilla yhtiöitä, joiden liiketoiminta on varautunut ilmastonmuutoksen torjuntatoimiin kuten hiiliveroon paremmin. Loogista on myös, että parhaiten tämä näkyy yhtiöissä, joiden liiketoiminta tähtää taloudellisen tuoton lisäksi ilmastonmuutoksen torjuntaan (impakti-yhtiöitä siis!).

Paras esimerkki on uusiutuva energia, joka on toki erityistapaus, jossa kolme suurta trendiä on tapahtunut suunnilleen samaan aikaan:

1) Tuuli- ja aurinkoenergiasta on tullut halvin tapa rakentaa uutta energiantuotantoa, aurinkoenergiaa siellä missä paistaa ja tuulivoimaa siellä missä tuulee – kuten Suomessa.

2) On syntynyt laaja yhteisymmärrys siitä, että energiajärjestelmän uusiminen uusiutuvalla energialla on yksi tärkeimpiä toimia ilmastonmuutoksen torjuntaan ja on saatu aikaan konkreettisia toimia tähän suuntaan. Tämä maksaa kymmeniä tuhansia miljardeja euroja , mutta  ne voidaan investoida nykytilanteessa taloudellisesti kannattavasti!

3) Usean muun alan, kuten esimerkiksi liikenteen,hiilidioksidipäästöjen vähentäminen näyttää myös tapahtuvan merkittävältä osin uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä. Sähköautojen nousun olemme kaikki varmasti jo nyt huomanneet.

Toiseksi eniten tämä näkyy ns. siirtymäyhtiöissä, joilla on jo uusi kestävän kehityksen liiketoimintamalli kasvamassa ja vanhaa korvaamassa. Tällainen yhtiö on esimerkiksi Neste (+ 37 % / 12 kk tuotto), joka on panostanut voimakkaasti biodiesel-liiketoimintaansa ja jolla on paremmat kasvunäkymät kuin perinteisellä öljynjalostusliiketoiminnalla.

Toiseksi kuluttajat haluavat kasvavassa määrin vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja palveluita ja heillä on valtavan paljon paremmat mahdollisuudet saada aiheesta tietoa. Ilmiö näkyy esimerkiksi siinä, että lähes kaikki yhtiöt tuovat vastuullisuutensa esiin markkinoinnissaan. On luonnollista, että ilmiö näkyy myös yhtiöiden menestyksessä ja tulevaisuuden näkymissä ja siten arvopaperien hinnoissa. Olisi aika erikoista, jos näin valtava ilmiö ei näkyisi myös arvopaperimarkkinoilla.

Samoin työntekijät, etenkin nuoret,  haluavat tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Positiivisella tavalla yhteiskuntaan ja ympäristöön vaikuttavat yhtiöt palkkaavat helpommin parempia työntekijöitä, jotka sitoutuvat työnantajaansa, tekevät enemmän työtä ja saavat parempia tuloksia. Kilpailuetuna tämä on millä tahansa toimialalla valtava.

Kolmanneksi EU:n vihreä elvytyspaketti ja mahdollisuus Yhdysvaltain elvytyspakettiin ovat myös auttaneet kurssikehitystä. Ensimmäinen on jo päätetty ja toinen päätetään vain jos Joe Biden voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit ja demokraatit saavat enemmistön myös senaattiin. Todennäköisyys tälle tulemalle on noussut viime viikkoina. Ehdokkaiden viimeisen väittelytilaisuuden kommentit avaavat hyvin ehdokkaiden eroja. Donald Trump sanoi: ”tuulivoimalat tappavat kaikki linnut”, kun taas Joe Biden totesi: ”meidän tulee hitaasti siirtyä pois öljyteollisuudesta”. Ensimmäinen ei ole totta (kotikissat tappavat paljon enemmän lintuja) ja toinen oli ennenkuulumaton kommentti pääpuolueen presidenttiehdokkaalta; etenkin kun Teksasissa mielipidetiedustelut ovat lähes tasoissa.

Koronakriisillä lienee vaikutusta myös tässä asiassa kuten kaikessa vuonna 2020. Yhtiöt, jotka ovat huolellisesti arvioineet vastuullisuusriskinsä, ovat todennäköisemmin myös varautuneet muihin riskeihin paremmin – mukaan lukien pandemiaan, joka vielä vuosi sitten tuntui etäiseltä. Ja varautumisen vuoksi sitten pärjänneet kriisioloissa paremmin.

Ilmastonmuutoksen torjunta ja kuluttajien mieltymys vastuullisuuteen ovat megatrendejä, jotka jatkuvat vielä kauan eikä vaikuta siltä, että tämä olisi jo kokonaisuudessaan ”hinnoissa”. Vihreä elvytys  ja muu julkisen vallan kestävän kehityksen tuki –tullee jatkumaan, vaikka tietenkin Donald Trumpin voitto hidastaisikin pyrkimyksiä.  Kokonaisuutena  kestävämmän kehityksen sijoituksilla on tulevaisuudessakin isot trendit puolellaan.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Nuorelta johtajalta nuorelle yrittäjälle
Seuraava
Kolmen kirjaimen selviytymiskeino markkinoiden evoluutioon
Eeva Toivonen