11.03.2015

Kun luonnonolosuhteet ovat luotaantyöntävät ja väestöpohjakin on pieni, kuulostavat lähtökohdat kukoistavan talouden luomiseksi haastavilta. Toivonpilkahduksen tuo se, että neljän tunnin lentomatkan sisällä asuu kolme miljardia potentiaalista asiakasta.


Unelmana on rakentaa kestävämpi tulevaisuus, sillä maaperästä onnekkaasti löytyvä musta kulta ei riitä loputtomiin eikä taloutta voi rakentaa vain yhden kortin varaan.


Investointeja ja yrittäjyyttä kannustaakseen valtion kirstunvartija valitsee veropolitiikaksi nollalinjan: veroja ei ole. Unelman toteutukseen tarvitaan kaukonäköinen johto, pakallinen pähkähulluja ideoita ja suunnitelmat toteuttava joukkue - sekä tietysti tarvittava rahoitus.


Maailman korkein rakennus (848 metriä), maailman suurimmat ihmisen keinotekoisesti rakentamat saaret (rantaviiva 78 kilometriä), maailman suurin kauppakeskus (80 miljoonaa asiakasta vuodessa), maailman korkein sisälaskettelurinne (85 metriä).


Epätodennäköinen paratiisi


Seuraavaksi aavikolle nousee satojen hehtaarien alueelle Legoland, Motiongate ja Bollywood–teemapuisto, jonne odotetaan lähes seitsemää miljoonaa kävijää ensimmäisenä täytenä toimintavuotena. Kuka muu muka - kuin Dubai - tekisi jotain vastaavaa? Tuskin edes Cheek.


Toistaiseksi visionäärinen suunnitelma on osoittautunut varsin toimivaksi. Toki hikeä ja kyyneleitä on aavikolla virrannut vision toteuttajiksi palkatuilta. Heikompana hetkenä täytyi myös käydä varakkaan naapurin, Abu Dhabin, rahapussilla.


Kaikista haasteista huolimatta Dubaista on tullut Lähi-idän Singapore ja Viihteen Mekka, missä vieraili viime vuonna yli 11 miljoonaa turistia - enemmän kuin muun muassa New Yorkissa. Alati kasvavan turismin ohella Dubai on alueellinen kaupan keskus ja Dubain Jebel Ali yksi maailman vilkkaimpia satamia.


Paitsi turistille, niin myös sijoittajalle Dubaista löytyy lukuisia kiinnostavia kohteita. Dubain pörssin euromääräinen tuottokehitys on viimeisen neljän, kolmen ja kahden vuoden periodeilla ollut maailman paras.


Dubaihin ja muihin Lähi-idän maihin sijoittava Taaleritehdas Dinaari -rahastomme on vajaassa neljässä vuodessa takonut lähes 85 prosentin euromääräisen nettotuoton. Viime viikon 35 yritystapaamiseni perusteella uskon vahvasti, että tuottoisia helmiä on edelleen löydettävissä niin Dubain kuin myös muiden Lähi-idän maiden pörsseistä.


Aiempaa alemman öljyn maailmanmarkkinahinnan takia ei visionäärinen sijoittaja todellakaan heitä pyyhettä kehään, sillä alueen taloudet menestyvät jatkossakin muun muassa suurten vararahastojensa tukemina.


Samanlaiset erilaiset


Yhden unelman toteutumiseen ja maailmantalouden nykyrealiteetteihin voi käydä tutustumassa Dubaissa. Matkaan voi lähteä yli 75 000 henkilöä työllistävän ja tänä vuonna 11 000 uutta työntekijää lisää palkkaavan Dubain lentoyhtiön Emiratesin kyydissä tai tutun perinteisin sinivalkoisin siivin.


Molempien yhtiöiden strategia pohjautuu pitkälti kauttakulkuliikenteeseen, mutta toimintatavoissa ja palvelutasossa on eroja, jotka asiakaskin helposti havaitsee. Dubain ja Emiratesin valitsema strategia näyttää toimivan ainakin siltä osin, että Dubai nousi viime vuonna yli 70 miljoonalla matkustajallaan maailman vilkkaimmaksi kansainväliseksi lentokentäksi Heathrow:n ohi.


Dubaita analysoidessa tulee myös mieleen, miten vastaavasti tavallaan haastavasta maantieteellisestä sijainnista ja luonnonolosuhteista ponnistava Suomi voisi kääntää jo vuosikymmenen laskussa olleen taloutensa uuteen nousuun.


Toivottavasti kansallamme on kevään vaaleissa viisautta valita sellainen poliittinen johto, joka sekä kykenee rakentamaan maallemme tarvittavan suunnitelman, että myös sitoutuu toteuttamaan sen.


Mitään ei tapahdu, ellei ensin ole unelmaa - Carl Sandburg.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
It`s now or Never…
Seuraava
Kasvua ja tuottavia sijoituksia