12.04.2019

Jussi Kallasvuo

Jussi Kallasvuo

Johtaja, asiakkuudet
Helsinki
+358 40 503 8667

Ei tarvitse tutustua Aku Ankkaa kummempaan talousjulkaisuun tietääkseen, että kannattaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Lukemattomissa tutkimuksissa on kuitenkin näytetty, että piensijoittajat toimivat yleensä päinvastoin; ostavat silloin kun muutkin ostavat (kalliilla) ja myyvät kun muutkin myyvät (halvalla). Kun rakensimme Evervest-robosijoituspalvelua, eräs käyttäytymistieteen professori totesikin meille, että paras tapa tuottaa asiakkaille lisäarvoa, olisi yksinkertaisesti ”lukita” kaikki tilit ja estää myyminen silloin, kun markkinoilla tärisee ja tuntuu kaikkein pahimmalta. Mielenkiintoinen idea!

Olemme pyörittäneet Evervestiä kohta 2,5 vuotta ja päätin ottaa selvää, miten palvelussamme on eri tilanteissa toimittu. Rakensin (ehkä hieman epätieteellisen) riski-indeksin, joka mittaa sijoittajien riskinottohalukkuutta palvelussa tehtyjen riskitason nostojen ja laskujen kautta (palvelussamme sijoittaja voi halutessaan vaihtaa salkun riskitasoa tietyn vaihteluvälin sisällä). Indeksi saa korkean arvon silloin, kun sijoittajat vaihtavat isompia voittoja tavoitellakseen vauhdilla salkkujaan sellaisiin, joiden tuotto-odotus ja riski on suurempi ja vastaavasti matalan arvon silloin, kun pelätään ja mennään toiseen suuntaan. 

Tulokset olivat aika masentavia, joskaan eivät lainkaan yllättäviä: Vuonna 2018 rohkeinta riskinottoa nähtiin vahvojen kurssinousujen jälkeen heti vuoden alussa ja kesällä (merkitty oheisessa kuvassa vihreällä) ja tunku ovelle oli kovinta kevään ja etenkin loppusyksyn rajun pudotuksen lopussa (merkitty oheisessa kuvassa punaisella). Keltainen viiva kuvaa Evervestin hallinnoimien, pääasiassa osakkeista koostuvien sijoitussalkkujen toteutunutta tuottoa. Valitettavasti aika paljon tuottoa jäi saamatta ja professorin ehdotuksessa taisi todella olla ideaa. 

Sijoittamisessa ihminen on usein itsensä pahin vihollinen. Kaikki se, mikä tekee meistä muuten ihania, tekee meistä surkeita sijoittajia: Innostumme, rakastumme ja säikähdämme. Lähdemme mukaan fiilikseen ja meteliin, kun pitäisi tukeutua dataan ja järkeen. Rakentamani riski-indeksi kertoo samaa vanhaa tarinaa, johon uskon vuosi vuodelta vahvemmin: On täysin normaalia ja inhimillistä sortua hosumiseen, mutta parhaat sijoituspäätökset tekee kylmän viileä ja täysin tunteeton kone, jota ei kiinnosta pätkääkään se, mitä ympärillä tapahtuu. 

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei tietenkään ole osoittaa sormella tai viisastella, vaan yrittää oppia ja tulla paremmaksi. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, totesi presidentti Paasikivi aikoinaan. Pätee muuten sijoittamisessakin.

Kun ensi kerran teet sijoituspäätöksiä, ole kuin kone ja muista tämä: Jos tuntuu siltä, että kurssijuna liikkuu niin kovaa, että siihen on pakko päästä mukaan, olet luultavasti jo myöhässä. Odota rauhassa seuraavaa. Ja kun kurssit sukeltavat, pidä mielessä, että jokainen kurssihuippu on tähän mennessä aina saavutettu uudelleen – ja ylitetty. Osta siis lisää. Älä myy. Koskaan.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Suomeen tarvitaan vaurastumisvirasto
Seuraava
Vuokra vai omistus – kumpi kannattaa?