12.10.2016

Mitkä ovat salkkunne suurimmat sijoitukset? Mihin olette viimeisimpänä sijoittaneet? Tuttuja kysymyksiä. Julistetaan täten kertaheitolla koko kansalle Erikoissijoitusrahasto MikroMarkan painavin ja viimeisin sijoitus kevyine kommentteineen.

Taustatietona mainittakoon, että MikroMarkka sijoittaa suomalaiseen pienyhtiökenttään, ja vuosien saatossa olemme kollegani Mika Heikkilän kanssa rampanneet käytännössä kaikki potentiaaliset yritykset läpi vähintään kertaalleen. Monta hyvää kohdetta olemme erinäisistä syistä missanneet, mutta onnistumisiakin on tullut. Myös pahimmat turskaläjät on vältetty.

Suurin sijoituksemme: Comptel. Ohjelmistoyhtiön paino salkussamme on noussut noin 14 prosenttiin – kiitos erikoissijoitusrahaston löysempien hajautussääntöjen ja tuntuvan arvonnousun. Tavatessamme Comptelia potentiaalisena salkkukohteena yhtiö teki karkeasti 80 miljoonan euron liikevaihtoa, markkina-arvo pyöri 40-50 miljoonan euron kantturoilla ja tuloksentekokyky oli strategiamylläyksen ja erilaisten muutostoimenpiteiden vuoksi sangen heikko.

Emme väitä olevamme kummoisiakaan asiantuntijoita kyseisellä toimialalla, mutta markkina-arvon ja liikevaihdon suhde (P/S) oli ainoastaan luokkaa 0,5-0,6. Haarukoimme kollegani kanssa hyytävässä kelissä Salmisaaressa, että laskuvaran pitäisi olla maltillinen, mutta nousuvaran merkittävä, jos pomppu osuu edes metrin päähän lankusta. Ja osuihan se. Markkina-arvo on nykyään päälle 250 miljoonaa euroa, ja liiketoiminta näyttää paremmalta kuin koskaan sijoitusaikanamme.

Yhtiöllä tuntuu olevan Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen hyvä pöhinä. Innovatiivisia ratkaisuja syntyy. Kauppakin käy – ympäri maailman. Osakkeen arvostustaso on toki noussut kireämmäksi, joten nyt vain pitäisi osua huomattavasti lähemmäs lankkua. Riskitaso on kasvuodotusten vuoksi hypännyt, vaikka liiketoiminta rullaakin toivotusti. Toistaiseksi Comptel on ollut MikroMarkan historian tuottoisin sijoitus.

Uusin sijoituksemme: Vincit. MikroMarkka on tehnyt sijoituksia myös muutamaan First North -markkinapaikalle listautuneeseen yhtiöön. Vanhan tuttumme Nixun kylkeen salkkuumme putkahtaa lähiaikoina ohjelmistokehityksen asiantuntijaksi itseään tituleeraavaa Vincitiä. Kyseiset karvalakkihemmot tuntuvat onnistuneen erilaistamaan itsensä valtavirrasta poikkeavalla, provokatiivisellakin tyylillään – ainakin median ja ilmeisesti myös sijoittajien silmissä. Tunnettuus on varmasti noussut rajusti.

Pieni anti ja paljon halukkaita johti moninkertaiseen ylimerkintään täysin odotetusti. Osake tuskin menee nollaan ainakaan aivan lähiaikoina, vaikka turhan usein listautumisanneissa arvostustasot ovat liian korkeat. Onneksi lukuisat viimeaikaisista suomalaisanneista ovat olleet järkevästi tai jopa edullisesti hinnoiteltuja. Vincitkin vaikuttaisi kuuluvan tähän porukkaan. Pidemmällä tähtäimellä pätee silti Warren Buffettin ajaton viisaus: ”If a business does well, the stock eventually follows.”

MikroMarkka oli Ilmarisen ja Elon tavoin sitoutunut jo ennakkoon merkitsemään Vincitin osakkeita. MikroMarkkaan kilahtaa 150.000 osaketta.

Useat sijoittajat tuntuvat arvuuttelevan Nokian kaltaisen läpikoluttujen yhtiöiden kvartaalituloksia kerta toisensa jälkeen. Mikäs siinä. Omien kokemusteni perusteella ei kuitenkaan kannata unohtaa pieniä yhtiöitä, jotka eivät monestakaan syystä useimpia suursijoittajia kiinnosta ja joiden analyytikkoseuranta on vähäistä tai jopa olematonta. Indeksihörhöille Comptelit ja Vincitit eivät nimittäin sano yhtään mitään. Ja hyvä niin.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Ainoa oikea tapa sijoittaa
Seuraava
Omistajuus työurallani