18.11.2016

Skandinavian pörsseistä löytyy useita hyvin mielenkiintoisia perhetaustaisia yhtiöitä.

Dominoivasta osakkeenomistajasta johtuen osakkeen vaihto eli likviditeetti on usein verrattain pientä, minkä seurauksena myös analyytikkoseuranta jää vähäiseksi. Aktiivisella analyysi- ja jalkatyöllä on näiden yhtiöiden joukosta mahdollista löytää helmiä.

Perheyhtiöissä sanotaan usein että kvartaalilla tarkoittaa 25 vuotta, eikä kolmea kuukautta. Pitkäjänteiselle sijoittajalle päivittäinen likviditeetti onkin usein toissijainen asia, jos arvostuskertoimet ovat houkuttelevia ja liiketoiminta kehittyy pitkällä aikavälillä suotuisasti.

Skistar on yksi esimerkki mielenkiintoisesta ja erinomaisesti menestyneestä perheyhtiöstä Tukholman pörssissä. Skistar kuuluu Arvo Kruunu –rahaston sijoituskohteisiin.

Skistar

Skistar sai alkunsa vuonna, 1975 kun veljekset Mats ja Erik Paulsson ostivat Sälenin laskettelukeskuksen Ruotsin Lindvallissa. Vuonna 1994 yhtiö listautui Tukholman pörssiin, ja veljekset omistavat yhtiöstä edelleen noin 42 prosenttia.

Hyvää kasvua

Vuosien saatossa Skistar on laajentunut merkittävästi. Se omistaa ja operoi nykyään Skandinavian viittä suurinta laskettelukeskusta ja yhtiön markkina-osuus Skandinavian hissilippumyynnistä on peräti 42 prosenttia. Tänä vuonna Skistar on laajentunut Alpeille ostamalla 68 % St Johanner Bergbahnen laskettelukeskuksesta Itävallan Tirolissa.

Piiloarvoja taseessa

Kannattavan liiketoiminnan ja vahvan markkina-aseman lisäksi yhtiöllä on merkittäviä ”piiloarvoja” taseessa. Yhtiö omistaa isoja maa-alueita, joiden tasearvo on erittäin matala. Skistar arvioi itse, että maa-alueista noin puolet sopisi tonttimaaksi, mikä tarkoittaisi 2700 kappaletta tuhannen neliön tontteja. Lisäksi yhtiö ohjeistaa, että historiallisesti tontteja myydessään se on kirjannut noin 1,1 miljoonaa SEK voittoa tonttia kohden.

Yksinkertainen laskutoimitus osoittaa että ”piiloarvoja” taseessa voi olla peräti 3 miljardia kruunua, mikä on huomattava määrä verrattuna yhtiön markkina-arvoon 5,5 miljardia kruunua ja (nettovelkaa 1,65 miljardia kruunua). Tonttien myynti on toki vuosikymmenien prosessi, mutta osoittaa kuitenkin että taseessa on merkittäviä omaisuuseriä joiden potentiaali ei heijastu taseluvuissa.

Tuotto

Skistar listattiin siis pörssiin vuonna 1994, eli kohta perheyhtiön ”kvartaali” tulee täyteen. Tänä aikana yhtiön osakekurssi on noussut osingot mukaan luettuna noin 3900 %, eli keskimäärin reilut 18 % vuodessa. Samalla ajanjaksolla Tukholman pörssi on noussut noin 1070 %, eli keskimäärin vajaat 12 prosenttia vuodessa.

Arvo Kruunu –rahastolla 2-vuotissyntymäpäivä

Arvo Kruunu täytti 19. marraskuuta kaksi vuotta. Rahaston kehitys on ollut erittäin suotuisaa, ja se on tuottanut toiminnan alusta noin 42 prosenttia. Rahaston arvostuskertoimet ovat hyvän nousun jälkeenkin edelleen varsin maltilliset ja katsomme luottavaisina koti vuotta 2017.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa
Seuraava
Trumpin ”politiikka” - uhka Suomelle?