05.11.2020

Paula Vesala

Paula Vesala

muusikko, näyttelijä

Halusin ehdottomasti olla impakti-sijoittamisen kasvo. Oma uskaltaminen sijoittamisen pariin jo 18-vuotiaana on ollut palkitseva kokemus, ja lähdin silloin liikkeelle hyvin pienestä. Kun aloitin Taalerin kanssa nuorena yrittäjänä sijoittamaan myös musiikkialan yritykseni varoja, silloinkin aloitettiin pienestä. En ota liian isoja riskejä, mutta vuosi vuodelta teen pitkäjänteisesti matkaa kohti tavoitteitani. Sijoittamisessa tärkein vipuvarsi on aika – aika on rahaa, pitkä aika on paljon rahaa.

Enkä todellakaan ole sukupuoleni takia sijoittajana mikään poikkeus; naiset sijoittavat enenevissä määrin, ja se vaikuttaa yritysten toimintaan sekä osakemarkkinoihin. Sijoittajilla, kuten myös kuluttajilla, on suora valta vaikuttaa siihen, millaista huomista rakennamme.

WHO varoitti viruspandemiasta vuosia, mutta maailma ei halunnut varautua siihen. Nyt kaikki on toisin, ja paluuta entiseen aikaan ei ole. Oli vaikea uskoa, että ihminen esimerkiksi lopettaisi kiihtyvän lentämisen ja matkustelun, mutta niin vain jäivät lentokoneet maahan koronan ottaessa kuristusotteen maailmasta.

Ilmastonmuutos tulee olemaan juuri niin suuri haaste kuin tutkijat varoittavat. Maapallo ei kestä nykyistä elämänmenoa, joten kun katastrofi käy kaikille ilmeiseksi, jokainen meistä haluaa torjua ilmastonmuutosta – ihminen haluaa elää ja selviytyä. Niin täytyy myös kaikkien yritysten muuttua. Kaikenkarvaiset viherpesu-, eko- ja vastuullisuusstandardit ovatkin lisääntyneet, mutta samalla onneksi myös aito ympäristövastuu sekä yritysten yhteiskunnallisen funktion tärkeys.

Tämän vuoksi Impakti-sijoittaminen tulee myös olemaan nouseva teema, toisin sanoen trendikästä. Kuulostaa itsekkäältä, mutta sijoittamiseen ryhdytään siksi, että saadaan tuottoa. Mutta sijoittamaan voi ryhtyä niin, että samalla sijoitus paitsi tuottaa, myös tekee hyvää. Vastuullinen sijoittaminen on kirjava käsite, joka tarkoittaa pääpiirteissään sitä, että sijoituskohteet täyttävät jonkinlaisen vastuullisen toimijan kriteerit. Impakti-sijoittamisessa sijoitetaan yhtiöihin, jotka tarjoavat myös ratkaisuja maailman ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen.

Taalerin digipalvelun kautta sijoittaminen on helppoa. Itse latasin myös Taaleri -sovelluksen, jotta voin katsella missä tahansa, mitä salkulleni kuuluu. Voin tietysti tarkistaa paljonko tässä kuussa sijoitukset tuottivat, mutta näen myös kuinka paljon sijoitukseni vaikutti maailmaan esimerkiksi hiilidioksidipäästövähennyksinä.

Impakti-palvelun kulut ovat selkeät ja läpinäkyvät: kokonaiskulu muodostuu 0.45 % hallinnointipalkkiosta ja käytettyjen sijoitustuotteiden, kuten kustannustehokkaiden ETFien ja Impakti-rahaston, kulusta. Kulut ovat samat riippumatta salkun koosta, ja palvelun sisältä löytyy selkeä kooste maksetuista kuluista. Joustavuutta sijoittamiseen tuo se, että palveluun sijoittaminen ja sieltä lunastaminen on täysin ilmaista. Tämän lisäksi algoritmit varmistavat, myös täysin veloituksetta, että salkku on aina tasapainossa markkinoiden ja tilanteesi muuttuessa.

Toivon sinulle hyvää tutkimusmatkaa sijoittamisen pariin, käy tutustumassa lisää osoitteessa impakti.fi.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Uusiutuva energia vuoden 2020 voittajatoimiala. Miksi?
Seuraava
Kolmen kirjaimen selviytymiskeino markkinoiden evoluutioon
Eeva Toivonen