17.11.2016

Akateeminen maailma on lukuisissa eri tutkimuksissa etsinyt tunnuslukua, jolla voittaisi markkinat. Vuonna 1992 professorit Fama ja French julkaisivat käänteentekevän tutkimuksen, jossa osakkeen hinta/oma pääoma (P/B)-tunnusluvun perusteella osakkeet jaettiin kymmeneen eri ryhmään. Tutkimuksen tulos oli, että halvin P/B-salkku tuotti paremmin kuin korkeamman P/B-tunnusluvun yhtiöt samalla riskitasolla ja pitkällä aikavälillä. Arvosijoittaminen oli saanut akateemisen sinettinsä. Tänään arvosijoittamista opetetaan rahoituksen opiskelijoille ympäri maailmaa, on syntynyt arvorahastoja ja arvoindeksejä. Itse olen hoitanut arvotyylillä sijoittavia sijoitusrahastoja Suomen markkinoilla 17 vuotta.

Saan aina välillä kuulla, että P/B-tunnusluku on vanhentunut eikä kuvaa enää nykyisinä IFRS-aikoina todellisuutta. Totta on, että aineettomasta pääomasta on tullut monelle yhtiölle merkittävä osa varallisuutta. Mutta miten se eroaa vuosituhannen vaihteen teknokuplayhtiöistä tai 2000-luvun alun biotekniikkayhtiöistä? Aina on ollut ja tulee olemaan yhtiöitä, joiden arvo perustuu tulevaisuuden kasvun odotuksiin. Näissä yhtiöissä on suuri vaurastumisen mahdollisuus, jos kasvu onnistuu. Jos on monta kasvuyritystä salkussa, on kuitenkin suurempi riski, että ne kaikki eivät onnistu kasvamaan odotetusti. Eli jos kasvuyhtiö epäonnistuu ja kurssi korkean arvostuksen takia tulee rajusti alas, vaaditaan joltain toiselta salkussa olevalta yhtiöltä todella kova suoritus, jotta tappiot saadaan kuitatuksi.

Taaleri Arvo Markka-rahaston sijoitusprosessissa jaetaan Helsingin pörssin osakkeet P/B:llä kahtia ja sijoitusavaruudeksi muodostuu halvempi puoli. Näin rahaston salkkuun tulee aina valikoitua pörssin halvempia osakkeita. Sen jälkeen tarkastetaan yhtiön omavaraisuus- ja velkaisuusaste. Jos alhainen P/B arvostus johtuu kovasta velkaisuudesta, jätetään yhtiö pois laskuista. Lisäksi pyritään löytämään vielä mahdollisimman luotettava ennuste yhtiön tuloksen kehittymisestä ja ostamaan mieluummin halvan P/E-luvun yhtiöitä kuin kalliita. Suhdanneherkissä yhtiöissä tosin alhainen P/E-luku on hyvä myyntiajankohta ja korkea P/E-luku ostoajankohta. Osinkotuoton tulisi olla mieluummin korkea, mutta ennen kaikkea ennustettava. Tunnuslukujen jälkeen teen salkunhoitajana vielä analyysin yrityksen laadullisista tekijöistä, kuten markkina-asemasta, johdosta, vastuullisuudesta ja omistajista. Vasta sekä halpojen tunnuslukujen että salkunhoitajan laadullisten kriteerien jälkeen, yhtiö on valmis salkkuun otettavaksi.

Arvosijoittaminenkaan ei siis ole yhteen tunnuslukuun sijoittamista, mutta halvalla ostaminen antaa aina yllättäviä tapahtumia vastaan suojaa. Arvosijoittaminen ei tuota joka vuosi parhaiten tai voita edes indeksiä, koska siinä tehdään aktiivista osakevalintaa halpuuden perusteella, ei indeksipainon perusteella. Näin ollen arvorahasto voi poiketa pitkiäkin aikoja merkittävästi vertailuindeksistään.

Tämän vuoden pörssitähti on ollut (17.11.) Outokumpu 166 prosentin nousulla. Outokummun hinta/tasearvo oli vuoden vaihteessa 0,57, ollen pörssin viidenneksi halvin yhtiö tällä tunnusluvulla. Nyt P/B on 1,4 ja yhtiön arvostus lähenee hiljalleen jopa keskitasoa. Aika harva uskalsi vuoden vaihteessa omistaa Outokumpua, tänä vuonna se riski on kannattanut ottaa.

Tämän hetken halvimmat yhtiöt P/B-luvulla Helsingin pörssissä ovat HKScan, Stockmann, SSAB, Orava, Saga Furs ja Finnair. Onko näistä yhtiöistä joku, joka nousee ensi vuonna 166 prosenttia? Aika näyttää, mutta Taaleri ArvoMarkassa on HKScania, Stockmannia, SSAB:tä ja Finnairia. Vastaavasti rahaston suurimmat sijoitukset ovat Nordea, StoraEnso ja YIT. Koko salkun P/B on 1,05, kun osakemarkkina on lähes kaksinkertainen, tasolla 1,95. Tänä vuonna rahasto on noussut 17,6 prosenttia (15.11.), indeksi + 5,5 prosenttia eli arvosijoittaminen on pitkästä aikaa alkanut toimimaan.

Olisiko niin, että halvalla osakkeiden ostaminen on taas tulossa muotiin ja kalliilla ostaminen vaan nyt on tyhmää?

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Trumpin vastustajat sysäsivät voiton hänen syliinsä väkisin​
Seuraava
Skistar on helmi Arvo Kruunussa