20.05.2015

Sinänsä kesän lähestymisen ei pidä aiheuttaa normaalista poikkeavia toimenpiteitä sijoitussalkussa. (Ja miksei kuntoillakin voisi periaatteessa ympäri vuoden.) Kalenterianomaliat sijoittamisessa ovat joka tapauksessa puppua.


Markkinat tuntuvat juuri nyt kuitenkin siltä, että kesän kynnyksellä voisi jotain liikkeitä harkita.


Osakkeet ovat kasvaneet niin suosituksi konsensuspeliksi, että pistää mietityttämään. Kaikki toistavat samaa mantraa, jonka mukaan osakkeita on pakko olla kun mistään muualta ei saa mitään.


Ei ehkä saakaan, varsinkin jos taustalla kummittelee ajatus sen suuruusluokan tuotoista mitä niin osake- kuin korkomarkkinoilta on viime vuosina saatu. Pitääkö saada sitten (se parikymmentä prosenttia vuodessa), jos se tarkoittaa merkittävästi korkeamman riskin sietämistä? Osakkeiden houkuttelevuutta on yhä vaikeampi perustella muuten kuin edellä kuvatun negaation kautta. Vauhtisokeutta pitäisi vaan malttaa välttää.


Keventäisin osakeriskiä. Tuloskauden anti ja yritysten ohjaukset eivät ainakaan vielä Q1 osalta saaneet vakuuttuneeksi yliaggressiivisista osakepainoista ja multippeliekspansion jatkumiseen luottaminen tuntuu perusteettoman riskiseltä. Keventämisen voi tehdä joko myymällä, mutta tyytyisin korvaamaan osan myynneistä vielä tässä vaiheessa vaihtamalla positioita kohti defensiivisiä markkinoita ja yhtiöitä.


Sveitsiläiset osakkeet ovat mainio vaihtoehto. Suuret elintarvike- ja lääkeyhtiöt ovat solideja sijoituksia myös heikompina aikoina, ja mikäli epävarmuus markkinoilla yltyy, tulee sveitsin frangi olemaan yksi pääomia houkuttelevista turvasatamista. Valuuttapelit ja kaikki muukin osakkeiden kanssa alhaisesti korreloiva houkuttaa.


Alhaista korrelaatiota laajaan osakemarkkinaan saa myös defensiivisiksi mielletyistä eurooppalaisista kiinteistöyhtiöistä, joiden peruskannattavuus ja osinkotuotto ovat hyviä. EKP tulee huolehtimaan että näiden varsin velkavivutettujen yhtiöiden velanhoitokulut pysyvät aisoissa.


Korkomarkkinoilla volatiliteetti on noussut merkittävästi ja tällä menolla heilunta on kohta yhtä kovaa kuin kesällä 2013, kun Fedin ostojen alasajosta alettiin ensi kertaa spekuloimaan. Lisäksi, ja vielä jopa tärkeämpänä huomiona, likviditeetti on kuihtunut merkittävästi.


Varovaisuus ja hajauttaminen korkoluokkien välillä on nyt jos koskaan paikallaan. Korkojen viimeaikainen nousu tuntuu luonnolliselta korjausliikkeeltä, mutta ajatusta korkeammista tasoista on vaikea ostaa. EKP:lla on lipas täynnä ja se tulee tyhjentämään sen inflaatiosta tai melkeinpä mistään muustakaan piittaamatta. Euroalueen riskiset yrityslainat ovat kestäneet turbulenssin hyvin ja ne houkuttavat edelleen.


Lisää käteispainoa. Riihikuiva on näillä valtionlainakoroilla se viimeinen turvasatama. Käteinen paitsi tuo suojaa niin sillähän voi kesällä ostaa vaikka ilmastointilaitteen jos markkinoiden heilunta tai itsensä viime metreillä kesäkuntoon saattaminen pistää hikoiluttamaan.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Tulevan kesän uutisia
Seuraava
Messin mainostamia kodinkoneita