08.09.2016

Kehittyville markkinoille on jälleen alkanut virrata rahaa. Bank of American kansainvälisessä sijoittajakyselyssä monet sijoittajat sanovat jo ylipainottavansa kehittyvien markkinoiden osakkeita. Sanat ja teot eivät kuitenkaan välttämättä aina kohtaa. On mukava sanoa ylipainottavansa kehittyviä markkinoita, kun tuotto on ylittänyt selvästi USA:n ja etenkin Euroopan tuotot. Kun tarkastelee kehittyvien osakemarkkinoiden rahavirtoja, vuosina 2013-2015 virta oli 800 mrd USD kehittyvien markkinoiden tappioksi. 2016 virta on kääntynyt vasta 150 mrd USD kehittyvien markkinoiden eduksi. Matkaa aiemman kaltaisiin ylipainoihin on siis vielä runsaasti. Muutos on kuitenkin selvä. Viimeksi sijoittajat sanoivat olevansa merkittävässä ylipainossa kehittyvillä markkinoilla vuonna 2013.

Suurilta sijoitustaloilta on myös kesän aikana alkanut sadella suositusmuutoksia. Viimeisimpänä 4900 miljardin US-dollarin varoja hallinnoiva BlackRock, joka ilmoitti elokuun lopussa nostaneensa kehittyvät markkinat ylipainoon.

Keskuspankkien elvytysohjelmat USA:ssa, Euroopassa ja Japanissa ovat pumpanneet rahaa markkinoille. Yhteys keskuspankkien taseiden kasvun ja osakemarkkinoiden positiivisen kehityksen välillä näyttäisi olevan selvä. Kurssinousu on johtunut erityisesti arvostuskertoimien noususta, ei tulosten kasvusta etenkään Euroopassa. Pitkät korot ovat painuneet myös keinotekoisen alas. Samanaikaisesti kehittyvillä markkinoilla tulokset ovat olleet luisussa raaka-aineiden hintojen lasketellessa alaspäin ja kurssilaskua on jyrkentänyt arvostuskertoimien lasku. Poispäin ohjautuvat rahavirrat ovat vielä lisäksi heikentäneet valuuttoja, tehden entistä suuremman loven euromääräiseen sijoitussalkkuun. Nyt virta on kääntynyt, mikä on nähtävissä valuuttojen vahvistumisena ja virtoina kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ja velkakirjoihin.

Negatiiviset korot ja melko korkeat osakemarkkinoiden arvostuskertoimet yhdistettynä vaatimattomaan tai olemattomaan tuloskasvuun ovat saaneet sijoittajat etsimään sijoituskohteita perinteisimpien kohteiden ulkopuolelta. Kyse on tietysti myös suhteellisesta pelistä. Vaikka näkymät eivät olisi kaikin puolin kunnossa, riittää kun ne ovat paremmat kuin muilla markkinoilla. Riskitasoa on nyt nostettava päästäkseen kohtuullisiin tuottoihin. Kehittyvien markkinoiden valtion velkakirjatuotteet tarjoavat 5-6 % tuottotasoa paikallisessa valuutassa ja yli 3 % kovissa valuutoissa, eikä ole ihme, että sijoitusluokka on imenyt rutkasi sijoituksia alkuvuonna. Kehittyvien osakemarkkinoiden arvostuskertoimet ovat taas toisaalta 17 % alle Euroopan ja 27 % alle USA:n arvostuskertoimien. Myös valuutoissa on edelleen vahvistumismahdollisuuksia; kun JP Morganin kehittyvien talouksien valuuttaindeksi laski 42 % vuosina 2011-2015, on se nyt vahvistunut vasta 8 % pohjiltaan.

Kehittyvien markkinoiden hyvä tuotto alkuvuonna ei kuitenkaan ole vain likviditeettivetoista, vaan taustalla on talouden fundamentit, kuten odotettua paremmin kestänyt Kiinan talous ja myös muiden kehittyvien talouksien kasvun kiihtyminen, raaka-aineiden odotettua vahvempi kysyntä ja hintojen vahvistuminen sekä kevyenä säilyvä kansainvälinen rahapolitiikka ja dollarin vahvistumisen loppuminen.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kuinka sijoittaa haastaville kehittyville markkinoille?
Seuraava
Toteuta unelmasi tänään ja säästä sukan varteen aina kun kukkaro antaa myöden