23.10.2020

Paula Vesala

Paula Vesala

muusikko, näyttelijä

Paksuja pohattoja sikarikerholla, ahneita ja epäempaattisia setiä ja tätejä, jotka ovat ainoastaan kiinnostuneet omaisuutensa kartuttamisesta keinolla millä hyvänsä. Turvajärjestelmiensä suojassa linnoissaan ja kartanoissaan eleleviä sikarikkaita, jotka eivät välitä siitä että maailma tuhoutuu silmiemme edessä. Rahaan liittyy usein ikäviä mielikuvia. Tai ainakin ihmisiin, joille omaisuutta on kertynyt.

Raha on yhteinen tarinamme, keksimämme vaihdon väline, sopimus jota voidaan muuttaa, lainaa vain. Raha tarkoitti alun perin suomen kielessä oravannahkaa. Paljonkohan minulla olisi asuntolainaa kurre-parkojen selkänahassa? 

Oravannahka, sen voin sanoa olevan epäeettinen vaihdon väline. Raha sen sijaan ei ole hyvää tai pahaa, vaan kaikki on sen käyttäjästä kiinni – euroilla on hurja voima muuttaa maailmaa myös paremmaksi. Sinä itse voit ohjata sijoituksillasi Suomen ja maailman taloutta pienen pisaran verran. Tarpeeksi monta pisaraa muodostaa valtameren, ja mahdollistaa esimerkiksi uusiutuvan energian käytön lisääntymisen.

Olen impakti-sijoittaja, eli sijoitan itselleni merkityksellisiin asioihin. Taalerin varainhoidon kautta voi rakentaa esimerkiksi lisää tuulivoimaa ja tukea kierrättämistä. Kyse ei kuitenkaan ole hyväntekeväisyydestä, vaikka sijoituksillani hyvää teenkin – niiden avulla saan myös itselleni tuottoa. Sijoitusten avulla olen voinut olla kotona lapseni kanssa aika ajoin, ja lisäksi saan tehdä juuri sellaista musiikkia, jota itse haluan tehdä. Välillä jään hyvinkin pitkäksi aikaa pois keikoilta. Kirjoitan tai sävellän, otan aikaa tulevalle. Jokainen produktio tai julkaisu tarvitsee järkyttävän määrän pohjatyötä. Albumin tai yhden elokuva- tai näytelmäkäsikirjoituksen tekeminen saattaa kestää vuosia. Kaikki työt eivät ole kaupallisia menestyksiä, eikä niiden ole tarkoituskaan olla. 

Taiteilija on tottunut epävarmuuteen. Tyhjään paperiin ja alusta aloittamiseen. Siihen että apurahaa ei tule. Suunnittelemalla talouttani olen voinut saada tarvitsemaani vapautta ja aikaa, mutta en ole mikään sikarikerhon pamppu. Olen musiikkialan yksinyrittäjä, keikkatyöläinen, taiteilija ja äiti. Ja uskallan puhua myös rahasta.

Rahasta puhutaankin onneksi nykyään avoimemmin. Olin muutama viikko sitten kirjoittamassa musiikkia helsinkiläisellä studiolla, jossa työskentelee monia tuottajia ja lauluntekijöitä. Kahvihuoneessa ei keskusteltukaan albumeista ja koronan vaikutuksesta musiikkikenttään, vaan sijoituksista. Asiat ovat muuttuneet, onneksi. Samalla on opittu keskustelemaan taidealan sosiaaliturvan kehittämistarpeista, tekijöiden sopimuksista ja palkka-asioista ja esimerkiksi yrittäjyydestä taiteilijana. 

Vielä joitakin vuosia sitten ei puhuttu myöskään ilmastoahdistuksesta. Moni ajatteli, että sijoittamisen tarkoitus oli kerätä mahdollisimman suuret voitot, ja että hyvän tekeminen oli jotenkin naiivi tapa sijoittaa. Vastuullisten yritysten tuotto on kuitenkin tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä parempi kuin tavallisten. Nykyään yhä useampi on kiinnostunut siitä, että lapsillamme olisi parempi tulevaisuus. Aika usein on kuitenkin niin järjetön kiire, että on vaikeaa pysyä kaikesta kärryillä. Siksi minulle sopii Taalerin Impakti-palvelu, jossa minun on helppo nähdä mihin varani laitan ja mikä sijoitusten vaikutus on.

Impakti-sijoittaminen on vastuullista sijoittamista. Kukaan meistä ei voi, ainakaan tällä hetkellä tässä järjestelmässä, elää ilman rahaa. Käyttämäsi raha vaikuttaa yhteiskuntaan ja maailmaan tuhansin eri tavoin joka päivä – ajattelit sitä sitten itse tai et. Siksi jokaisella valinnalla voi oikeasti vaikuttaa siihen, millainen tästä maailmasta tulee sinulle, minulle ja ihan kaikille meille.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Muhiiko asumistuessa ansa sijoittajalle vai veronmaksajalle
Seuraava
Nuorelta johtajalta nuorelle yrittäjälle
Giuseppe Coco