10.10.2019

Steve Jobsilla oli mullistavia ja valtavirrasta poikkeavia ajatuksia. Seuraava ei välttämättä lukeudu niistä hurjimpiin, mutta se voi provosoida tekemään muutoksia ja parempia päätöksiä niin elämässä yleisesti kuin sijoitussalkussa.

“For the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: ‘If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?’ And whenever the answer has been ‘No’ for too many days in a row, I know I need to change something.” 

Olen jo pitkään harjoittanut läheisimpien kollegoideni kanssa puhtaan pöydän sijoitusstrategiaa, jossa ideana on esittää Jobsin kysymys sovellettuna sijoitusmaailmaan. Jos siis aloittaisimme tänään puhtaalta pöydältä pelkän käteisläjän kanssa, sijoittaisimmeko varat samoihin kohteisiin, joissa rahat ovat nyt? Jos vastaus on tarpeeksi kauan ”emme varmasti sijoittaisi”, kannattaa vakavasti harkita toimenpiteitä. 

Rahastonhoitajalle kysymys on sikäli helppo, ettei mahdollisia veroseuraamuksia tarvitse huomioida. Jos KONE on 1700 prosenttia voitolla, myynnin voi silti tehdä ilman veromurheita. Yksityissijoittajalla tilanne on usein selvästi mutkikkaampi. Tuleva osakesäästötili tosin vapauttaa ajattelua tässäkin suhteessa – myös yksityissijoittajan on mahdollista ajatella puhtaalta pöydältä osakesäästötilin sisällä. 

Miksi puhtaan pöydän ajattelua kannattaa siis hyödyntää? Alla on listattu muutamia pohdintoja, jotka linkittyvät monella tapaa toisiinsa.  

  • Se kannustaa objektiivisuuteen. Havaintojeni mukaan erityisesti useilla yksityissijoittajilla on käsittämätön tapa pelätä tappioiden kotiuttamista, vaikka yhtiön fundamentit tai tehdyn sijoituksen taustaoletukset olisivat huonontuneet dramaattisesti. Verotuksessakaan pikkutappiot eivät useimmiten olisi ollenkaan haitaksi. ”Odotan, että pääsen omilleni ja vaihdan sitten hevosta.” Odota vain – luultavasti vastassa on vain paisunut tappioläjä, vaikka toki usein loistaviksikin osoittautuvat sijoitukset lähtevät käyntiin vaatimattomissa merkeissä.  
  • Se provosoi kyseenalaistamaan tehtyjä valintoja itsekriittisellä tavalla. Usein tietystä yhtiöstä tai sijoituksesta positiivisena olevat sijoittajat etsivät lähinnä perusteita sille, miksi ovat oikeassa ja case on hyvä. Tunneside on muodostunut ja heikkouksia ei haluta nähdä tai kuulla. Kehittävämpää saattaisi olla pohtia syitä sille, miksi tehty sijoitus voi olla parhaillaan menossa täysin pieleen. Ainakin tätä tasapainoa puhtaan pöydän sijoitusstrategia ruokkii. Sijoittaisinko kohteeseen nykytiedon valossa riippumatta siitä, että tällä hetkellä 20 prosenttia salkustani on kyseisessä yhtiössä? 
  • Se kannustaa muuttamaan salkun sisältöä tarvittaessa. Jobsin kysymystä ei tarvitse kysyä päivittäin eikä tarkoitus ole kannustaa ketään hötkyilemään, lyhytnäköisyyteen tai tarpeettomaan kaupankäyntiin. Jollekulle sopiva frekvenssi salkun sisällön kriittiseen tarkasteluun voi olla vuosi, toiselle kymmenen vuotta ja kolmannelle 12 minuuttia. Kukin voi pohtia parhaaksi katsomallaan aikajänteellä. Erityisesti ammattisijoittajan kohdalla valittu sijoitusstrategia ja likviditeetti voivat luoda omat lähtökohtansa. Tällaisiakaan rajoitteita yksityissijoittajalla ei välttämättä ole. 
  • Se auttaa hahmottamaan räikeitä yli/aliarvostustilanteita. Pörssin arvostuskertoimet ampuvat välillä yli tai ali ja niin käy myös yksittäisissä osakkeissa. Puhtaalta pöydältä ajatteleva saattaa hyvinkin pystyä toteamaan, että tietyn sijoituksen tuotto-odotus on täysin riittämätön omaan tavoitteeseen nähden. 
  • Se auttaa puntaroimaan kahden eri sijoituskohteen keskinäistä houkuttelevuutta. Sijoittaisinko ennemmin Nokiaan vai Nesteeseen? Pitäisikö minun lisätä Nokian painoa Nesteen kustannuksella? Tällaisiakin kysymyksiä on hyvä lähestyä puhtaalta pöydältä kylmän tunteettomasti ja ilman nykyisen salkkurakenteen vaikutusta päätöksentekoon.
  • Se kehottaa arvioimaan nykyisen salkun tyylivinoumia. Rakentaisinko salkkuni edelleen osinkopohjaisen sijoitusfilosofian päälle? Onko salkussani liikaa pienyhtiöitä? Onko viitteitä siitä, että jokin toinen sijoitustyyli voisi johtaa parempaan tuottoon valitulla aikavälillä? Onko salkkuni toimialajakauma liian riskipitoinen? 
  • Se voi johtaa parempaan tuottoon. Akateemisia viitteitä minulla ei tähän tietenkään ole tarjota ja kaikille puhdas pöytä ei varmasti sovi, mutta useille se voi johtaa avartuneeseen ajatteluun, parempaan päätöksentekoprosessiin, parempiin päätöksiin ja siten parempiin tuottolukuihin. 

Jobsin ajattelumalli on siis varsin monikäyttöinen. On aika raahata salkku peilin eteen!  
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Miten tehdään impaktia joukkolainoilla tai osakesijoituksella?
Seuraava
Ostaminen helppoa, myyminen joskus vaikeampaa
Mika Koskimies