05.06.2017

Pienillä pörssiyhtiöillä on usein varsin vähäinen analyytikkoseuranta. Tyypillisesti pienyhtiötä seuraa 1-2 analyytikkoa, ja osassa analyytikkoseuranta puuttuu kokonaan. Vähäisen analyytikkoseurannan lisäksi myös pienyhtiöillä itsellään on varsin rajalliset sijoittajamarkkinointiresurssit. Näiden yhteisvaikutuksesta pienyhtiöt ajautuvatkin monesti suuryhtiöiden varjoon.

Pienten pörssiyhtiöiden osakkeilla käytävä kauppa eli likviditeetti on niin ikään vähäisempää ja epäsäännöllisempää kuin suuryhtiöiden osakkeilla. Pienemmän likviditeetin vuoksi monet suur- ja lyhyemmän aikavälin sijoittajat rajaavat pienyhtiöt kokonaan pois sijoitusavaruudestaan. 

Pitkäaikaiselle sijoittajalle mahdollisuuksia

Pitkäjänteiselle sijoittajalle edellä kuvattu tilanne avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Alhaisempi likviditeetti ei pitkäjänteistä sijoittajaa merkittävästi haittaa. Mikäli kaikki muut sijoittamisen kriteerit täyttyvät, ja osaketta tarjotaan ”alennuksella” alhaisemmasta likviditeetistä johtuen, tarjolla on oiva ostomahdollisuus. Bulten on hyvä esimerkki kriteerit täyttävästä yhtiöstä.

Case Bulten

Bulten on johtava kiinnikkeiden toimittaja Euroopan autoteollisuudelle. Yhtiö tarjoaa täyden palvelun konseptia (nk. FSP Full Service Provider), jossa se hoitaa kaiken aina kiinnikkeiden suunnittelusta niiden valmistamiseen ja logistiikkaan siten, että oikea kiinnike on autotehtaalla oikeaan aikaan oikealla hihnalla.
Henkilöautossa on tyypillisesti noin 1500 - 2000 kiinnikettä. Puutteelliset tai vääränlaiset kiinnikkeet voivat aiheuttaa autonvalmistajalle suuria mielikuvaongelmia ja myös rahallisia kustannuksia muun muassa takaisinkutsujen muodossa. 

Liikevaihto hyvässä kasvussa

Vuodesta 2009 Bulten on kasvanut keskimäärin noin 12 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan markkinoiden kasvu on ollut noin 5 prosenttia. Bulten voittaa markkinaosuuksia kilpailijoiltaan ja etenkin yhtiön tarjoama FSP-konsepti on asiakkaiden suosiossa. 

Arvoyhtiö olikin kasvuyhtiö

Bultenin hyvästä kasvusta huolimatta osakkeen arvostustaso oli pitkään poikkeuksellisen edullinen. Tänä vuonna yhtiön kurssi on noussut noin 47 % ja arvostustaso on sitä myöten korjannut hieman ylöspäin. Se on kuitenkin edelleenkin varsin kohtuullinen. 

Bultenin tase on vahva ja yhtiö on nettovelaton. Yhtiö maksaa hyvän osingon ja tänä keväänä lisäksi ylimääräisen osingon. Yhtiön liikevoittoprosentti on noin 8 ja P/E 17e 15,8 ja P/E 18e 14,4. P/B on 1,9.

Lopuksi 

Bulten on kuulunut ArvoKruunu – rahaston suurimpiin sijoituskohteisiin aina rahaston perustamisesta lähtien. Osakekurssi on tässä ajassa noussut noin 100 %, jonka lisäksi yhtiö on maksanut varsin hyvät vuosittaiset osingot. 

Skandinaviasta löytyy osakepoimijalle laaja avaruus mielenkiintoisia pieniä arvoyhtiöitä. ArvoKruunu –rahasto on toiminnan alusta 19.11.2014 noussut 74,2 prosenttia, samaan aikaan vertailuindeksi MSCI Nordic Country on tuottanut 23,4 prosenttia.


ArvoKruunu.png

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Meissä kaikissa asuu pieni Trump
Seuraava
Kanssasijoittaisitko itse tähän kohteeseen?