31.10.2016

Salkunhoitajana pidän saksankielisen Euroopan perheyritystaustaisista yhtiöistä erityisesti siksi, että näille omistajille yhtiö on omaisuus, ei sijoitus. Siinä on tarkemmin mietittynä suuri ero.

Kun yhtiö on ollut perheen omistuksessa jopa satoja vuosia, sen strategia ja visio pohjautuvat siihen, mikä on yhtiölle järkevintä keskipitkällä ja pitkällä tähtäimellä. Tärkeintä ei suinkaan ole se, miten yhtiö saadaan näyttämään paremmalta ja arvokkaammalta seuraavien muutaman kvartaalin aikana. Sanotaankin, että perheyhtiön kvartaali on neljännesvuosisata, ei neljännesvuosi.

Hyvä esimerkki perheyritystaustaisesta yhtiöstä on tällä hetkellä neljännen sukupolven käsissä oleva autonvuokrausyhtiö Sixt AG. Se on menestynyt jo pitkään kilpailijoitaan selvästi paremmin. Sixtin strategia perustuu erikoistumiseen, innovatiiviseen markkinointiin ja hallittuun, kannattavuuskärjellä etenevään kasvuun. Kaiken tämän lisäksi yhtiö pystyy pitämään taseen rakenteen vahvana ja kilpailijoitaan selvästi parempana. Viimeisten viiden vuoden aikana yhtiön osake on tuottanut noin 250 prosenttiyksikköä enemmän kuin yleinen indeksi (Stoxx Europe 600).

Saksankielisen Euroopan perheyhtiöissä on monia erityispiirteitä. Nämä yhtiöt eivät esimerkiksi pidä pankeista tai velasta. Omistajat haluavat aina itse kontrolloida omistustaan mahdollisimman vahvasti. Ne eivät halua joutua tilanteisiin, joissa pankkiirit pääsevät sanelemaan ehtoja. Monet menestykselliset perheyhtiöt suhtautuvat myös muihin sijoittajiin hyvin varauksellisesti. Yhtiö on omistajilleen omaisuus, jolla on heille arvoa paljon laajemminkin kuin esimerkiksi pääomasijoittajille, joiden intressit ovat usein lyhytnäköisempiä. Perheomistajat vaalivat omaisuuttaan eri tavalla kuin muut ja jo se itsessään luo ajan kuluessa yhtiöihin erityisen kulttuurin.

Omistajakulttuuri on käsin kosketeltavissa, kun liikkuu vaikkapa Metlachissa, jossa sijaitsee noin 250 vuotta vanha ja erittäin tunnettu yhtiö Villeroy & Boch. Koko kaupunki pyörii enemmän tai vähemmän sen ympärillä. Kaupungin asukkaat ovat ylpeitä yhtiöstä, sen historiasta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä, ja kun tehtaan johtaja ylpeydellä esittelee tuotantolaitostaan kolmenkymmenen vuoden kokemuksella, yhtiön pitkään kehittynyt kulttuuri on melkeinpä käsin kosketeltavissa. Kulttuuria on kilpailijoiden mahdoton kopioida, koska sen luominen on kestänyt vuosikymmeniä ja koska se on lähtenyt liikkeelle omistajien vahvasta sitoutumisesta.

Kaiken kaikkeaan olen hyvin vakuuttunut hyvien perheomistustaustaisten yhtiöiden synnyttämästä kilpailuedusta ja niiden kyvystä luoda omistajilleen yleistä markkinaa vakaampaa ja korkeampaa arvonnousua. Sitä syystä jatkamme Taalerilla näiden yhtiöiden suosimista.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Mikä on juniorilaina?
Seuraava
Miksi asunnot maksavat maltaita, kun Suomi on täynnä pelkkää pusikkoa?