25.11.2015

Tuloskausi on kolmannen kvartaalin osalta jälleen saatu pulkkaan. Nyt on koittanut totuuden hetki. Koko vuoden osalta höttöiset toiveunet joudutaan myöntämään toiveuniksi. Taas kerran.


Analyysipalvelu Bloombergin mukaan USA:ssa koko vuoden tuloskasvuksi odotetaan tällä hetkellä 4,9 prosenttia. Jotta tähän ennusteeseen päästäisiin, tuloskasvun pitäisi neljännellä vuosineljänneksellä olla 25 prosenttia viime vuodesta.


Aika kova kasvu, ottaen huomioon että vuoden toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä tulokset ovat viime vuodesta laskeneet. Hämmentävää on myös, että koko vuoden ennuste ja vuosineljännesten summa eivät täsmää.


Vuoden viimeisen neljänneksen erillinen ennuste odottaa vain vajaan viiden prosentin kasvua viime vuoteen. Kun laskee toteutuneet vuosineljännestulokset ja tämän ennusteen yhteen, koko vuoden tuloskasvuksi tulee 0 prosenttia. Nyt viimeistään koko tämän ja ensi vuoden ennusteisiin on koskettava, ja siis laskettava niitä jälleen. Ei tullut hyvä tulosvuosi.


Vanhana analyytikkona luulen edelleen tietäväni ennusteiden kiertokulun vuoden mittaan. Yleensä alkuvuonna tulosennusteissa ollaan liian optimistisia. Vuodelle 2016 odotetaan tuloskasvuksi tällä hetkellä 9,1 prosenttia tämän vuoden tuloskasvuennusteeseen, joka oli siis tuo 4,9 prosenttia.


Jos tämän vuoden tuloskasvu jää nollaan, seuraavalle vuodelle tulosennusteet ennakoivatkin jo 14,3 prosentin kasvua. Aika keskimääräinen ennuste.


Jos Q1 tulokset ovat heikot, koko vuoden ennusteeseen harvoin kosketaan. Odotukset loppuvuoden kehitykselle vain nousevat. Q2 tulosten jälkeen voi vielä jotenkin perustella, että koko vuoden tuloksesta tulisi kohtuullinen vaikka ensimmäinen vuosipuolisko alitti odotukset.


Q3 jälkeen ei enää voi juuri millään perustella, miksi Q4 tulos paikkaisi koko vuoden tuloksen. Koko vuoden ennustetta on vedettävä alas, mutta hei, nyt katse on siirrettävä tulevaan vuoteen ja lopetettava vanhojen märehtiminen. Vaikka tästä vuodesta ei juuri kummoinen tullutkaan, niin ensi vuonna kasvu on sitten noin 15 prosenttia.


Sitten tämä tulosten ylittäminen. USA:ssa tuloksista noin 70 % ylittää odotukset järjestelmällisesti! Lyhyidenkin tilastotieteen opintojen jälkeen tietää, että jatkuva noin monen yrityksen ylitys ei ole todennäköistä, ellei tuloksia tarkoitushakuisesti veikata alakanttiin. Vanhana analyytikkona veikkaisin taas, että valtaosalla tulosylittäjistä on analyytikoiden OSTA-suositus. Tulosennusteiden jatkuva ylittäminen tietysti mukavasti tukee tuota suositusta. Ja kun yrityksistä valtaosalla on ostosuositus, järjestelmällinen tulosennusteiden manipulointi ei ole ihme. Euroopassa tilanne on onneksi parempi.


Miksi sitten noita OSTA-suosituksia viljellään noin paljon? Usein positiivinen suositus johtaa parempaan yhteistyöhön analysoitavan yrityksen kanssa. Yhtiön johto voi esimerkiksi suostua tulemaan osakevälittäjän järjestämiin tilaisuuksiin tapaamaan osakevälittäjän asiakkaita kotona ja ulkomailla, jos tietää vastaanoton olevan myötämielinen.


Sijoittajat taas palkitsevat mielellään osakevälittäjää ja analyytikkoa hyvästä palvelusta, esimerkiksi mahdollisuuksista tavata yritysjohtoa, käymällä kauppaa heidän kanssaan ja äänestämällä analyytikkoa sijoittajakyselyissä. Suositus ja tulosennusteiden oikeaan osuminen voi olla toissijaista hyviin yritystapaamisiin verrattuna.


Salkunhoitaja tekee kuitenkin omat sijoituspäätöksensä (ainakin väittää tekevänsä ne oikeaan osuvat päätökset).


Analyytikon kannattaa siis veikata osavuositulos hieman alakanttiin, jotta se on helpompi ylittää ja hyvän tuloksen tehnyttä yhtiötä on helpompi taas suositella ostamaan.


Totuuden paikka koittaa viimeistään vuoden lopussa, ja se on nyt, mutta nyt kannattaa jo keskittyä tulevaan vuoteen.


Mikä on johtopäätös? Älä ota osavuosiennusteiden muutaman prosentin tulosylityksiä liian vakavasti. Vertaa toteutuneita tuloksia viime vuoteen ja arvioi niiden vaikutusta koko vuoden tulokseen.


Käytännössä tulosennusteita nostetaan vuoden aikana vain käännevuosina, jolloin talous ja sen mukana tulokset todella kääntyvät voimakkaampaan nousuun. Pääsääntöisesti tulosennusteet seuraavalle vuodelle ovat liian optimistisia. 2015 näyttää menevän aika perinteisen kaavan mukaan. Saa nähdä kuinka käy 2016.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Made in Hong Kong
Seuraava
Mallisalkku maailmankuvalle