17.10.2019

Mika Koskimies

Mika Koskimies

Senior Trader
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7115

ETF:ien (Exchange Traded Fund) eli pörssinoteerattujen indeksirahastojen esiinmarssi viimeisen vuosikymmenen aikana on tuonut sijoittajien ulottuville melkein kaiken mitä kuvitella saattaa. Indeksejä, joihin voi sijoittaa, on nykyään jopa enemmän kuin listattuja osakkeita. ETF:ien likviditeetti on parantunut ja osto-ja myyntihinnan erotus, spread, on kaventunut.

Sijoittajan kannattaa käyttää hetki konepellin alle kurkkaamiseen, sillä monesti liikkeellelaskijoiden markkinointiosastot saattavat olla yhtä innovatiivisia kuin tuotekehittelypuolen ihmiset. Miltä kuulostaa esimerkiksi US Vegan Climate ETF, jonka viisi suurinta omistusta ovat Apple, Microsoft, Facebook, AT&T ja Visa? Ei ihan sitä mitä äkkiseltään kuvittelisi. Sijoittajan kannattaa tuotevalintoja miettiessään käyttää Total Cost of Ownership-ajattelumallia, jossa huomioidaan myös kaupankäyntiin liittyviä asioita. Tässä yksi esimerkki.

Välillä tulee eteen tilanteita, joissa helpoltakin kuulostava asia muuttuu kaupankäynnin osalta haastavaksi. Taalerilta pyydettiin ratkaisua kaupankäynnilliseen ongelmaan liittyen ETF:ään, jonka alla olevana kohde-etuutena oli ison euromaan small- ja mid cap –osakkeita. ETF:n ostaminen oli onnistunut, mutta kun myynnin aika tuli, se ei tuntunut onnistuvan.

Välillä tulee eteen tilanteita, joissa helpoltakin kuulostava asia muuttuu kaupankäynnin osalta haastavaksi.

Bloombergin, maailman kalleimman chat-palvelun, kautta olimme yhteydessä liikkeeseenlaskijaan ja pian selvisi, että ongelmia aiheutti muutaman kirjaimen mittainen yhdistelmä ETF:n nimessä. Kirjainyhdistelmä tarkoitti, että tuotteessa oli osakesäästötilin kaltainen ominaisuus, joka mahdollisti verohyödyn kerryttämisen kyseisen maan verotuksen piirissä oleville. Ongelmia aiheutti myös position suuri koko suhteessa ETF:ään sijoitettuihin varoihin.

Koska myyjän näkemys sijoituskohteen suhteen oli muuttunut, positio haluttiin kuitenkin myydä. Mielestämme järkevintä oli myydä kohde-etuutena olevia osakkeita parin päivän aikana ja kääntää näin saatu toteutushinta ETF:n hinnaksi. Ratkaisun aikaansaaminen edellytti suoraa kontaktia liikkeeseenlaskijaan ja vastapuoleen, joka voi lunastaa ja luoda ETF:n osuuksia (Authorized Participant) ja pystyi toteuttamaan alla olevien osakkeiden myynnin. Näin saatiin huomioitua sekä maagisen kirjainyhdistelmän aiheuttama ongelma että position koko, ja päästiin onnelliseen lopputulokseen.

Taaleri on käyttänyt eri sijoitusratkaisussaan ETF:iä heti alusta saakka eli vuodesta 2007 lähtien. Trading-toimintomme perustettiin palvelemaan sekä asiakkaiden että sijoitustoiminnon tarpeita. Meillä on ollut eturivin näköalapaikka ETF:ien käyttöön, kehitykseen ja kaupankäyntiin. Reilun vuosikymmenen kokemus tarkoittaa sitä, että olemme jo rakentaneet kattavan verkoston ja hyvät suhteet niin liikkeeseenlaskijoihin kuin markkinatakausta tarjoaviin vastapuoliinkin. Meillä on kokemusta laajasti erilaisista pörssinoteeratuista tuotteista (ETP, Exchange Traded Product); niistä helpoimmista ETF:stä lähtien aina kolme kertaa leveroituun tinaan saakka.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Raahaa salkkusi peilin eteen – puhtaan pöydän sijoitusstrategia provosoi tuotot taivaaseen
Seuraava
Kaksinkertaista tuottoa impakti-sijoituksilla
Jussi Kallasvuo