26.09.2019

Ilkka Väkeväinen

Ilkka Väkeväinen

Johtaja, Markets
Helsinki
+358 50 095 2262

Mietin tässä päivänä eräänä, mitä kaikkea arvopaperinvälityksessä pitää nykyään huomioida, jotta homma toimii ja paperi liikkuu. Yksinkertaiselta vaikuttavasta asiasta on muutaman vuoden aikana tullut monimutkainen ja sen vuoksi tarvitaan paljon prosesseja ja järjestelmiä sekä ennen kaikkea osaamista. 

Jollain voi olla vielä illuusio siitä, että osakkeen hinta muodostuu pörssissä ja siten esimerkiksi talouslehden tai onlinevälittäjän netistä saatavilla oleva kurssitaso on se, mikä on osakkeen oikea arvo ja mihin hintaan sillä voi käydä kauppaa. Näin ei enää ole. Tai tarkennetaan vähän, HEX 25 -indeksin muutaman suurimman osakkeen osalta ollaan lähellä. Muiden osalta sitten väärään hintaan kaupan tekeminen saattaa maksaa taloudellisesti enemmän kuin mitä välityspalkkioihin kuluu. Jos tykkää veivata salkkuaan markkinan mukaan, tämä näkymätön kulu kertautuu nopeasti suureksi. 

Hyvällä tarkoituksella aloitettu sääntelyvyöry on johtanut likviditeetin sirpaloitumiseen. Oikea hinta ei välttämättä näy pörssissä, koska se voi olla esimerkiksi muussa monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä, jonkun toimijan kaupintavarastossa, ”dark poolissa*” tai sitten hintaa ruudulle tuikkaa sekunnin murto-osaksi ”high frequency traderin**” tekoäly.

Hyvällä tarkoituksella aloitettu sääntelyvyöry on johtanut likviditeetin sirpaloitumiseen.

Markkinarakenteen ymmärtäminen ja siihen liittyvä osaaminen korostuu, kun puhutaan suuresta toimeksiantokoosta ja/tai keskisuurten tai pienten yhtiöiden osakkeista joiden vaihto on vähäistä. 

Samaan aikaan välityspalveluiden tarjonta on vähentynyt merkittävästi ja pääsy markkinoille on aiempaa vaikeampaa. Tähän on vaikuttanut sääntely (yllätys yllätys) ja kilpailu. Sääntely on nostanut välityspalvelun tarjoamisen kiinteitä kuluja merkittävästi tekemällä asiakassuhteen ja toimeksiannon hoitamisesta monimutkaista ja kallista. Rahoitusalalla kilpailu on kovaa ja marginaalit ohuita. Kun kulut ovat nousseet, heikot ja joustamattomat toimijat ovat juosseet karkuun ja etenkin ei-ammattimaisia asiakkaita.

Sijoitustutkimuksesta on tullut erikseen veloitettava erä, mikä varmistaa sen, että tutkimuksen määrä on vähentynyt merkittävästi eikä siihen ole enää yhtä laajaa pääsyä kuin aiemmin. Ehkä sitten sijoitusbloggaajat tai taloustoimittajat korvaavat tämän puutteen, ilman sijoitustutkimukseen liittyviä laatu- tai intressikonfliktien hallinta- ja toimintatapavaateita.

Tähän mukaan vielä ETF:t joiden markkinarakenteessa ja kaupankäyntitavoissa on eroja suoriin osakkeisiin verrattuna ja joukkovelkakirjat, joiden kaupankäynti jatkaa omaa läpinäkymätöntä rataansa, niin voi tulla kylmä, jos itsekseen ilman apua koittaa näillä markkinoilla onnistuneesti navigoida - muussakin kuin siinä Nokian osakkeessa.

Nykytilanteessa pitää osata markkina rakenteellisesti, pystyä palvelemaan asiakasta henkilökohtaisesti, tuottamaan riittävä määrä ideoita päätöksenteon pohjaksi ja osata myös se perinteinen asia, eli yrityksen tai kohdemarkkinan tilanne. 

Olemme tämänkin johdosta Taalerin Arvopaperivälityksessä terävöittäneet omaa viestiämme siitä miten ja kenelle voimme olla parhaimmin avuksi. 

Jos teema on ajankohtainen, juttele pankkiirisi kanssa - tai soita pörssin aukioloaikana Taalerin Välitykseen.

*Dark Pool tarkoittaa pörssin ulkopuolista kaupantekoa ja tähän liittyvien tarjouskirjojen ylläpitoa vain tietyille kohde- /sijoittajaryhmille. Dark Pooliin on siis pääsy vain rajatuille sijoittajille. Esimerkki tästä on pankin kaupintavarasto, josta tarjotaan hintaa vain tietyille asiakkaille.
**High Frequency Trader on tyypillisesti hedge fund tai muu instituutiosijoittaja, joka on pitkälle automatisoinut kaupankäyntinsä ja saattaa tehdä kauppoja ja/tai niihin liittyviä osto- tai myyntitarjouksia jopa miljoonittain ja muuttaa näitä millisekuntien viiveillä.

p.s. Jos teema kiinnostaa, Finanssivalvonta ja Wikipedia auttavat alkuun:

https://www.finanssivalvonta.fi/paaomamarkkinat/porssi-ja-muut-kauppapaikat/
https://en.wikipedia.org/wiki/Multilateral_trading_facility 
https://en.wikipedia.org/wiki/Markets_in_Financial_Instruments_Directive_2004
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kaikki ei ole vihreää mikä vihertää
Seuraava
Valitse vaikutuksesi - sijoittamalla!