03.04.2017

(Kirjoittaja on Taaleri Varainhoidon markkina-analyytikko ja Taalerin päivittäisen markkinakatsauksen kirjoittaja, joka myös syyllistyy alla mainittuihin maneereihin.)

Ensimmäinen nyrkkisääntö minkä tahansa markkina- tai pörssikatsauksen lukemiseen on kyseenalaistaminen. Mieti kuka tätä kirjoittaa ja miksi. Yleensä on jonkun lehmä jossain ojassa ja subjektiiviset näkökulmat tulisi lukijan osata suodattaa pois.

Jos uskot osaavasi nähdä myös rivien väleihin ja muutenkin saavasi kirjoittajalta rahanarvoisia vinkkejä, niin ei muuta kuin lukemaan. Olet omillasi, mutta annan kulissien takaa pari vinkkiä.

Parahin lukija, Sinä, jonka motiivina on todennäköisesti vaurastuminen, tässä muutamia yleisiä fraaseja selitettynä:

”Markkinat laskivat eilen nolla pilkku kolme prosenttia.” Tiedostat, että niin ne tosiaan useimpina päivinä tekevät – nousevat tai laskevat. Et kuitenkaan opi mikä on implikaatio. Ostanko nyt siis, vai myynkö? Vai raportoinko tästä pörssiromahduksesta tutuillekin? Päädyt todennäköisesti kohauttamaan olkapäitä ja hyvä niin. Päiväliikkeillä on hyvin vähän informaatioarvoa.

”Yhdysvaltoihin syntyi viime kuussa 200,000 uutta työpaikkaa.” Naseva knoppitieto, jolla saa vaikka työkaverin kahvitauolla kätevästi hämilleen, mutta et opi miten tämä data vaikuttaa juuri sinun sijoitustesi näkymiin.

”Markkinoiden riskisentimentti kääntyi iltapäivällä laskuun sijoittajien kotiutettua voittojaan.” Tästä oppii paljon: (1) kurssit laskivat, (2) kirjoittajalla ei ole pienintäkään hajua miksi, (3) kirjoittaja ei ole jaksanut tiedon puutettaan edes yrittää peitellä.

”Fedin johtaja Kashkari on kääntynyt haukkamaiseksi.” Luulet hoksaavasi, että tuon tyypin nimessä on todennäköisesti kirjoitusvirhe, muttet keksi miten ornitologia liittyy pörsseihin.

Ostanko nyt siis, vai myynkö? Vai raportoinko tästä pörssiromahduksesta tutuillekin?

”Helsingin pörssin vaihdetuin osake oli eilen Nokia.” Opit, että ison firman osakkeella käydään tyypillisesti enemmän kauppaa kuin pienen. Hyvä tietää, mutta ei kannata silläkään yrittää kavereille briljeerata. Telkkarin talousuutiset muuten jakavat tätä ”viisautta” harva se ilta.

”Markkinoilla on aistittavissa hermostuneisuutta.” Opit, että kirjoittajalla on ehkä yliluonnollisia kykyjä, koska hän aistii tunnetiloja fysiologisesti täysin elottomasta ja tunteettomasta markkinasta. Voit toki soittaa kirjoittajalle ja kysellä hänen metodeistaan globaalin sijoittajakunnan kollektiivisen tunnetilan mittaamiseen.

”Korjausliikkeen todennäköisyys on markkinoilla kasvanut.” Tästä tulee huomata se, että kirjoittaja on ansiokkaasti ottanut sinänsä urhoollisen loikan kohti näkemyksellisyyttä, mutta perustelut jäävät lähes aina puuttumaan. Ja hyvät lukijat: yhdenkään sijoitusmarkkinan ammattilaisen pelkkä vakuuttelu siitä, että kurssilaskun todennäköisyys on kasvanut, ei ole ikinä eikä koskaan minkäänlainen merkki siitä, että niin oikeasti olisi.

”Näkemyksemme mukaan lähestyvä korjausliike kannattaa hyödyntää lisäostoihin.” Tästä jää usein kolme melko tärkeää kohtaa avoimeksi: Milloin tarkalleen siis ostan? Millä rahalla ostan, koska myyntiä suositellaan ehkä noin kerran suhteessa kymmeneen ostosuositukseen? Miksi en myy nyt jos korjaus kerran on tulossa?

”Teknisesti tarkasteltuna indeksi on yliostettu ja saapumassa Elliotin aallon kolmanteen vaiheeseen, jonka jälkeen nousuputken läpäisy vaatisi Bollingerin pettämistä.” Nyt ollaan siirrytty ns. tekniseen analyysiin. Huoli pois, siitä ei kuulukaan ymmärtää juuri mitään. Vähän sama kuin yrittäisi ennustaa vapun säätä viime vuoden vapun perusteella.

Pääset katsauksen loppuun ja jäät miettimään mitä jäi käteen.

Sainko yhtään sijoitusideaa? Sainko jotain uutta syvällistä ymmärrystä? Oivalsinko mitään? Tuliko yksikin ahaa-elämys? Ymmärränkö nyt edes yhtä markkinoilla tapahtuvaa kausaliteettia paremmin? Tuliko minusta edes piirun verran parempi tai itsevarmempi sijoittaja?

Markkinakatsauksen hyvyys punnitaan mielestäni Kyllä-vastausten määrällä. Lukijalle niitä kirjoitetaan eikä sivujen täyttämistä varten. Yksikin uusi asia tai yksikin oivallus lukijalle on erinomainen lopputulos.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Korkojen nousutrendi on alkanut – aika mennä paniikkiin?
Seuraava
Pankkien monopolista ketterien palvelujen verkostoksi