10.12.2015

Tähän aikaan vuodesta joulupukin lahjapajan voisi kuvitella suoltavan lahjapaketteja piiput punaisina, sillä globaali kysyntäpiikki rysähtää jälleen joulukuun 24. ja 25. päiville. Tuotannonohjausjärjestelmän bitit lyövät kipinöitä kapasiteetin äärirajoilla. Joulupukin poropohjaista logistiikkajärjestelmää viritellään jäkälän voimin. Toimistotonttujen armeija käy yhä uudelleen läpi asiakastietokantaa varmistaakseen kattavan jakelun.


Valitettavasti Korvatunturin uumenissa oleva paja, joka tyydyttäisi maailman kaikkien ihmisten tarpeet, elää vain lasten viattomissa unelmissa ja vahvassa uskossa.


Suomessa elää uskomus, että yhteiskunnan kannalta on paras ratkaisu, jos valtio omistaa ja hoitaa yrityksiä. Moni ajattelee, että silloin omistus on hyvissä ja oikeudenmukaisissa käsissä. Ongelma on, että omistus muuttuu tunnottomaksi ja riskinotto pyritään ulkoistamaan jollekin toiselle.


Se on itse asiassa uskoa joulupukkiin, jossa ajattelemme, että on jokin taho, joka silkkaa hyvyyttään askaroi lahjoja meille pienemmille ja suuremmille lapsille. Se johtaa helposti siihen, että alamme kutoa aina vain suurempaa sukkaa takan reunukselle ja katkomme kuusen alaoksat tehdäksemme tilaa runsaammille antimille.


Todellisuudessa ilmaisia lounaita ei ole, ei edes joululounaita. Kinkun äärellä ollaan toki mieli hellänä, mutta pöydän antimet ovat yhteistyön tulosta. Joulu on iloitsemista yhteisestä hyvästä, siitä mitä on voitu yhdessä tuottaa.


Joulupukki on jättänyt vastuun joulun riemun rakentamisesta ja lahjojen antamisesta meille jokaiselle. Voimme jakaa runsauden antimia, mikäli olemme nähneet itse vaivaa kyvyillämme sekä ottaneet riskiä omistuksellamme.


Elämme länsimaissa maailmanhistorian vaurainta aikaa. Vauraus on luotu yksilöiden yritteliäisyydellä, halulla ottaa riskiä sekä kohdentamalla resurssit sinne, missä on ollut kasvulle parhaat alustat.


Sen sijaan, että näännytämme joulupukin tonttukuntineen – edes kuvitelmissamme – Korvatunturin hikipajassa, otamme vastuun hyvinvoinnista ja vaurauden luomisesta. Ideat, pääomat sekä riskiä ottava yritteliäisyys vievät maailmaa eteenpäin. Omistajuudelle ja onnistumiselle on annettava arvo. Siten luomme hyvinvointia myös Suomessa.


Mielestämme omistajuus kuuluu kaikille, kuten joulukin. Vuoden päättyessä voimme iloita menestyksestä kuluneena vuonna ja valmistautua tulevaan, uuteen vuoteen uusin ajatuksin ja uudella tarmolla. Alkuvuonna Taaleritehtaan brändi uusiutuu ja parannamme digitaalisia palveluitamme. Samalla tuomme markkinoille jälleen uusia ideoita ja uutta ajattelua, jotta mahdollisimman moni voisi nauttia omistamisesta meidän avullamme, meidän kanssamme tai omistamalla meitä.


Hyvää joulua kaikille!

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Vaikka hankalaa, huomio yrityksiin, ei politiikkaan
Seuraava
Pankkiirin työ paineessa