10.02.2015

Öljyn hinnan laskusta kiihdytystä talouskasvulle


Saudi-Arabia on se maa, jonka merkitys öljymarkkinoilla on kiistatta suurin. Saudi-Arabia tuottaa 9,5 miljoonaa barrelia ja vie 7 miljoonaa barrelia öljyä päivässä ja sen tuotantokustannukset ovat öljymarkkinoilla maailman alhaisimmat. Saudi-Arabian tuotanto on yli kymmenesosa koko maailman öljystä ja viidesosa maailmanmarkkinoilla myytävästä öljystä. Saudi-Arabian öljyministeri Ali Al-Naimi, 80 (Forbesin listalla maailman 50. vaikutusvaltaisimman henkilön joukossa) oli tekemässä öljynviejäjärjestö Opecin viime vuoden marraskuista päätöstä pitää öljyntuotanto ennallaan, mikä on johtanut öljyn hinnan suurimpaan romahdukseen sitten finanssikriisin.


Öljyn hintaan sisältyy monia näkökulmia ja aivan varmasti myös kansainvälistä valtapolitiikkaa; onko kyseessä siis Yhdysvaltojen ja saudien salaliitto Venäjää vastaan, vai haluavatko saudit kitkeä liuskekaasun tuottajia pois markkinoilta? Vai jokin muu syy? Tämä selviää tulevaisuudessa. Se on kuitenkin varmaa, että Saudi-Arabia ei aio toistaa 1980-luvulla tekemiänsä virheitä ja laskea tuotantoansa, jonka lopputuloksena Saudi-Arabian markkinaosuus öljyn tuotannosta laski maailman markkinoilla pitkäksi aikaa. Ali Al-Naimin sanoja Saudi-Arabian öljyn tuotannon määrän vähentämisestä lainatakseni ”The position we will hold forever, not 2015”.


Maailmanlaajuisesti öljyn hinnan lasku tukee kuitenkin talouskasvua valmistavan teollisuuden laskeneiden tuotantokustannusten myötä. Alhaisemmat raaka-aineiden hinnat siis luovat myös kulutukseen kysyntää ja vilkastuttavat näin toimeliaisuutta. Voittajia ovat Yhdysvallat, Eurooppa ja erityisesti sellaiset kehitysmaat, jotka tuovat energiansa ulkomailta. Öljyn hinnan lasku on hyvä asia myös kuluttajille, se pudottaa välillisesti mm. ruoka-aineiden hintoja ja parantaa näin työllisyyttä. Polttoaine- ja lämmityskulut laskevat. Voittajia ovat myös logistiikkayritykset (kuljetus-, lento- ja laivayhtiöt). Esimerkkinä kansainväliset lentoyhtiöt ovat arvioineet tulostensa parantuvan alentuneiden polttoainekustannusten takia +25%. Energia-alan yrityksille öljyn hinnan putoaminen on vastaavasti huono uutinen ja se tekee monet investoinnit kannattamattomiksi.


Oli ministeri Al-Naimi millä asialla tahansa, nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen öljyn hinnan voimakas alentuminen tuo odottamattoman purskeen kasvulle, joka voi sysätä globaalisti yksityistä kulutusta ”oikeille raiteille”. Tämä on hyvä uutinen, vaikka syytä emme aivan varmasti tiedäkään ja onko sillä niin väliäkään.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Pakko ostaa?
Seuraava
Omistaminen ei ole joka päivä katkolla