26.04.2016

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Osakemarkkinoiden ja muiden riskisijoitusten hintaliikkeet näyttävät väsymyksen merkkejä.

Euroalueen isoja yhtiöitä kuvastavan Eurostoxx 50 -osakeindeksin kokonaistuotto on selvästi pakkasella 12 kuukauden jaksolla ja pisteluku on suunnilleen samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten toukokuussa.

S&P 500 -osakeindeksi keikkuu uusissa huipuissa. Pessimisti sanoisi, että hintakehityksen momentti on hiipunut selvästi eikä tuottoa ole kertynyt lainkaan viimeisen vuoden aikana.

Yhdysvaltojen riskilainamarkkinoiden kehitystä kuvastavan ETF:n tuotossa on nähtävissä vastaavaa hiipumista. Maksettujen kuponkien jälkeen kokonaistuotto on edelleen noin viisi prosenttia pakkasella viimeisten kahden vuoden aikana. Hyvänä ennakoivana mittarina pidetyn sijoitusluokan pehmeys huolestuttaa.

Ovatko nousumarkkinat jo päättyneet ja edessä useamman vuoden kestävä olemattomien tai negatiivisten tuottojen jakso?

Kehittyvien markkinoiden investointikuplan puhkeaminen ja (ainakin osin) siitä seurannut raaka-aineiden ja öljyn hinnan romahdus ovat olennaisia selittäviä tekijöitä pehmeälle kehitykselle. Markkinaindekseissä suurella painolla olevien isojen globaalien yhtiöiden kehitys on ollut paineessa. Shokkiaallot ovat levinneet myös velkamarkkinoille ja edelleen finanssisektorille ja muihin sijoitusluokkiin. Epävarmuus on ollut nousussa, kokonaiskysyntä hiipunut ja yrityssektorin tuloskertymä on ollut vaisua. Yritysanalyytikot ja ekonomistit ovat kilvan alentaneet kasvuennusteitaan.

Ilmassa on vihdoin tasapainottumisen ja puhdistumisen merkkejä.

Raaka-aineiden tammikuun lopun ja helmikuun alun pohjat ovat pitäneet. Perusmetallien ja öljyn hinnat ovat palautuneet vahvasti viimeisen parin kuukauden aikana. Samalla, osin todisteena edellisen kappaleen kausaliteetille, Yhdysvaltojen teollisuuden aktiviteettia kuvastava ISM-indeksi on viimeisen parin kuukauden aikana kiivennyt takaisin yli kasvun rajana pidetyn 50 pisteen. Raaka-aineiden hinnat ja US ISM ovat kulkeneet lähes käsi kädessä vuoden 2014 syksystä lähtien!

Kiinan talouskehityksessä on myös nähtävissä vakautumisen merkkejä ja riskilainamarkkinoilla preemiot ovat kaventuneet selvästi. Rahavirrat ovat pikkuhiljaa palaamassa kehittyvien markkinoiden omaisuuseriin ja valuutat ovat vahvistuneet dollaria ja muita länsivaluuttoja vastaan.

Kuten vuonna 1998-1999, maailmantalouden ja sijoitusmarkkinoiden väliaikainen shokki näyttäisi olevan ohi. Talouden ylikuumentumisesta ei ole tietoakaan, vaan deflatoriset riskit ovat edelleen inflaatioriskejä suuremmat.

Nousumarkkinat eivät pääty silloin, kun konsensus on pessimistinen ja odotukset tulevan suhteen ovat hyvin epävarmoja. Ne päättyvät silloin, kun kaikki ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että ainoa tie on ylöspäin ja tilanne voi mennä ainoastaan parempaan suuntaan. Tämä ei todellakaan ole tilanne tällä hetkellä.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Alkaa olla arvoyhtiöiden aika
Seuraava
Osakepoimija ei laske makrohöpinöiden varaan ​