15.06.2015

”Itsetunto eli omanarvontunto tarkoittaa tietoisuutta omasta arvosta, itsekunnioitusta” (Wikipedia)


Maailmalla eri kansallisuudet tunnistetaan erityispiirteistään tai suurista yrityksistään, jotka näkyvät globaaleilla markkinoilla. Suomi nousi 90-luvun loppupuolella kansainväliseen tietoisuuteen teknologisena huippumaana, erityisesti informaatioteknologian alueella. Tämä menestys johtui erityisesti Nokian voimakkaasta voittokulusta maailman matkapuhelinmarkkinoilla. Samalla me suomalaiset totuimme siihen, että meillä oli ”lippulaiva” kansainvälisillä markkinoilla. Itsetuntomme oli tuolloin korkeimmillaan.


Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen kaikki on muuttunut. Nokia menetti asemansa markkinoilla, kansantaloutemme tuottavuus on romahtanut, eikä taloutemme enää kasva vaan velkaannumme kovaa tahtia vuosi toisensa jälkeen. Olemme jämähtäneet syvälle juoksuhautoihin puolustamaan kuka minkäkin erillisryhmän etuisuuksia. Itsetuntomme on romahtanut, mitä siis enää osaamme?


Nokian onnekas irtautuminen matkapuhelinliiketoiminnasta ja sen jälkeiset määrätietoiset strategiset liikkeet ovat nostamassa uutta Nokiaa takaisin maailmanluokan yhtiöksi. Alcatel-Lucentin liittäminen Nokiaan sinetöi yrityksen yhdeksi verkkoliiketoiminnan markkinajohtajista Ericssonin ja Huawein rinnalle. Nokia kertoi ostavansa Alcatel-Lucentin vahvistaakseen tuotevalikoimaansa ja kilpailukykyään tulevaisuuden tarpeita varten. Meillä on lupa odottaa Nokian kehittävän muutakin liiketoimintaa kuin verkkoliiketoimintaa. Yritys on pystynyt palauttamaan itsetuntonsa ja uskon omaan tekemiseensä. Hienointa tässä on, että me suomalaiset olemme saaneet takaisin oman ”lippulaivamme” maailmalla. Mahdollista on, että eliittiyliopistoissa joudutaan kirjoittamaan Case Nokialle vielä jatko-osa. Nokiaa siis pitkään salkkuun, jos jollekin tämä jäi epäselväksi.


Nokia näyttää meille muutenkin esimerkkiä. Kyllä Suomessa on vielä osaamista, kykyä ja taitoa nousta vaikeastakin tilanteesta. Päätöksentekokyky on johtamisessa yksi tärkeimpiä asioita. Tosiasioiden tunnustaminen ja päätökset kilpailukyvyn aikaansaamiseksi ovat niitä tekijöitä, joilla käänne parempaan tapahtuu. Nokia palautti meille suomalaisille itsetunnon maailmalla, nyt me muut voisimme laittaa asiat kuntoon kotimaassa. Nokian esimerkin avulla me tiedämme, että ”Yes we can”.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Unohda noksut ja sammot – keskity näihin pienyhtiöihin!
Seuraava
Tämä osake nousi 34 % tulosjulkistuspäivänä