20.01.2016

Taas on se aika vuodesta, kun perinteisesti jaellaan pokkana viisauksia siitä, mitä pitäisi ostaa ja myydä salkkuihin uuden vuoden kunniaksi. Ettei vaan jää epäselväksi, niin latistan kuitenkin tunnelman heti aluksi kertomalla, että seuraavia nimiä löytyy paikoin varsin tukevasti Taaleritehtaan ratkaisuista.

Nordea. Onhan tässä omat ongelmansakin. Regulaatiokuvioista ei oikein selvää saa, mutta negatiivista painetta on. Ruotsissa asuntopommi tikittää. Norjassa öljyturska vain mätänee. Suomesta ei juuri hyvää sanottavaa keksi. Venäjän tulevaisuus on synkkä. It-infra on nurin harva se päivä. Seitsemän vuoden nousumarkkina on jo saattohoidossa. Osinkoennusteitakin on jo reivattu alaspäin. Vaan ei se mitään. Nordea on hyvin useilla mittareilla sangen alhaisesti hinnoiteltu. Viime keväänä jaettua 62 sentin osinkoa nostettaneen kaikesta huolimatta. Vaikka käytettäisiin Bloombergin ennusteita konservatiivisempaa 65 sentin osinkoennustetta, kirjoitushetken osakekurssiin (9,28 euroa) peilattuna noin seitsemän prosentin osinkotuottotaso vaikuttaa liian korkealta. Suurin vääryys ei olisi viidenkään prosentin tuottotaso, jolloin osakkeen pitäisi olla 13 euron kantturoilla. P/E-ennusteetkin pyörivät vaatimattomasti hieman yli kympissä. Pohjoismaisessa vertailuryhmässä osake on edullinen. Vaan eipä ole markkinoille kelvannut. Jokohan tänä vuonna?

F-Secure. Tietoturva-alan ”arvoyhtiö”. Ulkomaiden tietoturvaveljet kasvavat ja tekevät tappiota osapuilleen liikevaihdon verran ja samaan aikaan arvostuskertoimet ovat aivan eri sfääreissä. Pitäisikö siis F-Securenkin painaa kaasua toden teolla? Toistaiseksi etukeno on puuttunut pahemman kerran, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Pinnan alla tapahtuu jatkuvasti, ja mahdollisuuksia on selvästi parempaan. Tietoturva-ETF säätää osakkeen ympärillä ja vaikuttaa välillä merkittävästikin osakkeen käyttäytymiseen ilman fundamenttiperusteita. Pitkällä aikavälillä se on silti kohinaa liiketoiminnan kehityksen määrätessä suunnan. Jostain pitäisi vain alkaa vähitellen saada kasvua. Tietoturvayhtiöiden tämänhetkisessä hinnoittelussa osingonmaksukyky ei ole keskeisimpiä arvostusmittareita.

SSH Communications Security. Jos pitäisi valita yksi firma Suomesta, joka voi nousta 2016 aikana esimerkiksi 200 prosenttia, tämä olisi kärkivalintojani. SSH:sta on helppo virittää jokseenkin positiivisia skenaarioita, vaikka myös riskit alaspäin ovat ilmeiset. Alhainen free floatkaan ei ole varsinaisesti haitaksi eli pienellä rahalla voi saada aikaan isoja liikkeitä. Näin myös tapahtui viime vuonna. Vuoden 2015 viimeinen kvartaali on joka tapauksessa umpisurkea, ja tulosvaroituksin on jo annettu. En kyllä olisi Q3:n jälkeen uskonut profaria näkeväni. Muistuttaa monella tapaa Stonesoftin rämpimistä, jossa kvartaalien väliset heilunnat olivat massiivisia ja lupaukset suuria. Juuri kun luuli, että hommat alkavat toimia, matto vedettiin alta. SSH:lla on joka tapauksessa näkemykseni mukaan ainutlaatuista osaamista, josta on hyvät saumat saada selvää nostetta markkina-arvoon esimerkiksi tuotteiden skaalautuvuuden paranemisen kautta, patenttineuvotteluissa menestymällä tai yritysostokohteeksi päätymisen siivellä. Tämä poiminta vaatii silti selvästi keskimääräistä kovempaa riskinsietokykyä. Oletan kilpailijoiden ottaneen yhtiön etumatkaa kiinni, koska monet asiat tuntuvat vievän selvästi odotettua pidempään – ja näillä kertoimilla ei saisi viedä.

Nixu. Ei tunnu juuri sijoittajia kiinnostavan. Osan himoja rajoittanee pikkuruinen koko, toisia First North -listaus ja tietämättömyys. Syitä on monia. Tietoturvakonsultointikenttä on kuitenkin selvässä kasvussa ja alkanut jo konsolidoitua. Nixun arvostuksessa ei juuri M&A-kortin varaan lasketa, vaan kyseessä on ennemminkin ilmainen optio. Vuosi 2015 oli silti kokonaisuudessaan mitä todennäköisimmin selvä pettymys alkuvuoden uutisvirran perusteella. Kasvuvaraa yhtiöllä on kuitenkin selvästi. Ensimmäisiä ulkomaan avauksiakin aletaan nähdä. Yhtiöllä on jo paljon nimekkäitä asiakkaita. Eli muhitaan EV/sales-kerroin ensin päälle kahteen ja katsellaan ne järjestelyt mieluusti vasta sen jälkeen.

Kirjoituksen tarkoituksena ei ole suosittaa kenellekään mitään. Alkuvuoden hätäilystä huolimatta toivotan lukijoille onnea ja menestystä vuodelle 2016 ja erityisesti pidemmälle aikavälille.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Rohkenetko ottaa kopin putoavasta veitsestä?
Seuraava
Kansankapitalismi muokkaa finanssialan